Είναι μια συνηθισμένη τακτική στην κουζίνα να βάζουμε τα τηγάνια κάτω από το νερό όταν τελειώνουμε με το μαγείρεμα και να ακούγεται αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος. Αν, λοιπόν, ακούτε και εσείς αυτόν τον ήχο είναι κακό.
Είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε τον νεροχύτη για να κάνετε χώρο στην εστία ή ίσως έχετε ένα τηγάνι σε κακή κατάσταση που φαίνεται να χρειάζεται ένα καλό πλύσιμο.
Το κόλπο με το αλάτι που θα μειώσει τις πιτσιλιές λαδιού στο τηγάνισμα
Αλλά αυτός ο «τσιριχτός» ήχος είναι ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι κακό. Η τοποθέτηση ενός ζεστού τηγανιού σε κρύο νερό προκαλεί κάτι που ονομάζεται θερμικό σοκ. Μπορεί να καταστρέψει τα τηγάνια σας ανεξάρτητα από την ποιότητα τους. Δείτε πώς να φροντίσετε καλύτερα ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Τι είναι το θερμικό σοκ;
Υπάρχει αρκετή επιστήμη εδώ, αλλά βασικά, το μέταλλο διαστέλλεται όταν θερμαίνεται. Τα περισσότερα τηγάνια και κατσαρόλες αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα μετάλλου, όπως ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο.
«Εάν ένα ζεστό τηγάνι τοποθετηθεί κάτω από κρύο νερό, μπορεί να προκληθεί θερμικό σοκ, το οποίο μπορεί να καταστρέψει ένα τηγάνι», δήλωσε στην HuffPost εκπρόσωπος από την ομάδα ανάπτυξης της Calphalon.
Μπορεί επίσης να έχουν εμαγιέ ή αντικολλητική επίστρωση. Κάθε ένα από αυτά τα υλικά διαστέλλεται και συστέλλεται σε διαφορετικές θερμοκρασίες, κάτι που δεν παρατηρείτε όταν η αλλαγή συμβαίνει σταδιακά. Για παράδειγμα, όταν ζεσταίνετε αργά ένα τηγάνι ή το αφήνετε να φτάσει στη θερμοκρασία δωματίου φυσικά, τα στρώματα του μετάλλου διαστέλλονται μαζί.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν προκαλείτε μια ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας, όπως όταν τοποθετείτε ένα ζεστό τηγάνι σε κρύο νερό.
Τα μέταλλα ψύχονται πολύ γρήγορα και το τηγάνι αρχίζει να «τραβιέται» από μόνο του. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας, τόσο μεγαλύτερο είναι το σοκ, αλλά ακόμη και μια μικρή ποσότητα κρύου νερού στον πάτο μπορεί να προκαλέσει στο τηγάνι στρέβλωση, σπάσιμο, ρωγμή ή αποκόλληση.
Τα τηγάνια που έχουν παραμορφωθεί αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, καθώς δεν μαγειρεύουν ομοιόμορφα. Το λάδι μπορεί να συγκεντρώνεται στη μία πλευρά και σίγουρα δεν θα κάθονται επίπεδα σε εστίες επαγωγής ή ηλεκτρικές κουζίνες. Ακόμη κι αν το τηγάνι σας δεν παραμορφωθεί, το φινίρισμα μπορεί να φύγει, και αυτά τα κομμάτια από εμαγιέ ή αντικολλητική επίστρωση μπορεί να καταλήξουν στο φαγητό σας.
Μαχαιροπίρουνα: Πώς να τα καθαρίσετε για να φαίνονται «σαν καινούρια» – Χρειάζονται δύο απλά υλικά
Πώς να «κρυώσετε» ένα ζεστό τηγάνι σωστά
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτού του είδους τη ζημιά είναι να αφήσετε τα τηγάνια σας να κρυώσουν σταδιακά στην εστία. Αν χρειάζεται να κάνετε χώρο, τοποθετήστε το τηγάνι σε μια βάση ή άλλη επιφάνεια ανθεκτική στη θερμότητα. Αν χρησιμοποιείτε πάγκους από γρανίτη, φροντίστε πρώτα να τους σκουπίσετε ώστε το τηγάνι να μη βρεθεί κατά λάθος σε νερό.
Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με λεπτά αντικολλητικά τηγάνια και σκεύη από γυαλί ή πέτρα, καθώς αυτά είναι τα πιο ευάλωτα σε θερμικό σοκ. Τα πιο παχιά, καλοκατασκευασμένα τηγάνια είναι πιο ανθεκτικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τοποθετήσετε αμέσως τα ανοξείδωτα ή τα μαντεμένια τηγάνια σας στο νεροχύτη.
Πιάτα με γρατσουνιές: Οι ειδικοί συμβουλεύουν πώς να τα κάνετε να φαίνονται σαν καινούρια
Αφού αφήσετε αυτά τα τηγάνια να κρυώσουν για λίγο, μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία ψύξης προσθέτοντας μικρές ποσότητες χλιαρού νερού. Αν παραμορφώσατε κατά λάθος το τηγάνι σας, ίσως ήρθε η ώρα να ψάξετε για αντικατάσταση.