Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι σας. Μάθετε πώς να καθαρίσετε το σφουγγάρι και πότε είναι η ώρα να το πετάξετε.
Ένα από τα πιο σκληρά «εργαζόμενα» εργαλεία στην κουζίνα είναι το σφουγγάρι. Το πιάνετε για να σκουπίσετε τον πάγκο, να πλύνετε τα πιάτα και να τρίψετε τον νεροχύτη. Αλλά πόσο συχνά καθαρίζετε το σφουγγάρι; Σκεφτείτε πόσα υπολείμματα μένουν στις πόρους του, περιμένοντας να γίνουν τροφή για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Νεροχύτης: Πώς και πότε πρέπει να τον καθαρίζετε για να αποφύγετε τα επικίνδυνα βακτήρια
Υπάρχουν αρκετοί συνηθισμένοι τρόποι για να καθαρίσετε το σφουγγάρι και η καλύτερη συμβουλή για το πότε πρέπει να το αντικαταστήσετε, προκειμένου να κρατήσετε την κουζίνα σας υγιή.
Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε το σφουγγάρι της κουζίνας;
Σύμφωνα με το National Science Foundation, το σφουγγάρι κουζίνας μπορεί να είναι ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι σας. Τα περισσότερα σφουγγάρια δεν στεγνώνουν ποτέ τελείως και έχουν γωνιές και κενά όπου παγιδεύονται υπολείμματα, καθιστώντας τα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, όπως το E. coli, που μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση επιφανειών και τροφών.
Μετά από δύο εβδομάδες, το σφουγγάρι μπορεί να έχει γύρω στα οκτώ εκατομμύρια βακτήρια. Όταν χρησιμοποιούμε ένα βρώμικο σφουγγάρι, τα βακτήρια μεταφέρονται στα χέρια μας και στα τρόφιμα που ετοιμάζουμε ή καταναλώνουμε.
Είναι αυτονόητο ότι το σφουγγάρι πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ιδανικά μετά από κάθε χρήση. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διαφορετικά σφουγγάρια για διαφορετικές δουλειές.
Χρησιμοποιώντας το ίδιο σφουγγάρι για να σκουπίσετε τον πάγκο ή μια διαρροή και έπειτα να πλύνετε τα πιάτα αυξάνει τις πιθανότητες βακτηριακής μόλυνσης. Τα σφουγγάρια πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες. Η εβδομαδιαία αντικατάσταση είναι ακόμα πιο ασφαλής.
Μέθοδοι καθαρισμού ενός σφουγγαριού
Οι παρακάτω τέσσερις μέθοδοι είναι οι πιο αποτελεσματικές για την εξόντωση επιβλαβών βακτηρίων στα σφουγγάρια. Αν καμία από αυτές δεν σας ταιριάζει, το σφουγγάρι πρέπει να αντικατασταθεί.
Χρησιμοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ διαπιστώνει ότι το ζέσταμα ενός σφουγγαριού στα μικροκύματα εξοντώνει το 99,99% των βακτηρίων. Μην βάζετε σφουγγάρια που περιέχουν μεταλλικά μέρη στο μικροκύματα.
Υλικά που θα χρειαστείτε: Σφουγγάρι, νερό, μπολ κατάλληλο για μικροκύματα, σχάρα στεγνώματος
Βήμα 1: Ξεπλύνετε τα προφανή υπολείμματα από το σφουγγάρι και το εμποτίστε με νερό.
Βήμα 2: Βάλτε το σε ένα μπολ που είναι κατάλληλο για μικροκύματα.
Βήμα 3: Βάλτε τον φούρνο σε λειτουργία για 1 λεπτό.
Βήμα 4: Αφήστε το σφουγγάρι να κρυώσει (10 έως 15 λεπτά) πριν το στύψετε.
Βήμα 5: Βάλτε το σφουγγάρι σε μια σχάρα για να στεγνώσει.
Κατσαρόλες: Το έξυπνο κόλπο καθαρισμού που θα θέλατε να είχατε μάθει νωρίτερα
Χρησιμοποιώντας το πλυντήριο πιάτων
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, ο καθαρισμός ενός σφουγγαριού στο πλυντήριο πιάτων εξοντώνει το 99,98% των βακτηρίων.
Υλικά που θα χρειαστείτε: Σφουγγάρι, απορρυπαντικό πλυντηρίου.
Βήμα 1: Βάλτε το σφουγγάρι στο επάνω ράφι του πλυντηρίου πιάτων.
Βήμα 2: Προσθέστε απορρυπαντικό και τρέξτε την πιο ζεστή και μακράς διάρκειας κανονική διαδικασία καθαρισμού, περιλαμβανομένου του σταδίου ξήρανσης.
Χρησιμοποιώντας βραστό νερό
Υλικά που θα χρειαστείτε: Σφουγγάρι, κατσαρόλα, νερό, σχάρα στεγνώματος
Βήμα 1: Βάλτε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια νερό σε μια κατσαρόλα.
Βήμα 2: Βράστε το νερό σε δυνατή φωτιά.
Βήμα 3: Βάλτε το σφουγγάρι στην κατσαρόλα.
Βήμα 4: Βράστε το σφουγγάρι για 5 λεπτά.
Βήμα 5: Αφήστε το νερό και το σφουγγάρι να κρυώσουν.
Βήμα 6: Στύψτε το σφουγγάρι και το βάζετε σε μια σχάρα για να στεγνώσει.
8 αντικείμενα που δεν πρέπει να βάζετε στο πλυντήριο πιάτων- Οι περισσότεροι το αγνοούν
Χρησιμοποιώντας χλωρίνη
Υλικά που θα χρειαστείτε: Σφουγγάρι, συμπυκνωμένη χλωρίνη, κουτάλι μέτρησης, γυάλινο ή πλαστικό μπολ, ζεστό νερό, σχάρα στεγνώματος
Βήμα 1: Ανακατέψτε ένα διάλυμα μισού κουταλιού του γλυκού συμπυκνωμένης χλωρίνης με ένα λίτρο ζεστό νερό σε ένα γυάλινο ή πλαστικό μπολ.
Βήμα 2: Βάλτε το σφουγγάρι και βεβαιωθείτε ότι έχει εμποτιστεί πλήρως.
Βήμα 3: Αφήστε το σφουγγάρι να μουλιάσει για 1 λεπτό.
Βήμα 4: Στύψτε το σφουγγάρι και το βάλτε το σε μια σχάρα για να στεγνώσει.
Πότε να αντικαταστήσετε το σφουγγάρι
Τα σφουγγάρια πρέπει να αντικαθίστανται όταν καταστραφούν ή αναπτύξουν κακή μυρωδιά. Ένα κατεστραμμένο ή σχισμένο σφουγγάρι προσφέρει περισσότερα σημεία για τη συγκέντρωση βακτηρίων. Μια άσχημη μυρωδιά σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα βακτηρίων.
Ακόμα και αν καθαρίζετε το σφουγγάρι καθημερινά, φαίνεται εντάξει και δεν μυρίζει, πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον κάθε δύο εβδομάδες. Ευτυχώς, τα περισσότερα σφουγγάρια κουζίνας είναι φτιαγμένα από κυτταρίνη ή ξύλο που θα βιοδιασπαστούν με την πάροδο του χρόνου.
Συμβουλές για διατήρηση υγιεινής του σφουγγαριού
- Μην αφήνετε το σφουγγάρι μέσα στον νεροχύτη ή σε κάποιο σημείο όπου παραμένει υγρό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Αφήστε το σφουγγάρι να στεγνώνει πλήρως μετά από κάθε χρήση, καθώς η υγρασία ενισχύει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.
- Εάν το σφουγγάρι έχει επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί για το καθάρισμα επιφανειών με υψηλή υγρασία ή σοβαρές βρωμιές, εξετάστε το ενδεχόμενο αντικατάστασής του νωρίτερα από το συνηθισμένο, προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τον φούρνο σας
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και καθαρίζοντας τακτικά το σφουγγάρι σας, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τη συσσώρευση βακτηρίων και να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή και ασφαλή για χρήση. Παρά το γεγονός ότι τα σφουγγάρια είναι απαραίτητα εργαλεία στην κουζίνα, είναι σημαντικό να τα φροντίζετε σωστά για να αποφεύγετε την μεταφορά βλαβερών μικροοργανισμών σε επιφάνειες και τρόφιμα.