Σε ποιο ράφι του ψυγείου πρέπει να βάζουμε το φαγητό που περίσσεψε – Πώς το ξαναζεσταίνουμε;

φαγητό - ψυγείο, ασφάλεια τροφίμων

Πώς μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το φαγητό που περίσσεψε αποθηκεύεται στο ψυγείο και ξαναζεσταίνεται χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια τροφίμων;

Ο Chris Hassall, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων από την Virtual College by Netex, έναν διαπιστευμένο πάροχο διαδικτυακών μαθημάτων, προσφέρει σημαντικές συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε στην αποθήκευση και επαναθέρμανση γευμάτων.

Πόσο μπορεί να διατηρηθεί το φαγητό που περίσσεψε; Οι σωστοί χρόνοι για κάθε τρόφιμο στο ψυγείο και την κατάψυξη

Πώς διατηρούμε το φαγητό και τα τρόφιμα στο ψυγείο

Ξεκινώντας από τις θερμοκρασίες του ψυγείου, ο Chris τονίζει τη σημασία της διατήρησης του ψυγείου κάτω από 5°C για την ασφάλεια των τροφίμων.

«Για να διατηρείται το ψυγείο σε σταθερή θερμοκρασία, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι υπερφορτωμένο. Αυτό μπορεί να εμποδίσει τη σωστή κυκλοφορία του αέρα, οδηγώντας σε ασταθείς θερμοκρασίες και άνιση ψύξη των τροφίμων», συμβουλεύει.

Ποια τρόφιμα μπορείτε να ξαναβάλετε στην κατάψυξη και ποια απαγορεύεται -Πώς γίνεται σωστά η απόψυξη

Ασφάλεια τροφίμων: Πού τοποθετούμε τρόφιμα, λαχανικά και σφραγισμένα προϊόντα μέσα στο ψυγείο;

Επιπλέον, η διάταξη των τροφίμων μέσα στο ψυγείο είναι κρίσιμη. Ο Chris προτείνει να τοποθετούνται τα προμαγειρεμένα γεύματα και τα περισσεύματα στο πάνω ράφι για να μειωθεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης.

Αυτή η ζώνη είναι επίσης ιδανική για μαγειρεμένα κρέατα, υλικά για σάντουιτς και άλλα έτοιμα προς κατανάλωση είδη, τα οποία μπορούν να παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση έως και τρεις ημέρες όταν αποθηκεύονται σωστά.

Για γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και σφραγισμένα τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, ο Chris προτείνει τα μεσαία ράφια, όπου οι πιο δροσερές συνθήκες είναι πιο κατάλληλες για διατήρηση.

Τα ωμά κρέατα και τα ψάρια πρέπει πάντα να αποθηκεύονται στο κάτω ράφι του ψυγείου, μέσα σε σφραγισμένα δοχεία, σύμφωνα με τον Chris, καθώς αυτή είναι η πιο δροσερή περιοχή του ψυγείου και βοηθά στην αποτροπή επιμόλυνσης.

Γιατί δεν πρέπει να τυλίγετε τα τρόφιμα με αλουμινόχαρτο – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς θα τα αποθηκεύσετε σωστά

Προτείνει να χρησιμοποιείτε τα συρτάρια για φρούτα και λαχανικά, καθώς έχουν σχεδιαστεί για να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους με ελεγχόμενα επίπεδα υγρασίας. Ωστόσο, προειδοποιεί να μην αναμειγνύετε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα και αχλάδια, τα οποία παράγουν αέρια που μπορεί να προκαλέσουν πιο γρήγορη ωρίμανση των λαχανικών.

Ο Chris συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται η πόρτα του ψυγείου για την αποθήκευση προμαγειρεμένων γευμάτων, καθώς είναι το πιο ζεστό σημείο λόγω του ότι ανοίγει και κλείνει συχνά. Είδη χαμηλού κινδύνου, όπως σάλτσες και ποτά, μπορούν να αποθηκεύονται εκεί, αλλά τα περισσεύματα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται αλλού.

Η διατήρηση ενός καθαρού ψυγείου, η απομάκρυνση των ληγμένων τροφίμων κάθε εβδομάδα και ο άμεσος καθαρισμός τυχόν διαρροών για την αποφυγή επιμόλυνσης είναι άλλες συμβουλές που προσφέρει ο Chris. Μας υπενθυμίζει επίσης να μην ξεχνάμε τα καρυκεύματα, τα οποία συχνά παραβλέπονται.

«Τα σφραγισμένα καρυκεύματα μπορούν συνήθως να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά μόλις ανοιχτούν, πρέπει πάντα να φυλάσσονται στο ψυγείο», αναφέρει.

Κατάψυξη: To κόλπο με το κέρμα που δείχνει αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση

Πώς ξαναζεσταίνουμε το φαγητό με ασφάλεια;

Ωστόσο, η σωστή αποθήκευση των τροφίμων είναι μόνο το μισό της διαδικασίας, η ασφαλής επαναθέρμανση είναι εξίσου σημαντική. Σύμφωνα με τον Chris, το φαγητό που περίσσεψε και αποφασίζουμε να το ζεστάνουμε, πρέπει να επαναθερμαίνεται μόνο μία φορά και πολύ καλά:

«Τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να επαναθερμανθούν στο φούρνο μικροκυμάτων, στην εστία ή στο φούρνο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι οι σάλτσες φτάνουν σε σημείο βρασμού πριν το σερβίρισμα και ότι το κρέας είναι ζεστό σε όλη την επιφάνειά του», προσθέτει.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Σωστή αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο: Διατηρήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου κάτω από 5°C, μην το υπερφορτώνετε και οργανώστε τα τρόφιμα σωστά για την αποφυγή επιμόλυνσης.
  • Οργάνωση των τροφίμων: Προμαγειρεμένα γεύματα στο πάνω ράφι, γαλακτοκομικά και αυγά στα μεσαία, ωμά κρέατα στο κάτω ράφι και φρούτα/λαχανικά στα συρτάρια.
  • Αποφύγετε την αποθήκευση ευπαθών τροφίμων στην πόρτα του ψυγείου.
  • Καθαριότητα και πρόληψη: Καθαρίζετε τακτικά το ψυγείο, απομακρύνετε ληγμένα τρόφιμα και αποθηκεύετε τα καρυκεύματα στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.
  • Ασφαλής επαναθέρμανση: Ζεσταίνετε τα τρόφιμα μόνο μία φορά, φροντίζοντας να φτάνουν σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. βρασμός για σάλτσες) για την αποφυγή κινδύνου.
Scroll to Top