Σύμφωνα με την Ισπανική Υπηρεσία για την Ασφάλεια Τροφίμων και τη Διατροφή (AESAN), η οποία εξέδωσε πρόσφατα σχετική ανακοίνωση, δεν θα πρέπει να τοποθετείτε στην κατάψυξη επτά κοινά τρόφιμα γιατί υπάρχει κίνδυνος που συνδέεται με την υγεία σας.
Η υπηρεσία συμβουλεύει ότι οι καταψύκτες θα πρέπει να διατηρούνται στους -18 βαθμούς ή χαμηλότερα για την αποφυγή κινδύνων από μικροοργανισμούς που μεταφέρονται μέσω των τροφίμων.
Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει
Αυτοί οι μικροοργανισμοί μπορούν να ενεργοποιηθούν κατά την απόψυξη και να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, σύμφωνα με την εφημερίδα El Tiempo.
Η λίστα με τα τρόφιμα που απαγορεύονται
Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζουμε στην κατάψυξη είναι τα εξής:
- φρούτα και λαχανικά όπως μαρούλι και ντομάτες
- πατάτες
- αυγά με το κέλυφος
- τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος
- μαγιονέζα
- τηγανητά τρόφιμα
Κατάψυξη: To κόλπο με το κέρμα που δείχνει αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση
Τρόφιμα που είναι κατάλληλα για κατάψυξη
Η El Mundo παρέθεσε επίσης μια λίστα τροφίμων που είναι κατάλληλα για κατάψυξη, όπως:
Επιπλέον, προειδοποίησε κατά της κατάψυξης ζεστών τροφίμων, καθώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά άλλα προϊόντα.
Μούχλα: Τι θα συμβεί αν φάτε κατά λάθος – Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν
Πώς να αποθηκεύετε σωστά τα τρόφιμα;
Το NHS τονίζει τη σημασία της σωστής αποθήκευσης και επαναθέρμανσης τροφίμων, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να αποψύχουν πλήρως το φαγητό πριν από την επαναθέρμανση, κατά προτίμηση στο ψυγείο ή χρησιμοποιώντας τη λειτουργία απόψυξης του φούρνου μικροκυμάτων.
Προειδοποιεί να μην γίνεται απόψυξη τροφίμων σε θερμοκρασία δωματίου και συνιστά την κατανάλωση εντός 24 ωρών από την απόψυξη. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση.
Ωστόσο, η ακατάλληλη αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο ή στον καταψύκτη είναι μόνο μία πιθανή αιτία αυτής της δυσάρεστης ασθένειας.
Οδηγίες ασφάλειας τροφίμων
Το NHS προειδοποιεί τους ανθρώπους σχετικά με τη μη σωστή μαγειρική ή επαναθέρμανση των τροφίμων, την παραμονή τροφίμων εκτός ψυγείου για μεγάλες χρονικές περιόδους και τον κίνδυνο μόλυνσης από κάποιον που είναι άρρωστος ή δεν έχει πλύνει τα χέρια του. Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να μην καταναλώνονται τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης τους.
Οι συνήθεις ύποπτοι για τροφική δηλητηρίαση περιλαμβάνουν γνωστά βακτήρια campylobacter, salmonella, E. coli και ιούς όπως ο norovirus, με συμπτώματα όπως ναυτία, διάρροια, εμετός, υψηλό πυρετό και γενική αδιαθεσία με κόπωση, πόνους και ρίγη.
Τι πρέπει να προσέχετε εάν τρώτε τακτικά φυστικοβούτυρο – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε
Παρά τα συμπτώματα, οι άνθρωποι μπορούν συχνά να τα διαχειριστούν στο σπίτι και συνήθως υποχωρούν εντός μιας εβδομάδας. Ωστόσο, είναι κρίσιμο να πίνετε πολλά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση.