Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους για να μαρινάρετε το κοτόπουλο σας αυτές τις γιορτές, προέρχεται από τον γνωστό συγγραφέα μαγειρικής J. Kenji López-Alt.
Ο λάτρης της μαγειρικής προτείνει την προσθήκη ενός συστατικού που θα απογειώσει τη γεύση, θα χαρίσει «χρυσαφένιο» χρώμα και θα αποτρέψει το κοτόπουλο σας από το να καεί.
Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει
Προτείνει, λοιπόν, τη χρήση μαγιονέζας σε μαρινάδα για κοτόπουλο. Η προσθήκη της δεν βελτιώνει μόνο τη γεύση αλλά και την υφή, δημιουργώντας ένα ζουμερό και τέλεια καραμελωμένο αποτέλεσμα.
Η μαγιονέζα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καρυκεύματα, γνωστή για τη χρήση της σε σάντουιτς, σαλάτες και ντρέσινγκ. Ωστόσο, πέρα από τις κλασικές εφαρμογές, μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό συστατικό που αναβαθμίζει τη μαγειρική σας.
Πώς να μαρινάρετε το κοτόπουλο με τη μαγιονέζα
Με τα χρόνια, ο Kenji έχει εκπαιδεύσει πολύ κόσμο στο πώς να φτιάχνει για παράδειγμα την πιο τρυφερή ομελέτα ή τον πιο αφράτο πουρέ πατάτας. Όταν, λοιπόν, είδαμε να μοιράζεται αυτό το κόλπο με τη μαγιονέζα για μαρινάδα κοτόπουλου, αποφάσισαμε να το μοιραστούμε μαζί σας.
Σύμφωνα με τον Kenji, πρέπει να προσθέσετε μαγιονέζα στη μαρινάδα του κοτόπουλου.
Χρησιμοποιήστε σχεδόν ίσες ποσότητες μαγιονέζας και μαρινάδας.
Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε 1/4 φλιτζάνι σάλτσα τεριγιάκι, προσθέστε περίπου 1/3 φλιτζάνι μαγιονέζα. Ο Kenji αναφέρει ότι αυτή η αναλογία «λειτουργεί σχεδόν με κάθε μαρινάδα… Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πέστο, salsa verde, έτοιμη σάλτσα μπάρμπεκιου, πάστα ταϊλανδέζικου κάρυ, σάλτσα τεριγιάκι ή mole, με την ίδια επιτυχία».
Ο Kenji συνιστά να μαρινάρετε το κοτόπουλο καλυμμένο με μαγιονέζα για τουλάχιστον τέσσερις ώρες ή έως και 24 ώρες πριν το μαγειρέψετε. Αν και στη συνταγή του χρησιμοποιεί λεπτά φιλέτα κοτόπουλου, μπορείτε να εφαρμόσετε την τεχνική και σε στήθη ή μπούτια κοτόπουλου.
Γαλοπούλα ή κοτόπουλο; Ποιο είναι πιο υγιεινό σύμφωνα με τους επιστήμονες
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Γιατί λειτουργεί το κόλπο με τη μαγιονέζα
Στο βίντεο, ο Kenji εξηγεί ότι η προσθήκη λίγης μαγιονέζας στη μαρινάδα κάνει τεράστια διαφορά στη γεύση και την υφή. Να γιατί:
- Η μαρινάδα δεν γλιστρά από το κοτόπουλο: Η μαγιονέζα είναι κρεμώδης και πυκνή. Έτσι, όταν την προσθέσετε στη μαρινάδα, βοηθάει να προσκολλάται στην επιφάνεια του κοτόπουλου αντί να «τρέχει». Επιπλέον, επειδή η μαγιονέζα καλύπτει πλήρως το κοτόπουλο, αποτρέπει τη μαρινάδα από το να καεί κατά το ψήσιμο.
- Το κοτόπουλο γίνεται χρυσαφένιο και ζουμερό: Οι πρωτεΐνες των αυγών στη μαγιονέζα ενισχύουν το χρώμα του εξωτερικού μέρους, ενώ ταυτόχρονα «κλειδώνουν» την υγρασία στο εσωτερικό.
- Δεν θα έχει γεύση μαγιονέζας: Σε περίπτωση που σας ανησυχεί αν θα επηρεάσει τη γεύση.
Αν συνδυάσετε ειδικά το πέστο με μαγιονέζα, η γεύση και το χρώμα του πέστο παρέμεινει πιο ζωντανό και έντονο μετά το ψήσιμο. Η μαγιονέζα μπορεί να μην είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά είναι ένας πολύτιμος βοηθός. Δοκιμάστε αυτό το κόλπο και μην ξαναφάτε ποτέ στεγνό, άνοστο, παραμαγειρεμένο στήθος κοτόπουλου.