Site icon Όλο Υγεία

Τι είναι η «ροζ μούχλα» στο μπάνιο σας: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία και πώς να την αντιμετωπίσετε

Τι είναι η «ροζ μούχλα» στο μπάνιο σας: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία και πώς να την αντιμετωπίσετε

Photo: rf123

Ένας γιατρός από τη Βρετανία εξέδωσε μια επείγουσα προειδοποίηση για μια ουσία που μπορεί να αναπτυχθεί στο μπάνιο σας και συχνά περιγράφεται ως «ροζ μούχλα», τονίζοντας ότι μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Ο Δρ. Karan Rangarajan σχολίασε ένα βίντεο που δείχνει έναν νεαρό άνδρα που είχε νοσηλευτεί καθώς δεν είχε καθαρίσει τη «ροζ μούχλα» στο ντους του πανεπιστημίου του. Ο γιατρός του βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) εξήγησε ότι στην πραγματικότητα η ουσία δεν είναι μούχλα.

Μούχλα: Τι θα συμβεί αν φάτε κατά λάθος – Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν

@dr.karanr Pink slime club @Anna ♬ original sound – Dr Karan Raj

Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η «ροζ μούχλα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ροζ λάσπη είναι βακτήρια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια σειρά από λοιμώξεις. Σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο TikTok, ο ειδικός προειδοποίησε: «Αν έχετε δει αυτή το ροζ λάσπη να κρύβεται στο μπάνιο σας, δεν είναι μούχλα, είναι βακτήρια. Συγκεκριμένα ένα που ονομάζεται serratia marcescens και βρίσκεται σε όλο το μπάνιο σας».

«Αυτό το βακτήριο λατρεύει τα υγρά μέρη και του αρέσει να τρώει λιπαρές εναποθέσεις όπως αυτές που βρίσκονται στα σαπούνια και τα σαμπουάν, γι’ αυτό και βγαίνει στο γεμάτο ατμό μπάνιο σας. Για τον μέσο άνθρωπο είναι αρκετά ακίνδυνο, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε επαφή με τα μάτια ή ανοιχτές πληγές», συμπλήρωσε ο ειδικός.

«Μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του εντέρου, των ούρων ή του θώρακα σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσετε επειγόντως με έναν γιατρό.

Εάν η «ροζ μούχλα» έχει αναπτυχθεί στο σπίτι σας, είναι πιθανό να υπάρχουν συνθήκες υγρασίας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει επίσης μούχλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες».

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη «ροζ μούχλα» στο μπάνιο σας

Είναι σημαντικό να σταματήσει να σχηματίζεται «ροζ μούχλα» στο σπίτι σας, φροντίζοντας το μπάνιο να αερίζεται καλά, είτε ανοίγοντας τακτικά τα παράθυρα είτε χρησιμοποιώντας έναν ανεμιστήρα. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τακτικά το μπάνιο σας.

Ευτυχώς, αν έχετε ήδη «ροζ μούχλα» στο μπάνιο, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Πολλά προϊόντα, όπως η χλωρίνη, θα πρέπει να σας απαλλάξουν από τα βακτήρια, αλλά μπορεί να χρειαστεί ένα ειδικό καθαριστικό για πιο επίμονους λεκέδες. Εάν χρησιμοποιείτε λευκαντικό ή ισχυρά προϊόντα καθαρισμού, συνιστάται να φοράτε γάντια και να διασφαλίζετε ότι ο χώρος αερίζεται καλά.

Μούχλα στο ψυγείο: 3 top συμβουλές από ειδικούς για να την ξεφορτωθείτε γρήγορα

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τους υδρατμούς στο μπάνιο και να αποφύγετε την ανάπτυξη μούχλας

Ενόψει του χειμώνα, οι ειδικοί στο MeandMyGlass.co.uk αποκάλυψαν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη μούχλα μακριά από το μπάνιο σας τους πιο κρύους μήνες, μεταξύ των οποίων το να ανοίγετε τα παράθυρα το πρωί και τη θέρμανση αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Η ενεργοποίηση της θέρμανσης για περίπου 20 λεπτά το πρωί μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της υγρασίας στο δωμάτιο. Ανοίξτε πρώτα τα παράθυρα για να έχετε μια υγιή ροή αέρα και μετά βάλτε τη θέρμανση για να σταματήσετε τους υδρατμούς στα παράθυρα», συμβούλευσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Αφιερώστε χρόνο το πρωί για να σκουπίσετε τους υδρατμούς από τα παράθυρα, να τα ανοίξετε για να επιτρέψετε περισσότερο αερισμό και να σφραγίσετε τυχόν ρωγμές που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα», συμπλήρωσε ο ειδικός μιλώντας στη Mirror UK.

Για όσους αντιμετωπίζουν πολλούς υδρατμούς στα τζάμια, προτείνει να σκουπίσουν πρώτα με χαρτοπετσέτες ή να επενδύσουν σε φυτά όπως οι ορχιδέες, που φημίζονται για την απορρόφηση υγρασίας από τον αέρα.

Πώς να καθαρίσετε τη μούχλα από την κουρτίνα του ντους

Η μούχλα δεν είναι απλώς αντιαισθητική -είναι κίνδυνος για την υγεία, με το NHS να αποκαλύπτει πως μπορεί να καταστρέψει την ευημερία μας. Η παρατεταμένη έκθεση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση, να ενισχύσει την πιθανότητα αναπνευστικών προβλημάτων και άσθματος, ακόμη και να προκαλέσει αλλεργίες.

Όλο Υγεία

Exit mobile version