Site icon Όλο Υγεία

Ψάρια: 8 κινήσεις που πρέπει να αποφύγετε για τέλειο μαγείρεμα

ψάρια

Σκοπεύετε να φτιάξετε ψάρια για φαγητό; Μάθετε λάθη που ενδεχομένως κάνετε πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα.

Τα ψάρια αποτελούν μια πολύ θρεπτική και νόστιμη τροφή. Δεν γνωρίζουν όλοι ωστόσο να τα μαγειρέψουν σωστά. Δείτε τι μπορεί να κάνετε και εσείς λάθος και φτιάξτε τα πιο νόστιμα ψάρια που έχετε μαγειρέψει ποτέ.

Οι κινήσεις που πρέπει να αποφύγετε

  1. Δε ζεσταίνετε αρκετά τη σχάρα ή το τηγάνι
  2. Το μαγειρεύετε για πολλή ώρα
  3. Το αγγίζετε πάρα πολύ
  4. Το ξεπαγώνετε με λάθος τρόπο
  5. Βάζετε πολύ αλάτι κατά το μαρινάρισμα
  6. Δεν εξετάζετε προσεκτικά τα ψάρια πριν τα αγοράσετε
  7. Αφαιρείτε το δέρμα πριν το μαγείρεμα
  8. Δεν ψήνετε σωστά τις γαρίδες σας

 

1. Δε ζεσταίνετε αρκετά τη σχάρα ή το τηγάνι

Το τηγάνι ή η σχάρα πρέπει να είναι ζεστά. Όταν οι κρύες πρωτεΐνες ψαριών έρχονται σε επαφή με ζεστό μέταλλο, σχηματίζουν χημικές ουσίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διασπαστούν. Γι ‘αυτό καταλήγετε να αφήνετε μέρος του ψαριού κολλημένο στο σκεύος όταν το γυρνάτε. Εάν μαγειρεύετε τα ψάρια σας στη σχάρα ή στην εστία, χρειάζεται υπομονή. Όταν το τηγάνι ή η σχάρα σας είναι εξαιρετικά ζεστά, είναι πολύ πιο εύκολο να αναποδογυρίσετε το ψάρι σας.

2. Το μαγειρεύετε για πολλή ώρα

Το μαγείρεμα των ψαριών δε θέλει πολλή ώρα, καθώς στεγνώνει και χάνει τις φυσικές του γεύσεις. Ένας καλός κανόνας είναι: Μετρήστε το ψάρι στο πιο παχύ σημείο του και μαγειρέψτε για 10 λεπτά ανά 2,5 εκ, γυρίζοντάς το στο μεταξύ. Η σάρκα πρέπει να είναι πιο στέρεα και να μετατρέπεται από ημιδιαφανή σε αδιαφανή ή λευκή, ενώ θα εξακολουθεί να είναι ελαφρώς ημιδιαφανής στη μέση. Τον κανόνα αυτό μπορείτε να τον ακολουθήσετε για όλα τα ψάρια.

3. Το αγγίζετε πάρα πολύ

Με το να «πιρουνίζετε» διαρκώς το ψάρι σας, κάνετε το τραγανό εξωτερικό στρώμα του δέρματός του -το οποίο παγιδεύει τις νόστιμες ουσίες τους- να διαλύεται καθώς μαγειρεύεται. Μην το αγγίζετε και μη χρησιμοποιείτε λαβίδες. Χρησιμοποιήστε μία ή δύο σπάτουλες ή ένα κουτάλι, για να το αναποδογυρίσετε, ενώ εάν προσπαθήσετε να το γυρίσετε πολύ νωρίς, θα δείτε πως το τραγανό στρώμα του θα κολλήσει στο τηγάνι.

4. Το ξεπαγώνετε με λάθος τρόπο

Η απόψυξη σε θερμοκρασία δωματίου ή με ζεστό νερό δεν είναι ιδανική λόγω της ανάπτυξης βακτηρίων. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να ξεπαγώσετε τα ψάρια για τέσσερις έως πέντε ώρες στο ψυγείο. Εάν πρέπει να τα ξεπαγώσετε γρηγορότερα, σφραγίστε τα σε μια σακούλα που κλείνει με φερμουάρ και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό.

Η σακούλα θα πρέπει να καλύπτεται πλήρως με νερό, αλλά το ίδιο το κρέας του ψαριού δε θα πρέπει να έρθει καθόλου σε επαφή με το νερό, καθώς αν συμβεί αυτό, το ψάρι θα γίνει πολύ υγρό και θα μαγειρεύεται πολύ δύσκολα. Με τον δεύτερο τρόπο, ένα φιλέτο ψαριού θα έχει ξεπαγώσει σε περίπου 20 έως 30 λεπτά.

5. Βάζετε πολύ αλάτι κατά το μαρινάρισμα

Εάν προσθέσετε πολύ αλάτι στη μαρινάδα, το κρέας του ψαριού θα απορροφήσει το υγρό αλλά θα αφήσει πίσω μεγάλη ποσότητα αλατιού. Τρίψτε τα περισσότερα καρυκεύματα και το αλάτι απευθείας στο φιλέτο, προσθέτοντας μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αλατιού στη μαρινάδα.

Προσέξτε να μη μαρινάρετε για πολλή ώρα, καθώς τα ψάρια θα γίνουν νωπά. Ανακατέψτε τον άνηθο, το μάραθο, το λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο για ένα λεπτό περίπου.

6. Δεν εξετάζετε προσεκτικά τα ψάρια πριν τα αγοράσετε

Αρχίστε από τα μάτια. Το ψάρι θα πρέπει να έχει καθαρό, φωτεινό μάτι (όχι θολό ή σκοτεινό), καθώς το μάτι του ψαριού δείχνει την ηλικία και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ολόκληρο το ψάρι θα πρέπει να φαίνεται λαμπερό, ενώ αν το δέρμα του εμφανίζεται γλοιώδες, αυτό είναι σημάδι αποσύνθεσης του ψαριού.

Η σάρκα του φρέσκου ψαριού είναι σταθερή και αναπηδά όταν το πιέσετε, ενώ όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, τα φρέσκα ψάρια δεν πρέπει να μυρίζουν «σαν ψάρια». Θα πρέπει να μυρίζουν σαν τον ωκεανό, καθώς στην πρώτη περίπτωση, αυτό σημαίνει πως τα λίπη μέσα στα ψάρια έχουν αρχίσει να οξειδώνονται, το οποίο αποτελεί επίσης σημάδι αποσύνθεσης.

7. Αφαιρείτε το δέρμα πριν το μαγείρεμα

Το δέρμα θα είναι πιο εύκολο να αφαιρεθεί εάν μαγειρέψετε πρώτα με το δέρμα του ψαριού προς την κάτω πλευρά. Το μαγείρεμα χαλαρώνει το στρώμα λίπους μεταξύ του κρέατος και του δέρματος, καθιστώντας πιο εύκολο το ξεφλούδισμα, ενώ ο σολομός πρέπει να αφήσει το δέρμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ώστε να τραγανιστεί ωραία.

Ωστόσο, άλλοι τύποι ψαριών με παχύτερα δέρματα, μπορεί να χρειάζονται πάρα πολύ χρόνο για να μαγειρευτούν εάν το δέρμα δεν αφαιρεθεί. Επομένως, ζητήστε συμβουλές από τον ειδικό από τον οποίο εμπορεύεστε τα ψάρια σας σχετικά με το εάν μπορείτε να αφήσετε το δέρμα ή όχι κατά το μαγείρεμα.

8. Δεν ψήνετε σωστά τις γαρίδες σας

Ελέγξτε το σχήμα των γαρίδων σας για να διαπιστώσετε πώς έχουν μαγειρευτεί. Αν οι γαρίδες έχουν ένα ευθύ σχήμα, σημαίνει πως ήθελαν παραπάνω ψήσιμο, αν οι γαρίδες δημιουργούν μια καμπύλη σε σχήμα C, σημαίνει πως έχουν ψηθεί τέλεια, ενώ οι γαρίδες που δημιουργούν ένα σχήμα Ο είναι υπερβολικά ψημένες. Μαγειρέψτε για περίπου ενάμιση λεπτό σε κάθε πλευρά των γαρίδων.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version