Site icon Όλο Υγεία

Τι δεν πρέπει να καθαρίζετε ποτέ με σαπούνι – 10 αντικείμενα που «απαγορεύονται»

καθαρίζετε με σαπούνι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Για πολλούς από εμάς, το σαπούνι είναι η επιλογή για τον καθαρισμό και το πρώτο προϊόν που πιάνουμε για να αντιμετωπίσουμε μικρές και μεγάλες βρωμιές ή λεκέδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν μπορούν να καθαριστούν όλα με σαπούνι. Διαβάστε σε ποια υλικά δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε σαπούνι και τι μπορείτε να κάνετε για να τα καθαρίσετε.

Το σαπούνι είναι ένα από τα πιο βασικά προϊόντα για την καθαριότητα του σπιτιού. Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τον καθαρισμό όλων των τύπων υλικών, το πλύσιμο των χεριών και το μπάνιο. Το σαπούνι παρασκευάζεται συνδυάζοντας λίπος ή λάδι με ένα αλκάλιο, μια χημική ένωση που εξουδετερώνει τα οξέα. Τις περισσότερες φορές, το σαπούνι και το νερό είναι η μυστική συνταγή για τον αποτελεσματικό καθαρισμό -από τα βρώμικα αθλητικά παπούτσια μέχρι τα έπιπλα εξωτερικού χώρου- και είναι εύκολο γιατί το έχετε πρόχειρο και έχετε πάντα σπίτι.

«Κάποιοι χρησιμοποιούν σαπούνι σε ράβδους, ενώ κάποιοι άλλοι το υγρό σαπούνι, είτε για την προσωπική υγιεινή είτε για τον καθαρισμό του σπιτιού», λέει η Mary Gagliardi, ειδικός καθαρισμού της Clorox.

Σύμφωνα με την ίδια, το σαπούνι είναι προσιτό, έχει πολλές χρήσεις και, το σημαντικότερο, είναι ένα απίστευτα αποτελεσματικό καθαριστικό. Ξεχωρίζει για την απομάκρυνση του λίπους, της βρωμιάς και του λαδιού από το δέρμα και άλλες επιφάνειες.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σαπούνι για τον καθαρισμό ορισμένων αντικειμένων

Παρά όλα τα οφέλη του καθαρισμού με σαπούνι, υπάρχουν ορισμένα υλικά στα οποία μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. «Τα σαπουνάκια που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό πρέπει να ξεπλένονται και, ενώ είναι χημικά ασφαλή για τις επιφάνειες, δεν αποτελούν πάντα την καλύτερη επιλογή», λέει η Gagliardi. Τα συνθετικά απορρυπαντικά, τόσο φυτικής όσο και πετρελαϊκής προέλευσης, είναι πολύ πιο αποτελεσματικά για τον καθαρισμό ορισμένων τύπων υλικών και επιφανειών.

Η ποιότητα του νερού διαφέρει από πόλη σε πόλη ή από περιοχή σε περιοχή και σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου και μαγνησίου, δημιουργώντας αυτό που είναι ευρύτερα γνωστό ως σκληρό νερό.

Το σκληρό νερό αντιδρά με το σαπούνι, σχηματίζοντας αδιάλυτα υλικά που τελικά αφήνουν τις επιφάνειες να φαίνονται πιο βρώμικες από ό,τι ήταν πριν.

Τι δεν πρέπει να καθαρίζετε ποτέ με σαπούνι:

  1. Μαλλί και κασμίρ
  2. Μεταξωτά
  3. Καθρέφτες
  4. Μαντεμένιες γάστρες και κατσαρόλες
  5. Δέρμα και σουέτ
  6. Γούνα
  7. Καφετιέρες
  8. Πετσέτες και απορροφητικά υφάσματα
  9. Παράθυρα
  10. Επιφάνειες που χρειάζονται απολύμανση

1. Μαλλί και κασμίρ

Το μαλλί και το κασμίρ δεν χρειάζονται επαγγελματικό στεγνό καθάρισμα, αλλά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε σαπούνι για να τα πλύνετε. «Αυτά τα είδη θα παραμορφωθούν και θα συρρικνωθούν» λέει η Liz Eggert, επιστήμονας κλωστοϋφαντουργίας στην P&G Fabric Care. Αντί να χρησιμοποιείτε σαπούνι, επιλέξτε ένα καλής ποιότητας σαμπουάν μαλλιών, γιατί, τελικά, το μαλλί και το κασμίρ είναι μαλλιά.

2. Μεταξωτά

Το μετάξι είναι άλλο ένα υλικό που πολλοί πιστεύουν ότι απαιτεί επαγγελματικό στεγνό καθάρισμα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να πλυθεί στο σπίτι. Ωστόσο, θα πρέπει να πλένετε κάθε κομμάτι ξεχωριστά και να χρησιμοποιείτε ένα πολύ απαλό απορρυπαντικό αντί για σαπούνι.

«Οι βαφές που χρησιμοποιούνται στα μεταξωτά τείνουν να μην είναι ανθεκτικές στο χρώμα και θα ξεβάψουν» λέει η Eggert. Ένα ήπιο σαμπουάν μαλλιών μπορεί επίσης να είναι ένα καλό καθαριστικό για τα μεταξωτά.

3. Καθρέφτες

Η χρήση σαπουνιού και νερού για τον καθαρισμό των καθρεφτών μπορεί να αφήσει ορατές ραβδώσεις, ειδικά αν έχετε σκληρό νερό. Ανάλογα με την επιφάνεια, μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να αφαιρέσετε αυτό το υπόλειμμα, λέει η Gagliardi. Κάθε φορά που καθαρίζετε γυαλιστερά αντικείμενα, επιλέξτε ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα αντί για σαπούνι.

4. Μαντεμένιες γάστρες και κατσαρόλες

Οι μαντεμένιες γάστρες και κατσαρόλες είναι από τις πιο ανθεκτικές, αλλά το σαπούνι μπορεί να είναι δυνητικά επιζήμιο. Το σαπούνι και το νερό μπορεί να προκαλέσουν σκουριά στα χυτοσίδερα μαγειρικά σκεύη σας. Αντί να χρησιμοποιείτε σαπούνι, χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό αλατιού και λαδιού για να απομακρύνετε τυχόν επίμονα κομμάτια φαγητού που έχουν κολλήσει.

5. Δέρμα και σουέτ

Το δέρμα και το σουέτ μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν λόγω των διαφορετικών φινιρισμάτων που μπορεί να έχουν. Η χρήση σαπουνιού γι’ αυτά τα υλικά μπορεί να τα στεγνώσει και να τα καταστρέψει, λέει η Eggert.

Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να πλένετε δέρμα και σουέτ με νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό, αλλά φροντίστε να μην το τρίβετε, καθώς αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τη βρωμιά ή τους λεκέδες πιο δύσκολο να αφαιρεθούν. Ορισμένα δερμάτινα και σουέτ είδη καθαρίζονται μόνο στο στεγνό καθάρισμα, ενώ άλλα μπορεί να φέρουν την ένδειξη «δεν πλένονται», οπότε είναι καλύτερο να τηρείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

6. Γούνα

Τα γούνινα παλτό, είτε είναι κατασκευασμένα από πραγματική είτε από συνθετική γούνα, δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με σαπούνι. Η πραγματική γούνα, ειδικότερα, μπορεί να στεγνώσει και να καταστραφεί από το πλύσιμο στο σπίτι, λέει η Eggert. Αντ’ αυτού, αφήστε τις γούνες σας να καθαριστούν στεγνά και αφήστε έναν επαγγελματία να αφαιρέσει τυχόν λεκέδες και αποφύγετε τη χρήση σαπουνιών, απορρυπαντικών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στο υλικό.

7. Καφετιέρες

Η χρήση σαπουνιού στην καφετιέρα σας μπορεί να οδηγήσει σε καφέ με γεύση σαπουνιού και σαπουνάδας και μπορεί ακόμη και να κάνει τον καφέ σας να φουσκώσει. Όταν είστε έτοιμοι να καθαρίσετε την καφετιέρα σας, χρησιμοποιήστε αντ’ αυτού ένα μείγμα νερού και λευκού ξυδιού. Το λευκό ξύδι μπορεί να βοηθήσει στη διάλυση τυχόν εναποθέσεων ορυκτών στη μηχανή χωρίς να αφήσει πίσω του μια σαπουνώδη επίγευση.

8. Πετσέτες και απορροφητικά υφάσματα

Οι πετσέτες, τα απορροφητικά υφάσματα και γενικά τα ρούχα πρέπει να πλένονται με απορρυπαντικό πλυντηρίου αντί για σαπούνι. Η χρήση σαπουνιού για το πλύσιμο των ρούχων μπορεί να κάνει το ύφασμα να γρατζουνιέται και να είναι λιγότερο ικανό να απορροφήσει την υγρασία, λέει η Gagliardi.

9. Παράθυρα

Ο καθαρισμός των παραθύρων -ή οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από γυαλί, για την ακρίβεια- με σαπούνι και νερό μπορεί να έχει άσχημο αποτέλεσμα. Τα επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου στο νερό σε συνδυασμό με το σαπούνι επηρεάζουν το γυαλί και πρέπει μετά να αφαιρέσετε το σαπούνι με ξύδι, λέει η Gagliardi. Αντ’ αυτού, επιλέξτε ένα προϊόν καθαρισμού ειδικά σχεδιασμένο για παράθυρα που δεν χρειάζεται να ξεπλένετε με νερό.

10. Επιφάνειες που χρειάζονται απολύμανση

Ενώ το σαπούνι είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της βρωμιάς και του λαδιού, τα περισσότερα σαπούνια δεν μπορούν να απολυμάνουν. Οι επιφάνειες που αποτελούν κοινά σημεία επαφής, όπως πόμολα, πάγκοι, βρύσες και διακόπτες φωτισμού, πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά για να αποτρέπεται η εξάπλωση βακτηρίων. Στις επιφάνειες αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα απολυμαντικό προϊόν για να σκοτώσετε τα μικρόβια.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version