Το απόλυτο κόλπο για να αφαιρέσετε τις γρατσουνιές από συσκευές ή επιφάνειες με ανοξείδωτο ατσάλι

γρατσουνιές

Το ανοξείδωτο ατσάλι εξακολουθεί να είναι το καλύτερο, τόσο για την αισθητική όσο και για την ανθεκτικότητά του. Αλλά αν εμφανιστούν γρατσουνιές και θαμπώσουν οι συσκευές σας, μην απογοητευτείτε γιατί μπορείτε να τις εξαφανίσετε, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών.

Τι προκαλεί γρατσουνιές στο ανοξείδωτο ατσάλι; Ο πιο συνηθισμένος ένοχος είναι τα είδη καθαρισμού. Πολλές φορές οι γρατσουνιές γίνονται όταν χρησιμοποιείτε σκληρό σφουγγάρι ή σκληρό απορρυπαντικό, όπως χλωρίνη, στην προσπάθειά σας να καθαρίσετε τη συσκευή, την επιφάνεια ή τον νεροχύτη. Τα αιχμηρά ή μεταλλικά εργαλεία κουζίνας που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος είναι ένας ακόμη υπεύθυνος.

Πώς να βγάλετε τις γρατσουνιές

Ανεξάρτητα από το τι προκάλεσε τις γρατσουνιές, εξακολουθείτε να θέλετε να τις εξαφανίσετε. Αλλά πρώτα, πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να προσδιορίσετε προς ποια κατεύθυνση κινείται ο “κόκκος” του ανοξείδωτου χάλυβα.

«Το να το καταλάβετε είναι εύκολο» αναφέρει στο Firstforwomen η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Chenise Hinds, συνεργάτης στο blog Momooze για το σπίτι. «Απλά κοιτάξτε προσεκτικά τη συσκευή και θα δείτε λεπτές, βουρτσισμένες γραμμές στο ατσάλι – θα τρέχουν είτε κάθετα είτε οριζόντια. Όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε μέθοδο για να αφαιρέσετε γρατσουνιές στο ατσάλι, θέλετε πάντα να τρίβετε με τη φορά του κόκκου, διαφορετικά το σημείο που τρίβετε θα είναι πολύ εμφανές» σημειώνει η ίδια.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας για να βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια δεν καλύπτεται από προστατευτική επίστρωση, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν συνιστάται η χρήση οποιασδήποτε από αυτές τις μεθόδους και αντ’ αυτού να επικοινωνήσετε με τον κατασκευαστή ή έναν τεχνικό.

Επόμενο βήμα

Μόλις, λοιπόν, προσδιορίσετε την κατεύθυνση του κόκκου, μπορείτε να προχωρήσετε στα επόμενα βήματα.

«Όταν πρόκειται για μικρά ή ρηχά σημάδια, μπορείτε να προσπαθήσετε να τα απομακρύνετε με γυαλιστικό χρησιμοποιώντας ένα πανί μικροϊνών και ένα ειδικό υλικό στίλβωσης ανοξείδωτου χάλυβα» αναφέρει η Eva Lorena, σύμβουλος επαγγελματικής κουζίνας της Zanduco Restaurant Supply και προσθέτει:

«Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας ένωση προσθέτοντας νερό σε μαγειρική σόδα μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Σκουπίστε την επιφάνεια προς την κατεύθυνση του κόκκου και επαναλάβετε ανάλογα με τις ανάγκες μέχρι να μην είναι πλέον ορατές οι γρατσουνιές, στη συνέχεια σκουπίστε με ένα υγρό πανί και ακολουθήστε με ένα φρέσκο στεγνό πανί για να αποφύγετε τις ραβδώσεις».

Ένα άλλο μείγμα που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σε μικρές γρατζουνιές, είναι η οδοντόκρεμα! «Μπορείτε ακόμη και να αναμείξετε μαγειρική σόδα μαζί της για να αυξήσετε τη μαγεία της στην αφαίρεση των γρατσουνιών – απλώς τρίψτε προς την κατεύθυνση του κόκκου χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί και, όταν τελειώσετε, σκουπίστε όπως αναφέραμε παραπάνω» συμπληρώνει η Eva Lorena.

Όλο Υγεία

Scroll to Top