Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τον φούρνο σας

φούρνο

Ο φούρνος σας δουλεύει αρκετές φορές την εβδομάδα για να μαγειρέψετε, γι’ αυτό και απαιτεί τακτική συντήρηση. Μέρος της συντήρησης αυτής της συσκευής περιλαμβάνει σχολαστικούς, τακτικούς καθαρισμούς. Πόσο συχνά πρέπει να τρίβετε το εσωτερικό του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο τακτικός καθαρισμός του φούρνου είναι το κλειδί. Ένας βρώμικος φούρνος μπορεί να μειώσει την αποδοτικότητα και την ποιότητα της συσκευής, σημειώνει ο Ron Shimek, πρόεδρος της Mr. Appliance, μιας εταιρείας της Neighborly.

«Το να έχετε συσσωρεύσει υπερβολικά υπολείμματα στο φούρνο σας, όχι μόνο θα κάνει το φαγητό σας να έχει δυσάρεστη γεύση, αλλά θα κάνει επίσης τον φούρνο σας να δουλεύει πιο πολύ για να μαγειρέψει ή να ψήσει το φαγητό σας στην ιδανική θερμοκρασία» αναφέρει στο Marthastewart ο ίδιος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διάρκειας ζωής του φούρνου και τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων, όπως βλάβη του φούρνου ή ακόμη και πυρκαγιά από λίπος.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τον φούρνο σας

Ο Shimek τονίζει ότι πρέπει να καθαρίζετε το εσωτερικό του φούρνου σας τουλάχιστον μία φορά κάθε τρεις μήνες. «Οι σχάρες πρέπει να μουλιάζουν σε ζεστό σαπουνόνερο πριν τρίψετε τα υπολείμματα» αναφέρει ο ίδιος.

Και προσθέτει: «Αφαιρέστε τις σχάρες από το εσωτερικό της συσκευής και μουλιάστε τις, σε βραστό νερό και σε απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων. Μουλιάστε για περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια τρίψτε τις σχάρες με μια σκληρή βούρτσα. Ξεπλύνετε και στεγνώστε τις πριν τις τοποθετήσετε ξανά στο φούρνο».

Φούρνος: Πότε να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσετε τον φούρνο σας. Η επιλογή της καλύτερης μεθόδου εξαρτάται από τον τύπο της συσκευής που έχετε, εξηγεί ο Shimek.

Αν έχετε φούρνο με λειτουργία αυτοκαθαρισμού, φροντίστε να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Πολλά νεότερα μοντέλα διαθέτουν μια λειτουργία αυτοκαθαρισμού, όπου η συσκευή θερμαίνεται στους 800 βαθμούς και απομακρύνει την επίμονη καμένη βρωμιά μετατρέποντάς την σε σκόνη στάχτης που μπορεί απλώς να σκουπιστεί με ένα υγρό πανί.

Ενώ αυτή η λειτουργία είναι μια εύκολη λύση που εξοικονομεί χρόνο, ο Shimek λέει ότι πρέπει να τη χρησιμοποιείτε με φειδώ.

«Αυτή η εργασία είναι πολύ επίπονη για τη συσκευή σας. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λειτουργία, θα πρέπει να το κάνετε μόνο εάν η ακαταστασία στο εσωτερικό του φούρνου σας είναι ήπια. Εάν ο φούρνος σας έχει πάρα πολλά συσσωρευμένα υπολείμματα, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς» τονίζει ο Shimek.

Εάν έχετε φούρνο με δυνατότητα καθαρισμού με ατμό, η απομάκρυνση των υπολειμμάτων φαγητού είναι τόσο απλή όσο η προσθήκη νερού και η εκτέλεση του κύκλου. Το νερό θα βράσει, προσθέτοντας υγρασία στην κοιλότητα του φούρνου που σας επιτρέπει να απομακρύνετε τα κολλημένα υπολείμματα με ευκολία.

Ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τον φούρνο ή τι μαγειρεύετε, ο φούρνος σας μπορεί να χρειάζεται καθάρισμα πιο συχνά, πριν από τη συμπλήρωση των τριών μηνών.

Ο Shimek σημειώνει ότι οι παρατεταμένες μυρωδιές, τα τρόφιμα που έχουν περίεργη γεύση και το υπερβολικό κάπνισμα είναι σημάδια ότι ήρθε η ώρα για έναν βαθύ καθαρισμό.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του φούρνου που έχετε, ο Shimek συνιστά να ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το ίδιο ισχύει και αν αγοράσετε ένα καθαριστικό. Διαβάστε διεξοδικά τις οδηγίες πριν καθαρίσετε τον φούρνο σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top