Site icon Όλο Υγεία

Το κόλπο με το αλάτι που θα μειώσει τις πιτσιλιές λαδιού στο τηγάνισμα

αλάτι - πιτσιλιές - κουζίνα

Φωτογραφία: 123rf

Μια πρέζα αλάτι είναι αρκετή για να σας προστατέψει. Όλοι γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικό (και επικίνδυνο) μπορεί να είναι το πιτσίλισμα λαδιού. Τώρα υπάρχει λύση για να το περιορίσετε στην κουζίνα.

Για να αποφύγετε εγκαύματα, κατεστραμμένα ρούχα και περιττό καθάρισμα, η TikToker @brunchwithbabs έχει μια έξυπνη συμβουλή. Απλώς σκορπίστε λίγο αλάτι στον πάτο του τηγανιού σας. «Θα μειώσει το πιτσίλισμα», εξηγεί η Babs.

Φούρνος μικροκυμάτων: Η «άγνωστη» λειτουργία που θα αλλάξει τον τρόπο που ζεσταίνετε το φαγητό σας

Γιατί συμβαίνει το πιτσίλισμα λαδιού;

Το πιτσίλισμα εμφανίζεται κατά το τηγάνισμα, όταν το νερό που εξατμίζεται από την τροφή αναμιγνύεται με το καυτό λάδι.

Ο ατμός παίζει τον ρόλο του «κρυφού εχθρού», προκαλώντας το λάδι να τρίζει, να αφρίζει και να πιτσιλά παντού. Αν παρατηρείτε υπερβολικό πιτσίλισμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να στεγνώνετε καλύτερα τα σκεύη ή τα λαχανικά σας πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Ωστόσο, είναι φυσικό να συμβαίνει ως έναν βαθμό, καθώς το τηγάνισμα είναι ουσιαστικά μια μορφή αφυδάτωσης. Η υγρασία πρέπει να διαφύγει και όταν το κάνει η επαφή των δύο υγρών είναι αναπόφευκτη. Εδώ έρχεται το αλάτι να κάνει τη διαφορά.

Ποια τρόφιμα μπορείτε να ξαναβάλετε στην κατάψυξη και ποια απαγορεύεται -Πώς γίνεται σωστά η απόψυξη

Ως απορροφητής υγρασίας, μειώνει την ποσότητα του νερού που έρχεται σε επαφή με το λάδι και περιορίζει το πιτσίλισμα. Η λίστα με τις χρήσεις του αλατιού είναι τεράστια και αυτό το κόλπο προσθέτει άλλη μία ιδιότητά του.

«Πού ήταν αυτό πριν 20 λεπτά;» σχολίασε ένας χρήστης κάτω από το βίντεο. Το αλάτι αποδεικνύεται πραγματικά επαναστατικό.

@brunchwithbabs A grandma hack indeed #motherlyadvice ♬ original sound – Babs

Λειτουργεί το κόλπο με το αλάτι στο βαθύ τηγάνισμα;

Δυστυχώς, η απάντηση είναι όχι. Το κόλπο αυτό είναι αποτελεσματικό μόνο στο ρηχό τηγάνισμα, όπως στο σοτάρισμα και στο ψήσιμο σε τηγάνι. Αν πρόκειται να τηγανίσετε φαγητά σε βαθύ τηγάνι, όπως πατάτες ή τραγανές φτερούγες κοτόπουλου, είναι καλύτερο να εφαρμόσετε την «τεχνική της σταγόνας».

Τοποθετήστε τα τρόφιμα απαλά μέσα στο λάδι, αποφεύγοντας να τα πετάξετε από απόσταση. Μπορεί να σας φαίνεται ασφαλέστερο, αλλά στην πραγματικότητα προκαλεί περισσότερο πιτσίλισμα. Χρησιμοποιήστε τσιμπίδες για να κρατήσετε απόσταση ασφαλείας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένετε ποτέ τις μπριζόλες πριν το μαγείρεμα – Πώς πρέπει να καθαρίσετε το κρέας

Τι να κάνετε αν δεν έχετε αλάτι;

Αν τύχει να είστε χωρίς αλάτι ή να έχετε μόνο μια ακριβή μάρκα που δε θέλετε να σπαταλήσετε, υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Η κανέλα μπορεί να αποτρέψει το πιτσίλισμα όταν τηγανίζετε ψάρι. Απορροφά το λάδι, λειτουργώντας ως φράγμα για την υγρασία που προκαλεί το πιτσίλισμα.

Ποιος θα το φανταζόταν ότι τόσα μυστικά κρύβονται στην κουζίνα μας;

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version