Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών πριν από την κατανάλωσή τους αποτελεί κοινή πρακτική στα περισσότερα νοικοκυριά. Αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να εξαλείψει τα δυνητικά επιβλαβή φυτοφάρμακα από τα προϊόντα σας.
Κάποιοι πλένουν τα φρούτα και τα λαχανικά με νερό, κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν σόδα ή ξύδι, στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τις βρωμιές αλλά και τυχόν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Τι είναι καλύτερο για την υγεία σας; Τι σας συμβουλεύουν οι ειδικοί για να καταναλώσετε ασφαλή προϊόντα και να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.
Πώς να απομακρύνετε τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά
Οι ειδικοί του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Anhui στην Κίνα χρησιμοποίησαν μια εξαιρετικά ευαίσθητη μεμβράνη για να εντοπίσουν ίχνη χημικών ουσιών που άλλα τεστ αποτυγχάνουν να εντοπίσουν.
Οι δοκιμές με μήλα και αγγούρια, καθώς και με άλλα τρόφιμα όπως οι γαρίδες και το ρύζι, διαπίστωσαν ότι το πλύσιμο των τροφίμων δεν εξαλείφει ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του ήπατος.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματά τους προσφέρουν αποδείξεις ότι το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών είναι ανεπαρκές και προτείνουν αντί αυτού να καθαρίζονται τρόφιμα όπως τα μήλα και τα αγγούρια.
Γράφοντας στο περιοδικό Nano Letters, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Ο κίνδυνος κατάποσης φυτοφαρμάκων από φρούτα δεν μπορεί να αποφευχθεί με το απλό πλύσιμο εκτός από το ξεφλούδισμα».
«Πιστεύουμε ότι το ξεφλούδισμα μπορεί να αποφύγει αποτελεσματικά τους κινδύνους των φυτοφαρμάκων στο δέρμα του φρούτου, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα κατάποσης φυτοφαρμάκων» αναφέρουν.
Είναι το ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών ζωτικής σημασίας για την προστασία της μακροπρόθεσμης υγείας σας.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Anhui, οι ερευνητές ψέκασαν τα φρούτα που εξέτασαν με τα φυτοφάρμακα thiram και carbendazim.
Στη συνέχεια τα έπλυναν για να μιμηθούν τις καθημερινές πρακτικές χιλιάδων οικογενειών που αγοράζουν τέτοια προϊόντα καθημερινά.
Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το ειδικό φιλμ τους, απέδειξαν ότι το πλύσιμο δεν ήταν αρκετό για να αφαιρέσει την παρουσία αυτών των φυτοφαρμάκων που εξακολουθούσαν να ανιχνεύονται σε “χαμηλές συγκεντρώσεις”.
Στη συνέχεια, επανέλαβαν τη μελέτη σε άλλα τρόφιμα, όπως αγγούρια, γαρίδες, σκόνη τσίλι και ρύζι, τα οποία έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα, δείχνοντας ότι και αυτά είχαν μόλυνση από φυτοφάρμακα.
Φυτοφάρμακα: Τι προκαλούν στην υγεία
Η καρβενδαζίμη έχει αποδειχθεί, σε ορισμένες μελέτες σε ζώα, ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος. Το Thiram έχει επίσης συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και είναι ερεθιστικό για το δέρμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
Η υψηλή έκθεση στην καρβενδαζίμη συνδέεται με πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία και έμετο, καθώς και με κινητικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ίχνη των χημικών ουσιών στα τρόφιμα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είναι πολύ χαμηλά για να προκαλέσουν οποιαδήποτε από τις αρνητικές επιπτώσεις που διαπιστώθηκαν σε μελέτες.
Έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες μελέτες για τα φυτοφάρμακα και έχουν συνδέσει την έκθεση σε φυτοφάρμακα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους.
Μια πρόσφατη μελέτη υποστήριξε μάλιστα ότι τα φυτοφάρμακα είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε καρκίνους όπως το λέμφωμα Hopkins, η λευχαιμία και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης από ό,τι το κάπνισμα.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων που εγκυμονεί η κατανάλωση τροφίμων με αμελητέες ποσότητες φυτοφαρμάκων.