Το Νο1 κόλπο αν δεν μπορείτε να καταπιείτε ένα χάπι σύμφωνα με το Harvard

χάπι

Εάν πρέπει να παίρνετε φάρμακα σε τακτική βάση, μπορεί να είστε πιο έμπειροι στην κατάποση χαπιών. Αλλά μερικοί άνθρωποι απλά δυσκολεύονται να καταπιούν ακόμη και το πιο μικρό χάπι, ενώ τρομάζουν στην ιδέα ενός μεγαλύτερου. Με το παρακάτω κόλπο, η κατάποση χαπιών θα είναι πολύ πιο εύκολη!

Το κόλπο για να καταπιείτε εύκολα το χάπι

Ο Bindiya Gandhi, MD, είπε στο Well and Good  «Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει στους ανθρώπους να καταπίνουν με ασφάλεια συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα χωρίς να αισθάνονται ότι πάνε να πνιγούν. Η τεχνική συνίσταται στο να βάλετε το χάπι στη μέση της γλώσσας σας, να βάλετε νερό στο στόμα σας και να σκύψετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός, ώστε να μπορέσετε να καταπιείτε εύκολα». Είναι τόσο απλό! Απλώς σκύψτε ελαφρώς προς τα εμπρός ενώ καταπίνετε. Αλλά γιατί αυτό λειτουργεί;

Όταν σκύβετε προς τα εμπρός, εμποδίζετε τον λαιμό σας να κλείσει. Και θέλετε ο λαιμός σας να είναι ανοιχτός, όταν προσπαθείτε να καταπιείτε ένα χάπι. Ο Δρ Γκάντι εξηγεί: «Η κλίση του κεφαλιού σας προς τα εμπρός επιτρέπει στις κάψουλες ή τα χάπια να κυλήσουν στον λαιμό σας, κάτι που σας δίνει τη δυνατότητα να τα καταπιείτε ευκολότερα. Όταν γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω, ανοίγει ο αεραγωγός σας και ουσιαστικά αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει τη διέλευση του χαπιού κάτι που είναι προβληματικό». Είναι πάντα καλό να είστε προσεκτικοί όταν καταπίνετε χάπια γιατί υπάρχει πάντα κίνδυνος πνιγμού. Γι’ αυτό ο Δρ Γκάντι συμβουλεύει τους ανθρώπους να παίρνουν μόνο ένα ή δύο το πολύ χάπια κάθε φορά, ποτέ περισσότερα. Και πρέπει να πίνετε πάντα νερό για να βοηθήσετε το χάπι να φθάσει στο στομάχι.

Σύμφωνα με το ιστότοπο του harvard μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

  • Βάλτε το χάπι στη γλώσσα σας.
  • Πιείτε μια γουλιά νερό αλλά μην το καταπιείτε.
  • Γείρετε το πηγούνι σας προς το στήθος σας.
  • Καταπιείτε την κάψουλα και το νερό ενώ το κεφάλι σας είναι ελαφρώς λυγισμένο.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για όσους δυσκολεύονται να καταπιούν τα χάπια τους:

  1. Να είστε υπομονετικοί και να εξασκηθείτε. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες μέχρι να τα καταφέρουν.
  2. Μην καταπίνετε χάπια με ξηρό στόμα και λαιμό. Το χάπι θα κολλήσει και θα ερεθίσει το λαιμό σας καθιστώντας πιο δύσκολο το εγχείρημα της… κατάποσης. Βάλτε στο στόμα σας μια γουλιά νερό πριν τοποθετήσετε το χάπι.
  3. Βάλτε το χάπι στο κέντρο της γλώσσας σας και μετά πάρτε μικρές ποσότητες νερού.
  4. Εάν το χάπι δεν χρειάζεται να λαμβάνεται με άδειο στομάχι, φάτε μερικές μπουκιές τροφής πριν καταπιείτε το χάπι ή μασήστε τσίχλα λίγο πρίν. Η μάσηση θα διεγείρει την απελευθέρωση του σάλιου και θα βοηθήσει να γλιστρήσει προς τα κάτω.
  5. Μην αργείτε. Εάν αφήσετε το χάπι να καθίσει στη γλώσσα σας για λίγο, μπορεί να αρχίσει να διαλύεται, εκπέμποντας μια πικρή γεύση που θα σας δυσκολεύει.

Οι εναλλακτικές σας

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η κατάποση χαπιών δεν αποτελεί επιλογή. Για παράδειγμα, μια έγκυος μητέρα με σοβαρή πρωινή ναυτία θα κάνει απλώς εμετό το χάπι που πήρε προτού αυτό διαλυθεί πλήρως. Επίσης, τα μικρά παιδιά δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά ώστε να έχουν εξοικειωθεί την τεχνική της κατάποσης. Ομοίως, άτομα με προβλήματα στο λαιμό, τον οισοφάγο ή το στομάχι μπορεί να μην μπορούν να καταπιούν χάπια. Ακόμη κάποια άτομα έχουν κάπως μεγαλύτερες αμυγδαλές γεγονός που τους δυσκολεύει στην κατάποση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενημερώστε το γιατρό σας για να σας χορηγήσει μια διαφορετική μορφή φαρμάκου που θα είναι πιο βολική για σας.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου παραθέτει τις ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις :

  • ένα πόσιμο υγρό π.χ. σιρόπι
  • ένα αναβράζον δισκίο
  • ένα μασόμενο δισκίο
  • ένα δερματικό patch
  • ένα υπόθετο (εισάγεται στο ορθό ή στον κόλπο)
  • μια κρέμα
  • κάποιο εισπνεόμενο
  • η ίδια ουσία σε ενέσιμη μορφή.

 

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top