Αξιοποιήσετε στο έπακρο το αγαπημένο σας ψωμί αποφεύγοντας να ξεραθεί, να μουχλιάσει ή να υγρανθεί με αυτές τις συμβουλές.
Η ιστορία του ψωμιού χρονολογείται από την αρχαιότητα. Οι πρώτοι άνθρωποι έφτιαξαν ψωμί από διάφορους τύπους αλεύρων, όπως σιτάρι, κριθάρι και καλαμπόκι. Το ψωμί ήταν μια βασική πηγή τροφής για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για χιλιάδες χρόνια.
Το ψωμί είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων, πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Είναι επίσης μια καλή πηγή ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, όπως το μαγνήσιο και το σελήνιο. Δείτε πώς θα το αποθηκεύσετε σωστά για να μην ξεραθεί.
Είναι ασφαλές να τρώμε ληγμένα αυγά; Πως διακρίνουμε τα φρέσκα από τα μπαγιάτικα
Τα 5 κόλπα για να μην ξεραθεί ποτέ το ψωμί
- Παγώστε το ψωμί
- Αποθηκεύστε το σε χαρτί, ποτέ πλαστικό
- Η ψωμοθήκη είναι φίλη σας
- Το πού ακριβώς αποθηκεύετε το ψωμί είναι σημαντικό
- Χρησιμοποιήστε πάνινες βαμβακερές σακούλες για το ψωμί
1. Παγώστε το ψωμί
Η κατάψυξη του ψωμιού είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το ψωμί για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Τυλίξτε το σφιχτά σε μια σακούλα κατάψυξης, είτε ολόκληρο είτε σε φέτες. Μπορείτε να βάλετε χαρτί κεριού ανάμεσα στις φέτες ή αντικολλητικό χαρτί, καθώς αυτό διευκολύνει την αφαίρεση του ψωμιού όποτε το χρειάζεστε.
Η απόψυξη μιας ολόκληρης παγωμένης φραντζόλας στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ο καλύτερος τρόπος. Μην ξεχάσετε να το ξετυλίξετε από τη σακούλα κατάψυξης κατά την απόψυξη. Αυτό εμποδίζει το νερό να μαζευτεί ενώ ξεπαγώνει το ψωμί. Κι αν η απόψυξη φαίνεται τρομακτική, μην ανησυχείτε: Μπορείτε πάντα να ξαναζεσταίνετε το ψωμί κατευθείαν από την κατάψυξη στον φούρνο μικροκυμάτων.
2. Αποθηκεύστε το σε χαρτί, ποτέ πλαστικό
Ένα φρέσκο ψωμί τρώγεται καλύτερα μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες. Εάν σκοπεύετε να το φάτε αμέσως, τότε η κίνηση είναι να το κρατήσετε σε μια χάρτινη σακούλα στον πάγκο. Μην αφήνετε το ζεστό ψωμί σε πλαστική σακούλα, γιατί δεν εξατμίζεται η υγρασία του και το ψωμί «λασπώνει».
Μπορεί η αποθήκευση σε πλαστικό να σας φαίνεται σωστή ιδέα, στην πραγματικότητα ενθαρρύνει την ανάπτυξη μούχλας. Επίσης, διατηρώντας την κομμένη πλευρά του ψωμιού σας όσο το δυνατόν πιο μη εκτεθειμένη, θα βοηθήσει να μην ξεραθεί.
3. Η ψωμοθήκη είναι φίλη σας
Η ψωμοθήκη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε το ψωμί. Έχει μικρές τρύπες, οι οποίες επιτρέπουν μόνο λίγο αέρα να κυκλοφορεί, προστατεύοντας το ψωμί από το μούχλα. Εάν έχετε ανησυχίες για παράσιτα, κρατήσετε το ψωμί σε αεροστεγές δοχείο.
Καλύτερα διατηρούνται τα ψωμιά που φτιάχτηκαν με προζύμι και τα μεστά, «μαύρα» ψωμιά ολικής άλεσης, τα οποία μάλιστα είναι προτιμότερο να καταναλώνονται μία ημέρα μετά την παρασκευή τους και όχι φρεσκοψημένα.
4. Το πού ακριβώς αποθηκεύετε το ψωμί είναι σημαντικό
Το πού αποθηκεύετε το ψωμί μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το πώς το αποθηκεύετε. Το ψωμί μπαίνει πάνω από το ψυγείο, σωστά; Δοκιμάστε ξανά! Η διατήρηση του ψωμιού στο ψυγείο θα κάνει το ψωμί σε χάρτινη σακούλα να στεγνώσει και το ψωμί σε πλαστική σακούλα να μουχλιάσει. Αυτό προέρχεται από όλη τη θερμότητα που βγάζει το ψυγείο σας.
Το ίδιο και για την αποθήκευση κοντά σε πλυντήριο πιάτων. Η υπερβολική θερμότητα και υγρασία που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές δεν είναι φιλικές για το ψωμί. Προσπαθήστε να αποθηκεύετε το ψωμί σε δροσερό και στεγνό μέρος στην κουζίνα. Αν όχι έξω στον πάγκο, τότε σε ένα ντουλάπι ή ένα βαθύ συρτάρι.
5. Χρησιμοποιήστε πάνινες βαμβακερές σακούλες για το ψωμί
Αν ψάχνετε για έναν πιο ευέλικτο ή φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για να διατηρήσετε το ψωμί σας, δοκιμάστε μια πάνινη σακούλα. Πολλές πλένονται στο πλυντήριο και λειτουργούν τέλεια στην κατάψυξη. Επίσης, είναι μια καλή εναλλακτική της χάρτινης σακούλας που μπορεί να σκιστεί και να αφήσει τα ψίχουλα στον πάγκο.