Τα λάθη που κάνουμε όταν καταψύχουμε μοσχαρίσιο κιμά – Τι πρέπει να ξέρουμε

Τα λάθη που κάνουμε όταν καταψύχουμε μοσχαρίσιο κιμά

Η αγορά μοσχαρίσιου κιμά σε μεγάλες ποσότητες και η κατάψυξή του για αργότερα είναι ένας πολύ καλός τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων και χρόνου. Ωστόσο πρέπει να είστε προσεχτικοί και να αποφεύγετε κάποια λάθη που κάνουν πολλοί καταναλωτές.

Αν πρόκειται να καταψύξετε μοσχαρίσιο κιμά, θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι.

Υπάρχουν μερικά κοινά λάθη όσον αφορά την αποθήκευση, την απόψυξη και το μαγείρεμα του κατεψυγμένου βοδινού κρέατος. Διαβάστε παρακάτω τι να προσέξετε στη θερμοκρασία της κατάψυξης αλλά και στη συσκευασία του μοσχαρίσιου κρέατος.

Οι 6 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Δεν ελέγχετε τη θερμοκρασία της κατάψυξης

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνετε όταν καταψύχετε μοσχαρίσιο κιμά είναι να μην έχετε έναν καταψύκτη που διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μια θερμοκρασία -17 βαθμούς Κελσίου θα αποτρέψει την ανάπτυξη μικροβίων στο κρέας, επιτρέποντας στον κιμά να αποθηκευτεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Καθώς η θερμοκρασία του μοσχαρίσιου κιμά αυξάνεται πάνω από τους θερμοκρασία -17 βαθμούς Κελσίου, γίνεται πρόσφορο έδαφος για τους μικροοργανισμούς.

Επειδή η διατήρηση μιας ασφαλούς θερμοκρασίας είναι τόσο κρίσιμη, είναι καλή ιδέα να διατηρείτε ένα θερμόμετρο κατάψυξης στον καταψύκτη σας και να το ελέγχετε περιοδικά για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία δεν ανεβαίνει πάνω από τους -17 βαθμούς Κελσίου.

Εάν ο καταψύκτης σας δεν είναι σε θέση να διατηρήσει αυτή την κρίσιμη θερμοκρασία, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι αν η πόρτα του καταψύκτη σας παραμένει ανοιχτή ή δεν παραμένει κλειστή. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε αν τα περιεχόμενα του καταψύκτη σας εμποδίζουν τον ανεμιστήρα κυκλοφορίας του αέρα. Είναι επίσης πιθανό ο καταψύκτης σας να έχει κάποια μηχανική βλάβη. Εάν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να καλέσετε έναν επαγγελματία για επισκευή.

Η διατήρηση της θερμοκρασίας του καταψύκτη σας αποτελεί επίσης ζήτημα κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος. Ένας καταψύκτης θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρεί τον κιμά ασφαλή για 48 ώρες, εφόσον η πόρτα παραμένει κλειστή για να διατηρείται ο ψυχρός αέρας.

Χαλαρή συσκευασία του μοσχαρίσιου κρέατος

Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη ανησυχία όταν πρόκειται για την κατάψυξη μοσχαρίσιου κιμά είναι η αποφυγή εγκαυμάτων από την κατάψυξη. Η διαδικασία που προκαλεί έγκαυμα κατάψυξης ξεκινά όταν σχηματίζονται χιλιάδες κρύσταλλοι πάγου καθώς τα τρόφιμα καταψύχονται.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα κατεψυγμένα μόρια νερού μετακινούνται από το κατεψυγμένο κομμάτι του φαγητού σε ένα ψυχρότερο μέρος του καταψύκτη, συνήθως στο πλάι. Καθώς τα κατεψυγμένα μόρια νερού χάνονται, το τρόφιμο αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα το έγκαυμα από την κατάψυξη.

Ως εκ τούτου, μια απλή μέθοδος για την πρόληψη του εγκαύματος του μοσχαρίσιου κιμά από την κατάψυξη είναι να κρατάτε αυτά τα κατεψυγμένα μόρια νερού περιορισμένα με σφιχτή συσκευασία.

Ξεκινήστε τυλίγοντας τον μοσχαρίσιο κιμά σας σε πλαστική μεμβράνη. Στη συνέχεια, τυλίξτε το με αλουμινόχαρτο. Τέλος, βάλτε τον τυλιγμένο μοσχαρίσιο κιμά σε μια πλαστική σακούλα.

Είναι επίσης καλή ιδέα να αναγράψετε στην ετικέτα της σακούλας σας την ημερομηνία. Αν και το σφιχτό τύλιγμα του μοσχαρίσιου κιμά μπορεί να βοηθήσει να μην καεί στην κατάψυξη, αυτή η τεχνική λειτουργεί μόνο για ένα χρονικό διάστημα. Η ποιότητα και η περιεκτικότητα σε υγρασία του κατεψυγμένου κρέατος αρχίζει να υποβαθμίζεται μετά από δύο μήνες.

Διατηρώντας το μοσχαρίσιο κρέας κατεψυγμένο για πολύ καιρό

Επειδή η ποιότητα του κατεψυγμένου μοσχαρίσιου κιμά μπορεί να υποβαθμιστεί μετά από δύο μήνες, θα πρέπει να προγραμματίσετε ανάλογα. Εάν αγοράζετε μοσχαρίσιο κιμά χύμα και τον καταψύχετε, αγοράζετε κρέας που πιστεύετε ότι μπορείτε να καταναλώσετε μέσα σε τρεις ή τέσσερις μήνες.

Μπορείτε να αποφύγετε να διατηρείτε τον κιμά κατεψυγμένο για πολύ καιρό χρησιμοποιώντας ένα σύστημα first-in, first-out. Ξεκινήστε βεβαιώνοντας ότι όλος ο κατεψυγμένος μοσχαρίσιος κιμάς σας φέρει ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης.

Μετακινήστε τις πιο πρόσφατα κατεψυγμένες συσκευασίες στο πίσω μέρος του ψυγείου σας και τοποθετήστε τις παλαιότερες συσκευασίες προς τα εμπρός.

Χρησιμοποιήστε κατεψυγμένο μοσχαρίσιο κρέας από το μπροστινό μέρος του καταψύκτη και προχωρήστε προς τα πίσω. Διατηρήστε αυτή τη χρονολογική εναλλαγή καθώς χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο μοσχαρίσιο κρέας και προσθέτετε φρέσκο μοσχαρίσιο κρέας στην κατάψυξή σας.

Ελέγχετε τακτικά τις ημερομηνίες και πετάξτε το παλαιότερο κατεψυγμένο μοσχαρίσιο κρέας εάν είναι καλυμμένο με κρυστάλλους πάγου ή εάν φαίνεται αποχρωματισμένο.

Τοποθέτηση ζεστού βοδινού κρέατος στην κατάψυξη

Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με την κατάψυξη ζεστών τροφίμων που λέει ότι το ψυγείο δεν είναι ικανό να ψύξει με ασφάλεια τρόφιμα που είναι πολύ ζεστά. Αν και αυτός ο μύθος δεν είναι αληθινός, θα πρέπει να σταματήσετε να βάζετε ζεστό φαγητό απευθείας στην κατάψυξη.

Εάν τοποθετήσετε φρεσκομαγειρεμένο, ζεστό μοσχαρίσιο κιμά σε έναν καταψύκτη, θα μπορούσε να προκαλέσει την απόψυξη άλλων τροφίμων στον καταψύκτη, επιτρέποντας ενδεχομένως τον πολλαπλασιασμό μικροοργανισμών.

Τα ζεστά τρόφιμα χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να παγώσουν και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα τρόφιμο περνάει πολύ χρόνο σε θερμοκρασίες που είναι φιλόξενες για τα βακτήρια, οι οποίες είναι 4 έως 60 βαθμούς Κελσίου.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top