Site icon Όλο Υγεία

Το Νο1 πράγμα που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων – Βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο

τι δεν βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων

Φωτογραφία: 123rf

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε ένα πράγμα που δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων. Ποιο είναι αυτό και τι μπορείτε να κάνετε;

Η αυξημένη θερμοκρασία επιτρέπει στα χημικά του συγκεκριμένου σκεύους να απελευθερωθούν στο φαγητό μας, δημιουργώντας κίνδυνο για την υγεία.

Φούρνος μικροκυμάτων: Μπορεί να είναι γεμάτος μικρόβια- Πώς θα τον καθαρίσετε σωστά

Χρησιμοποιείτε ακόμη πλαστικά δοχεία για να ζεσταίνετε το φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων; Αν ναι, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

«Η θέρμανση πλαστικού στον φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνει τόσο το σκεύος όσο και το φαγητό», αναφέρει η Phoebe Stapleton, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Food & Wine.

«Αυτή η αυξημένη θερμοκρασία επιτρέπει στα χημικά μέσα στο πλαστικό σκεύος να απελευθερωθούν στο φαγητό που αναθερμαίνεται».

Κίνδυνοι από τα νανοπλαστικά

Τα μικροπλαστικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, προειδοποιούν οι ειδικοί. «Μπορεί να μην είναι άμεσα επιβλαβή, αλλά η συνεχής χρήση αυξάνει την έκθεση και τη δόση σε χημικά που έχουν αποδεδειγμένο κίνδυνο για ασθένειες όπως καρκίνους, διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος και προβλήματα γονιμότητας, καθώς και μεταβολικές και νευρολογικές ασθένειες», επισημαίνει η Stapleton.

Πλαστικά στο σώμα

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικού που απελευθερώνονται από τα σκεύη συσσωρεύονται στο ανθρώπινο σώμα.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει αυτά τα πλαστικά σωματίδια σε ανθρώπινους ιστούς όπου σίγουρα δεν ανήκουν, όπως στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στον πλακούντα και στους όρχεις», εξηγεί ο Jordan Kuiper, PhD, επιδημιολόγος και βοηθός καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Milken του Πανεπιστημίου George Washington.

«Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως πλαστικοποιητές κατά την παραγωγή πλαστικών προϊόντων, συνήθως χαρακτηρίζονται ως χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, δηλαδή χημικά που μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα».

Μικροπλαστικά: Ο εκπληκτικά απλός τρόπος να τα αφαιρέσετε από το νερό σας

Τι γίνεται με τα πλαστικά που είναι ασφαλή για τους φούρνους μικροκυμάτων;

Το πλαστικό που φέρει την ένδειξη «ασφαλές για μικροκύματα» δεν είναι και απαραίτητα ασφαλές.

«Παρά τη σταθερή χημική δομή των πλαστικών προϊόντων, ωστόσο, τα χημικά μπορούν να διαρρεύσουν από τα πλαστικά υπό ορισμένες συνθήκες, όπως η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας του φούρνου μικροκυμάτων», αναφέρει η Kelly Johnson-Arbor, MD, τοξικολόγος στο MedStar Health.

«Η θέρμανση μπορεί επίσης να ενισχύσει την απελευθέρωση μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων, γνωστά ως μικροπλαστικά, στο φαγητό και τα ποτά».

Σε ποια κοινά τρόφιμα έχουν εντοπιστεί πλαστικά – Από τι κινδυνεύετε

Τι συμβαίνει με το περιβάλλον

Τα πλαστικά μιας χρήσης είναι καταστροφικά για το περιβάλλον, καθώς δεν διασπώνται εύκολα.

«Θέλουμε να εξαλείψουμε τα κακά πλαστικά από τα διατμηματικά μας έργα, τα νοσοκομεία και τις ζωές των ασθενών μας», επισημαίνουν οι Eşref Demir, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και Fatma Turna Demir, ερευνητής στο Τμήμα Νευροχειρουργικής του Μασαχουσέτης Γενικού Νοσοκομείου.

Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείτε πλαστικά στον φούρνο μικροκυμάτων, αυτά είναι διάσπαρτα στο περιβάλλον και στο σπίτι σας.

«Αποφύγετε να πίνετε από πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης», αναφέρει η EWG.

«Αν δεν έχετε άλλη επιλογή, προσπαθήστε να τα κρατάτε μακριά από τον ήλιο, σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον. Τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης φθείρονται πολύ εύκολα λόγω των αλλαγών θερμοκρασίας ή τριβής».

Περιορίστε την έκθεση στα πλαστικά

Περιορίστε την έκθεση σας στα πλαστικά όσο το δυνατόν περισσότερο, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας ανοξείδωτο ατσάλι αντί για πλαστικό για ένα θερμός. «Δεν θέλω να καταδικάσω τα πλαστικά. Είναι πολύ σημαντικά», εξηγεί η Jaime Ross, PhD, νευροεπιστήμονας και βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rhode Island College of Pharmacy.

Τα μικροπλαστικά προκαλούν πέτρες στη χολή- Πώς θα προστατευθείτε

«Αλλά πραγματικά χρειαζόμαστε τα λαχανικά μας τυλιγμένα σε πλαστικό στο σούπερ μάρκετ; Ας συζητήσουμε για το πού πραγματικά χρειαζόμαστε το πλαστικό».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version