Αν ένα τάπερ με φαγητό που περίσσεψε περνάει το «τεστ της μυρωδιάς», είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση; Είναι καλό να καταναλώσετε έτοιμο φαγητό αν δεν γνωρίζετε πόσο καιρό βρίσκεται στο ψυγείο;
Κάντε το με προσοχή, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το περισσευούμενο φαγητό που παραμένει για πολύ καιρό αποθηκευμένο μπορεί όχι μόνο να γίνει άνοστο, αλλά να αποτελέσει και κίνδυνο για την υγεία σας.
Ποια τρόφιμα μπορείτε να ξαναβάλετε στην κατάψυξη και ποια απαγορεύεται -Πώς γίνεται σωστά η απόψυξη
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση του φαγητού που περίσσεψε;
Το περισσευούμενο φαγητό αλλάζει όσο αποθηκεύεται στο ψυγείο.
«Θα αρχίσει σιγά-σιγά να χαλάει λόγω της ανάπτυξης μικροοργανισμών», εξηγεί ο Martin Bucknavage, ανώτερος ειδικός στο πρόγραμμα ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Penn State στο University Park της Πενσυλβάνια.
Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη βακτηρίων όπως η Salmonella, η Listeria, το E. coli και το Clostridium perfringens, προσθέτει ο Zachary Cartwright, PhD, επικεφαλής επιστήμονας τροφίμων στην Aqualab, μια εταιρεία τεχνολογίας ασφάλειας τροφίμων, και μέλος του τμήματος διαχείρισης ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT), ενός παγκόσμιου οργανισμού που προωθεί την επιστήμη των τροφίμων.
Η ανάπτυξη βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Δεν είναι μόνο τα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά που μπορεί να φέρουν αυτά τα βακτήρια, αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά.
Αν εμφανίσετε τροφιμογενή ασθένεια, μπορεί να έχετε συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και στομαχικές κράμπες.
Ορισμένα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών τροφιμογενών ασθενειών, όπως οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (άτομα με διαβήτη, ηπατική ή νεφρική νόσο ή αυτοάνοσα νοσήματα) και οι έγκυες γυναίκες.
Το περισσευούμενο φαγητό μπορεί να αναπτύξει μούχλα με τον χρόνο, ακόμα και αν αποθηκεύεται σωστά στο ψυγείο. Η κατανάλωση τροφίμων με μούχλα μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, αναπνευστικά προβλήματα και να σας αρρωστήσει.
Στην καλύτερη περίπτωση, το παλιό περισσευούμενο φαγητό δεν θα είναι ελκυστικό στην εμφάνιση, τη γεύση ή την υφή. Αυτό οφείλεται στα βακτήρια αλλοίωσης, τα οποία κάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά να γίνονται μαλακά ή γλοιώδη και το κρέας να μυρίζει άσχημα. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναφέρει ότι τα βακτήρια αλλοίωσης δεν σας αρρωσταίνουν όπως τα παθογόνα βακτήρια (όπως η σαλμονέλα), αλλά κάνουν τα τρόφιμα δυσάρεστα στην κατανάλωση.
ECDC: Αύξηση κρουσμάτων τροφιμογενών λοιμώξεων στην Ευρώπη – Ποια τρόφιμα είναι «επικίνδυνα»
Πόσο διαρκεί το περισσευούμενο φαγητό στο ψυγείο;
Έχετε περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες για να καταναλώσετε με ασφάλεια το περισσευόμενο φαγητό, συμβουλεύει ο Bucknavage. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τον τύπο του φαγητού, τη θερμοκρασία του ψυγείου, την υγρασία του φαγητού, πόσο καιρό έμεινε εκτός ψυγείου μετά το μαγείρεμα και τις συνθήκες υγιεινής κατά την παρασκευή.
Τρεις έως τέσσερις ημέρες είναι ένας γενικός κανόνας σύμφωνα με το EverydayHealth, αλλά ορισμένα τρόφιμα δεν διατηρούνται τόσο.
«Μαγειρεμένα γεύματα όπως ψητά λαχανικά και πίτσα συνήθως διατηρούνται καλά για αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ πιο ευαίσθητα τρόφιμα, όπως κρύες σαλάτες ή θαλασσινά, μπορεί να χαλάσουν νωρίτερα», αναφέρει η Alyssa Simpson, διατροφολόγος στο Φοίνιξ της Αριζόνα.
Για σαλάτες με ντρέσινγκ, προτείνει να καταναλώνονται εντός 1-2 ημερών. Ορισμένες σαλάτες, όπως το μαρούλι που έχει ανακατευτεί με βινεγκρέτ, δεν διατηρούνται καθόλου καλά.
Για περισσευόμενο φαγητό από εστιατόρια, ακολουθήστε τον κανόνα των 3-4 ημερών, αλλά κάποιοι ειδικοί προτείνουν να το πετάτε νωρίτερα, καθώς δεν γνωρίζετε πότε έχει παρασκευαστεί.
Τα 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στην κατάψυξη – Κίνδυνος για την υγεία όταν τα αποψύχετε
Πόσο διαρκεί το περισσευούμενο φαγητό στην κατάψυξη;
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή για κατανάλωση επ’ αόριστον, καθώς η κατάψυξη αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων. Ωστόσο, συνιστάται να διατηρούνται στην κατάψυξη για έως τέσσερις μήνες για καλύτερη ποιότητα.
Πίνακας με λίστα τροφών και χρόνος αντοχής στο ψυγείο και την κατάψυξη
Τρόφιμο | Ψυγείο | Κατάψυξη |
---|---|---|
Πιάτα ζυμαρικών | 3-4 ημέρες | 2-3 μήνες |
Ψητά λαχανικά | 3-4 ημέρες | 8-12 μήνες |
Πίτσα | 3-4 ημέρες | 1-2 μήνες |
Σούπες | 3-4 ημέρες | 2-3 μήνες |
Σιγομαγειρεμένα φαγητά | 3-4 ημέρες | 2-3 μήνες |
Μαγειρεμένα κρέατα | 3-4 ημέρες | 2-6 μήνες |
Μαγειρεμένο κοτόπουλο | 3-4 ημέρες | 2-6 μήνες |
Μπέικον και λουκάνικα | 3-4 ημέρες | 1-2 μήνες |
Σαλάτες με ντρέσινγκ | 1-2 ημέρες | Δεν καταψύχεται |
Μαγειρεμένα θαλασσινά | 1-2 ημέρες | 2-3 μήνες |
Σημάδια το φαγητό έχει χαλάσει
Πετάξτε το φαγητό που περίσσεψε αν έχει:
- Παράξενη μυρωδιά (ξινή, σάπια ή χημική)
- Φυσαλίδες
- Γλοιώδη ή σκληρή υφή
- Αλλαγή χρώματος (γκρι, θαμπό ή κιτρινισμένο)
- Μούχλα
- Υπερβολικά υγρά ή πήγματα
- Παράξενη ή πικρή γεύση
Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει
Πώς να αποθηκεύετε το περισσευόμενο φαγητό: 7 συμβουλές
- Βάλτε το στο ψυγείο εντός δύο ωρών. Αν κάνει ζέστη (πάνω από 32°C), εντός μίας ώρας
- Αποθηκεύστε σε ρηχά, αεροστεγή δοχεία
- Μην στοιβάζετε τα δοχεία
- Βάλτε ετικέτες στα δοχεία με ημερομηνία
- Βάλτε τα στο μεσαίο ράφι του ψυγείου
- Χρησιμοποιήστε σακούλες κατάψυξης για αποφυγή παγώματος
- Ζεστάνετε καλά το φαγητό πριν το καταναλώσετε