Το Νο1 υλικό για να κάνετε τις ψητές πατάτες πιο τραγανές από ποτέ, σύμφωνα με γνωστό σεφ

ψητές πατάτες τραγανές

Όταν οι σεφ δίνουν καλές συμβουλές, οφείλουμε να τις ακούμε. Ειδικά μέσα στις γιορτές, η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να δημιουργήσει μια γευστική ανάμνηση που θα συζητάμε για καιρό. Ποιο να είναι το μυστικό, λοιπόν, για πιο τραγανές πατάτες;

Μια ακόμα χρήσιμη συμβουλή έρχεται από τον σεφ Scott Davies του εστιατορίου Old Manse of Blair. Ο σεφ λέει ότι ένα απλό υλικό είναι το κλειδί για τέλειες τραγανές και αφράτες πατάτες.

Πατάτες ή γλυκοπατάτες; Ποιες είναι πιο υγιεινές – Τα οφέλη για την υγεία

Το μυστικό για τραγανές πατάτες που όλοι θα γλύφουν τα δάχτυλα τους

Το μυστικό για «πραγματικά τραγανές ψητές πατάτες», αναφέρει ο σεφ, είναι το κορν φλάουρ.

Ο Scott βράζει τις πατάτες του (προτιμά ποικιλίες όπως Maris Piper, King Edward, ή τις Roosters) για 10 λεπτά και τις στραγγίζει.
Στη συνέχεια, προσθέτει «μια καλή πρέζα κορν φλάουρ» και τις ανακατεύει μέσα στην κατσαρόλα όπου βράστηκαν, με το καπάκι κλειστό, σε χαμηλή φωτιά (η Mary Berry αγαπάει κι αυτή τη μέθοδο).

Ο Scott τοποθετεί αυτές τις πατάτες, επικαλυμμένες με κορν φλάουρ, σε ένα προθερμασμένο ταψί με ζωικό λίπος, όπως λίπος χήνας, πάπιας, κοτόπουλου ή μοσχαριού, το οποίο, όπως εξηγεί, πρέπει να είναι «λίγο πριν βγάλει ατμούς».

Προτείνει να αλείφετε τις πατάτες με το λίπος κάθε 20 λεπτά, προσθέτοντας θυμάρι και σκόρδο στην τελευταία επάλειψη, για τέλειες «χρυσαφένιες και τραγανές» πατάτες.

Πρέπει να πετάξετε αμέσως τις πατάτες αν παρατηρήσετε αυτό το σημάδι, σύμφωνα με διατροφολόγο

Μια παραλλαγή για ακόμη καλύτερες τραγανές πατάτες

Η Mary Berry και η Nigella Lawson ακολουθούν αυτή τη συμβουλή, με μια παραλλαγή. Η επικάλυψη βρασμένων πατατών με μια ξηρή, αμυλώδη σκόνη πριν το ψήσιμο είναι εξαιρετική ιδέα για τους λάτρεις των τραγανών πατατών, καθώς αφαιρεί την υγρασία από την επιφάνεια και γίνεται τραγανή κατά το ψήσιμο.

Ωστόσο, τόσο η Nigella Lawson όσο και η Mary Berry χρησιμοποιούν σιμιγδάλι αντί για κορν φλάουρ σε αυτό το στάδιο.

«Νομίζω ότι το να πασπαλίζουμε τις πατάτες — και αυτή είναι μια οικογενειακή πρακτική, από την πλευρά της μαμάς — με σιμιγδάλι αντί για αλεύρι μετά το προβράσιμο και το καλό κούνημα της κατσαρόλας ώστε να δημιουργηθεί μια ελαφρώς λειασμένη επιφάνεια, βοηθά σημαντικά», τονίζει η Nigella.

Το παρεξηγημένο τρόφιμο που ενισχύει την υγεία του εντέρου και ρυθμίζει το σάκχαρο

Γιατί είναι καλό να τρώμε πατάτες;

Οι πατάτες είναι μια θρεπτική και πολυδιάστατη τροφή που προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, παρέχοντας ενέργεια που διαρκεί, ενώ περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Επίσης, οι πατάτες είναι καλή πηγή βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό και καλίου, που υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Όταν μαγειρεύονται σωστά, αποτελούν μια υγιεινή επιλογή για κάθε γεύμα.

Καλή σας όρεξη! 

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το μυστικό για τραγανές πατάτες, σύμφωνα με τον σεφ Scott Davies, είναι η προσθήκη κορν φλάουρ μετά το βράσιμο, πριν το ψήσιμο σε προθερμασμένο ταψί με ζωικό λίπος.
  • Οι σεφ Mary Berry και Nigella Lawson προτείνουν σιμιγδάλι αντί για κορν φλάουρ, υποστηρίζοντας ότι αφαιρεί την υγρασία από την επιφάνεια για καλύτερη τραγανότητα.
  • Οι πατάτες είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και κάλιο, συμβάλλοντας στην ενέργεια, το πεπτικό σύστημα, την καρδιακή υγεία και την ανοσοποίηση.
  • Η σωστή προετοιμασία, όπως το καλό κούνημα της κατσαρόλας και η επάλειψη με λίπος κατά τη διάρκεια του ψησίματος, δημιουργεί χρυσαφένιες και τραγανές πατάτες.
Scroll to Top