Σπίτι: Το Νο1 σημείο που πρέπει να καθαρίσετε για να απαλλαγείτε από υγρασία και αλλεργίες (το αμελείτε πάντα)

σπίτι ταβάνι

Θα περίμενε κανείς να ειναι το πιο καθαρό μέρος του σπιτιού, αφού δεν πατιέται από ανθρώπου πόδι. Κι όμως αποτελεί καλή κρυψώνα για βρομιές και αλλεργιογόνα στο σπίτι.

Αν και είναι από τα μέρη του σπιτιού σας στα οποία δεν πατάει κανένας, το ταβάνι μπορεί να γίνουν αρκετά βρώμικο με την πάροδο του χρόνου. Ο λόγος; Πολλά από αυτά που υπάρχουν μέσα στο σπίτι σας και στον αέρα του εσωτερικού (καπνός, σκόνη, λίπη από το μαγείρεμα και αλλεργιογόνα σωματίδια) μπορεί να συσσωρευτούν εκεί, μέχρι να γίνουν ένα κολλώδες χάος. Ευτυχώς, δεν είναι τόσο δύσκολο να το καθαρίσετε, αρκεί να έχετε τα σωστά εργαλεία.

Πόσο συχνά να καθαρίζετε το ταβάνι σας

Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί παράγοντες που υπαγορεύουν το πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τις οροφές σας. «Αν καπνίζετε, ζείτε σε περιοχή με έντονη ρύπανση, έχετε υψηλή υγρασία ή υποφέρετε από άσθμα ή αλλεργίες, ίσως πρέπει να καθαρίζετε την οροφή σας πιο τακτικά—όπως λ.χ. κάθε δύο μήνες», λέει η Jennifer Parnell, συνιδρύτρια των Humble Suds, μια σειρά μη τοξικών, βιώσιμων προϊόντων καθαρισμού. «Αν δεν υφίσταται από κανένα από αυτά, τότε κάθε τρεις έως έξι μήνες θα είναι αρκετό», λέει. Εάν παρατηρήσετε ορατά σημάδια ή σκόνη, θα πρέπει να καθαρίσετε αυτά τα σημεία όταν τα βλέπετε.

Πώς να καθαρίσετε το ταβάνι

Ο καθαρισμός της οροφής σας μπορεί να απαιτεί πολλή δουλειά και κόπο εάν πρέπει να σηκώνετε βαριά, δυσκίνητα εργαλεία, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ελαφριά μέσα που φτάνουν. Αποκτήστε μια πολύ μεγάλη τηλεσκοπική προέκταση για το ξεσκονόπανό σας και μια σκάλα.

Για ένα διάλυμα καθαρισμού, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις με ουδέτερο pH ή φτιάξτε το δικό σας. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε με μια φόρμουλα DIY, λ.χ. ανακατέψτε μερικές σταγόνες σαπούνι πιάτων με νερό.

• Τοποθετήστε ένα μουσαμά πάνω από τα δάπεδά σας για να μην λερώσετε το πάτωμα.
• Ψεκάστε το διάλυμα καθαρισμού σας σε μια επεκτεινόμενη υφασμάτινη σφουγγαρίστρα από μικροΐνες.
• Περάστε τη σφουγγαρίστρα σε όλη την οροφή μέχρι να καθαριστούν όλα τα τμήματα. Ελέγχετε περιοδικά το πανί. αν είναι βρώμικο, αλλάζετε το με ένα καθαρό.
• Μόλις ο τοίχος είναι καθαρός, αλλάξτε το πανί με ένα στεγνό πανί και επιστρέψτε σε όλα τα τμήματα της οροφής για να τα στεγνώστε.
• Αφαιρέστε το μουσαμά από το έδαφος.
• Καθαρίστε τα δάπεδα με μια ηλεκτρική σκούπα φίλτρου HEPA.

Για λεκέδες που επιμένουν

  • Για σκληρούς λεκέδες που δεν φεύγουν, φτιάξτε μια πάστα με μαγειρική σόδα και νερό.Ανακατέψτε μαζί 1 μέρος νερό με 2 μέρη μαγειρική σόδα και ένα ρευστό υγρό σαπούνι πιάτων.
  • Απλώστε ένα λεπτό στρώμα πάνω από τον λεκέ και αφήστε το να στεγνώσει.
  • Ψεκάστε με ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις με ουδέτερο pH και σκουπίστε τον λεκέ.
  • Ανακατέψτε το σαπούνι πιάτων με νερό και απλώστε το σε ένα πανί από μικροΐνες.
    Σκουπίστε την εναπομείνασα πάστα μαγειρικής σόδας.
Όλο Υγεία

Scroll to Top