Site icon Όλο Υγεία

Το μυστικό για να φτιάξετε τις καλύτερες τραγανές πατάτες – Θα τις λατρέψετε

πατάτες

Raw potatoes on color background

Λατρεύετε τις πατάτες αλλά δεν έχετε ανακαλύψει ακόμη τη συνταγή για τις τραγανές πατάτες; Τώρα μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να μαγειρέψετε τις πιο τραγανές πατάτες που έχετε φάει, μόνο με μία αγαπημένη αλοιφή – σάλτσα. Δείτε παρακάτω την τέλεια συνταγή.

Και σε ποιον δεν αρέσουν οι πατάτες; Είναι μία από τις πιο νόστιμες τροφές, είναι γευστικές και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, είναι άριστη πηγή βιταμινών και μετάλλων, ενώ περιέχουν και αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικά οξέα, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

Ποιες είναι οι πιο υγιεινές πατάτες – Πώς μπορούν να τις φάνε οι διαβητικοί 

Αν ψάχνετε τον καλύτερο τρόπο για να φτιάξετε τραγανές πατάτες, τότε σας έχουμε τη μέθοδο. Και περιλαμβάνει ένα προϊόν που πιθανότατα έχετε ήδη στο ψυγείο σας.

Το μυστικό για τέλειες τραγανές πατάτες

Το μόνο που χρειάζεστε για να φτιάξετε τις πιο τραγανές πατάτες που έχετε φάει, είναι η μαγιονέζα. Η βασική συνταγή μιας μαγιονέζας είναι η γαλακτωματοποίηση αβγών, λαδιού και συνήθως μιας όξινης ουσίας η οποία μπορεί να είναι ξύδι ή χυμός λεμονιού.

Η μαγιονέζα έχει αποκτήσει κακή φήμη για τα λιπαρά της, αλλά πλέον υπάρχουν στην αγορά μαγιονέζες light για όσους ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε λιπαρά.

Αν αλείψετε τις πατάτες σας με λίγη μαγιονέζα, θα έχετε τις πιο τραγανές πατάτες της ζωής σας. Τόσο τραγανές που αφού το δοκιμάσετε μόνοι σας, θα είναι ο μόνος τρόπος που θα θέλετε να φτιάχνετε πατάτες από εδώ και πέρα.

Γιατί η μαγιονέζα κάνει τις πατάτες εξαιρετικά τραγανές

Η συνταγή αποδίδει απίστευτα τραγανές και γευστικές πατάτες, χάρη στη μαγιονέζα με την οποία επικαλύπτονται πριν το ψήσιμο. Η μαγιονέζα κάνει τις πατάτες τραγανές εξωτερικά και αφράτες εσωτερικά.

Η μαγιονέζα είναι ένα γαλάκτωμα που αποτελείται κυρίως από λίπη (λάδι και αυγά) συν ξύδι και καρυκεύματα. Εξαιτίας αυτού, η μαγιονέζα είναι παχύρρευστη αλλά εξακολουθεί να απλώνεται εύκολα. Έτσι, σε αντίθεση με το βούτυρο ή το λάδι, η μαγιονέζα παραμένει πάνω στις πατάτες αντί να γλιστράει -ακόμα και αφού αρχίσουν να ψήνονται.

Πώς θα διατηρήσετε τις πατάτες φρέσκιες – Το κόλπο για να μη βγάλουν φύτρες 

Η μαγιονέζα έχει επίσης υψηλότερο σημείο καπνού από το βούτυρο ή το λάδι, που σημαίνει ότι μπορείτε να τη μαγειρέψετε σε υψηλότερη θερμοκρασία χωρίς να κινδυνεύει να καεί το εξωτερικό πριν μαγειρευτεί πλήρως το εσωτερικό. Αυτός είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν μαγιονέζα για να φτιάξουν ψητό τυρί αντί για βούτυρο. Βοηθά επίσης να αποκτήσουν οι πατάτες μια όμορφη χρυσή κρούστα.

Ενώ μπορεί να γευτείτε μια μικρή γεύση από το ξύδι στη μαγιονέζα, οι λάτρεις της μαγιονέζας δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι αυτές οι πατάτες έχουν γεύση μαγιονέζας. Ο πραγματικός πρωταγωνιστής της παράστασης θα είναι τα μπαχαρικά που θα προσθέσετε στις πατάτες.

Επειδή η μαγιονέζα είναι απίστευτα παχύρρευστη, λειτουργεί σαν κόλλα, προσκολλώντας τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα στις πατάτες σας καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα μαζί με τη μαγιονέζα και είτε ρίξτε το μείγμα με το κουτάλι πάνω στις πατάτες είτε ανακατέψτε το μείγμα για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι ομοιόμορφα καλυμμένα.

Η μαγιονέζα δεν είναι το μόνο κόλπο για να έχετε τραγανές ψητές πατάτες. Εκτός από το να τις αλείψετε με μαγιονέζα, μπορείτε να βράσετε τις πατάτες για περίπου 10 λεπτά. Αυτό θα ξεκινήσει τη διαδικασία μαγειρέματος και θα εξασφαλίσει ότι οι πατάτες θα είναι τρυφερές στο εσωτερικό τους. Επίσης, επιταχύνει τη διαδικασία μαγειρέματος, ώστε να χρειάζονται μόνο περίπου 10 λεπτά στο φούρνο για να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Μετά το στάδιο του βρασμού, οι πατάτες σε αυτή τη συνταγή δεν ψήνονται όπως οι περισσότερες. Αντιθέτως, τις ψήνετε στο γκριλ για αυτά τα 10 λεπτά. Αυτή η μέθοδος υψηλής και άμεσης θέρμανσης θα τους δώσει ένα τραγανό εξωτερικό σε χρόνο μηδέν.

Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για τη σχάρα, κάτι που αρέσει σε πολλούς. Αν ψήσετε τις πατάτες στη σχάρα, φροντίστε να τις ψήσετε σε ένα ταψί, ώστε το μείγμα μαγιονέζας να μη διαρρεύσει μέσα από τη σχάρα.

Μόλις φτιάξετε αυτή τη συνταγή, θα τη λατρέψετε και θα καταλάβετε ότι είναι οι καλύτερες πατάτες που έχετε δοκιμάσετε ποτέ.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version