Το τέλειο κόλπο για να φτιάξετε σπυρωτό ρύζι που δεν λασπώνει

σπυρωτό ρύζι

Αν έχετε ποτέ δυσκολευτεί να φτιάξετε ένα τέλειο σπυρωτό ρύζι που δεν λασπώνει, δεν είστε οι μόνοι. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να ξοδεύεις τόσο χρόνο και ενέργεια στην κουζίνα για να καταλήξεις με ένα ρύζι που έχει λασπώσει ή είναι εντελώς στεγνό και θέλεις να το πετάξεις στα σκουπίδια. Δείτε ένα εύκολο κόλπο για τέλειο ρύζι για να μην αναγκαστείτε να πετάξετε ξανά το ρύζι σας.

Το τέχνασμα είναι πολύ απλό. Δεν απαιτεί κύπελλα μέτρησης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο την άκρη του δείκτη σας. Η ίδια η τεχνική είναι απλή, τόσο απλή που μόλις τη δοκιμάσετε μόνοι σας θα αναρωτηθείτε γιατί σπαταλούσατε τόσα χρόνια τον χρόνο σας με τα κύπελλα μέτρησης και τρώγατε ένα άνοστο ρύζι.

Σχετικό άρθρο:
Ρύζι: Η αρχαία τροφή που δίνει ενέργεια, βοηθάει να αδυνατίσουμε και προστατεύει από παθήσεις

Πώς να φτιάξετε το τέλειο σπυρωτό ρύζι

Για να φτιάξετε τέλεια μαγειρεμένο ρύζι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε προ-ξεπλυμένο ρύζι σε μια χύτρα ή κατσαρόλα και στη συνέχεια να τοποθετήσετε το δείκτη σας στη μέση της κατσαρόλας σας. Από εκεί, μετρήστε νερό μέχρι την άκρη του πρώτου σας δαχτύλου και, στη συνέχεια, σκεπάστε και μαγειρέψτε ως συνήθως.

Αυτή η αλάνθαστη μέθοδος αφαιρεί τη δουλειά της μέτρησης από το μαγείρεμα του ρυζιού και εγγυάται αφράτο, καλομαγειρεμένο ρύζι κάθε φορά. Και όλα αυτά με το άγγιγμα των άκρων των δακτύλων σας!

Σχετικό άρθρο:
Ρυζόνερο: Το ρόφημα-viral που διαφημίζεται ως εναλλακτική των φαρμάκων απώλειας βάρους – Είναι αποτελεσματικό;

Συμβουλές για λευκό ρύζι

Πέρα από τη χρήση αυτής της συμβουλής για να έχετε αρκετό νερό ώστε το ρύζι σας να μαγειρευτεί καλά, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μαγειρέψετε τέλειο λευκό ρύζι είναι να το πλύνετε καλά. Πέρα από το ξέπλυμα του ρυζιού σας για να απομακρύνετε ανεπιθύμητα υπολείμματα και βρωμιές, ξεπλένετε επίσης το περιττό άμυλο που θα του δώσει πιο αφράτη υφή κατά το μαγείρεμα.

Και για ρύζι με έξτρα γεύση, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε την ίδια τεχνική, μετρώντας νερό μέχρι το κόκκαλο, αλλά αντικαθιστώντας το με κάποια άλλα γευστικά υγρά, όπως γάλα καρύδας ή ζωμό κοτόπουλου.

Σχετικό άρθρο:
Μαύρο ρύζι: Το σούπερ τρόφιμο που χαρίζει χρόνια ζωής – Προστατεύει από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις

Γιατί πρέπει να μαγειρεύετε το ρύζι σαν τα ζυμαρικά

Μαγειρέψτε το ρύζι όπως τα ζυμαρικά. Χρησιμοποιήστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και μαγειρέψτε το μέχρι να γίνει al dente και μετά στραγγίξτε το καλά. Προσθέστε βούτυρο ή λάδι αν θέλετε, και θα έχετε όποιο όγκο θέλετε από αφράτο ρύζι με ξεχωριστούς κόκκους. Ακόμα και αν θέλετε να το φτιάξετε νωρίτερα για το τραπέζι σας, μπορείτε να το ζεστάνετε ξανά σκεπασμένο σε χαμηλό φούρνο.

Το να μαγειρέψετε το ρύζι σαν τα ζυμαρικά δεν είναι συνταγή. Πρόκειται για μια τεχνική, την οποία πιθανότατα γνωρίζετε ήδη πολύ καλά από τα ζυμαρικά.

Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό σε βρασμό και προσθέστε αρκετό αλάτι ώστε το νερό να έχει αλμυρή αλλά όχι δυσάρεστη γεύση. Επιδιώκετε περίπου 2% περιεκτικότητα σε αλάτι, άρα για κάθε λίτρο νερού περίπου ½ έως 1 κουταλιά της σούπας.

Όταν το νερό πάρει βράση, ρίξτε το ρύζι σας σε σταθερή ροή ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει. Βράστε το χωρίς κάλυμμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να αποκτήσει την υφή που προτιμάτε.

Μόλις το ρύζι μαγειρευτεί σύμφωνα με τη γεύση σας, στραγγίστε το καλά. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε για ρυζοσαλάτα ή άλλη κρύα εφαρμογή ή αν το φτιάχνετε νωρίτερα, ξεπλύνετε καλά κάτω από κρύο νερό για να σταματήσει το βράσιμο.

Αφήστε το να μείνει ακάλυπτο για 15-20 λεπτά για να φύγει και η τελευταία υγρασία με ατμό. Αν θέλετε να τα σερβίρετε ζεστά, προσθέστε βούτυρο ή λάδι αν θέλετε, και τυχόν άλλα καρυκεύματα. Αν θέλετε να το κρατήσετε ζεστό, μπορείτε να το μεταφέρετε σε μια αργή κουζίνα σε ζεστή θερμοκρασία ή σε φούρνο 200 βαθμών. Διαφορετικά, μεταφέρετε αμέσως στο ψυγείο για να παγώσει πριν το χρησιμοποιήσετε σε άλλες συνταγές.

Σχετικό άρθρο:
Ποιο είναι το πιο καλό ρύζι για την υγεία μας: Καφέ, κόκκινο ή μαύρο;

Συνταγή με Ρύζι:
Η απόλυτη συνταγή για υγιεινή και νόστιμη παέγια

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top