Μαγειρεύουμε, ψήνουμε ή αποθηκεύουμε το φαγητό μας μέχρι να φάμε. Ο φούρνος της κουζίνας είναι από τις πολυχρησιμοποιημένες συσκευές αλλά ξεχνάμε να καθαρίσουμε τις σχάρες του.
Οι σχάρες θεωρούνται ένα από τα πιο βρώμικα σημεία του φούρνου. Λάδι ή τροφές πετάγονται από το ταψί και κολλάνε στις σχάρες ή στα τοιχώματα του φούρνου με αποτέλεσμα καμμένα λίπη παντού. Ο φούρνος της κουζίνας θέλει καθάρισμα για τους εξής λόγους:
- Για να είναι ασφαλής. Η συσσώρευση λίπους και τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει καπνό ή και πυρκαγιά.
- Για να είναι υγιεινός. Τα υπολείμματα τροφίμων και λίπους μπορούν να προσελκύσουν βακτήρια και παράσιτα.
- Για να είναι αποτελεσματικός. Ένας βρώμικος φούρνος μπορεί να μην λειτουργεί σωστά και να μη θερμαίνει ομοιόμορφα.
Το έξυπνο τρικ για να λάμψουν οι σχάρες του φούρνου
Τι θα χρειαστείτε:
- Μια παλιά οδοντόβουρτσα ή σφουγγαράκι
- Την μπανιέρα σας
- Μια κούπα απορρυπαντικό ή υγρό πιάτων
- Μια πετσέτα
Οδηγίες
- Αν οι σχάρες του φούρνου είναι μεγάλες και δεν χωρούν στον νεροχύτη σας, προτιμήστε την μπανιέρα. Για να αποφύγετε χτυπήματα και γρατζουνιές, στρώστε μια πετσέτα μέσα πριν τοποθετήσειτε τις σχάρες.
- Γέμισε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και στη συνέχεια ρίξτε μια κούπα από απορρυπαντικό. Αν χρησιμοποιήσετε σκόνη, διαλύστε την πρώτα σε ξεχωριστό μείγμα πριν την ρίξετε στη μπανιέρα.
- Αφού αναμείξετε το νερό με το καθαριστικό διάλυμα, μουλιάστε τις βρώμικες σχάρες για όλη τη νύχτα. Θα μαλακώσουν οι σκληροί λεκέδες και θα φύγει το καμμένο λίπος.
- Βγάλτε τις σχάρες από την μπανιέρα και με μια οδοντόβουρτσα ή σφουγγάρι, καθαρίστε τη βρωμιά. Τοποθετήστε τις σχάρες πίσω στον φούρνο.
Τι συστατικά να χρησιμοποιήσετε
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω υλικά για να καθαρίσετε τις σχάρες του φούρνου:
- Αλάτι και χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι αλάτι με 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού και τρίψτε τις σχάρες με το μείγμα. Αφήστε το μείγμα να δράσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε τις σχάρες με χλιαρό νερό.
- Μαγειρική σόδα. Απλώστε μαγειρική σόδα στις σχάρες και αφήστε τη να δράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τρίψτε τις σχάρες με μια σκληρή βούρτσα ή ένα σφουγγάρι και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.