Τα 3 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνετε – «Αναπτύσσονται βακτήρια», προειδοποιεί διατροφολόγος

τρόφιμα που δεν πρέπει να ζεστάνετε στον φούρνο

Σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούμε να ζεστάνουμε μόνο μία φορά και απαγορεύεται να ξαναζεσταίνονται.

Οι χημικές ενώσεις των συστατικών των τροφίμων μπορούν να αλλάξουν όταν ξαναζεσταίνονται, απελευθερώνοντας τοξικές ουσίες που συνδέονται με προβλήματα, όπως βλάβες στα νεφρά. Αντίστοιχα, αφήνοντας τρόφιμα να κρυώσουν πριν τα θερμάνετε ξανά μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη δύσκολα αντιμετωπίσιμων βακτηρίων, όπως το E. coli και το Listeria.

Γιατί δεν πρέπει να τυλίγετε τα τρόφιμα με αλουμινόχαρτο – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς θα τα αποθηκεύσετε σωστά

Σε πρόσφατο βίντεο που μοιράστηκε με τους 23.000 ακολούθους της στο TikTok, η διατροφολόγος Harini Bala αποκάλυψε τρία εκπληκτικά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνουμε.

@dietitianharinibala #wellness #nutritiontips #nutritionist #dietitian ♬ original sound – Harini Bala

Τα 3 τρόφιμα που δεν πρέπει να ξαναζεστάνετε

  1. Σπανάκι
  2. Τσάι
  3. Ρύζι

1. Σπανάκι

Η κα. Bala εξηγεί ότι το σπανάκι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ, η οποία είναι ακίνδυνη όταν το λαχανικό καταναλώνεται ωμό.

Ωστόσο, όταν ξαναζεσταίνεται, το οξαλικό οξύ «κρυσταλλοποιείται» και γίνεται «τοξικό». Σε υψηλές δόσεις, η ουσία αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά, συσσωρεύσεις κρυστάλλων που σχηματίζονται στο ουροποιητικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει νιτρικά, τα οποία μετατρέπονται σε νιτρώδη κατά την επαναθέρμανση και αυτά είναι τοξικά. Τα νιτρώδη θεωρείται ότι συνδυάζονται με χημικά στο έντερο, σχηματίζοντας ενώσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης όγκων στο έντερο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φύλλα από το σπανάκι είναι επιρρεπή σε μολύνσεις από λιστέρια, ένα βακτήριο που συχνά προκαλεί τροφικές δηλητηριάσεις.

Οι ειδικοί λένε ότι αν το σπανάκι δεν έχει θερμανθεί σωστά, τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πυρετό, συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα, σύγχυση και ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

4 τρόφιμα που απαγορεύεται να βάζετε στο ψυγείο – Πώς να τα αποθηκεύετε σωστά

2. Τσάι

Η κα. Bala αναφέρει ότι το ξαναζεσταμένο τσάι όχι μόνο γίνεται πιο πικρό, καθώς η επαναθέρμανση αυξάνει την περιεκτικότητα σε τανίνες, που έχουν πικρή γεύση, αλλά μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει «οποιοδήποτε είδος αδρανούς βακτηρίου».

3. Ρύζι

Το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για επαναθέρμανση είναι το ρύζι, σύμφωνα με την κ. Bala. Όταν το μαγειρεμένο ρύζι ψύχεται, μπορεί να περιέχει Bacillus cereus, ένα βακτήριο που σχηματίζει σπόρια και βρίσκεται συνήθως στο έδαφος και τα λαχανικά.

Οι σπόροι όμως είναι ανθεκτικοί στη θερμότητα, ακόμη και όταν ξαναζεσταίνεται, ο κίνδυνος παραμένει. Τα συμπτώματα από μόλυνση με Bacillus cereus περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια και κοιλιακές κράμπες. Υπάρχουν κανόνες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, αναφέρει η κα. Bala:

«Μπορεί να ξαναζεσταθεί αν το αποθηκεύσετε μέσα σε δύο ώρες από το μαγείρεμά του στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο».

Το τέλειο κόλπο για να φτιάξετε σπυρωτό ρύζι που δεν λασπώνει

«Αλλά αν μαγειρέψετε το ρύζι το πρωί, το αφήνετε εκτός ψυγείου και το αποθηκεύετε το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σχηματιστεί Bacillus cereus».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top