Αν δεν μπορείτε να τελειώσετε ένα μπουκάλι κρασί, τότε είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε ώστε να μην αναγκαστείτε να το πετάξετε. Ενώ διαφορετικές ποικιλίες κρασιού απαιτούν διαφορετικές τεχνικές αποθήκευσης, υπάρχουν γενικοί κανόνες που κάθε γνώστης του κρασιού πρέπει να λάβει υπόψη για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σε ένα ανοιχτό κρασί.
Η πιστοποιημένη σομελιέ και σύμβουλος εκπαίδευσης κρασιού Rachel Thralls παραθέτει στο CNET τις συμβουλές της σχετικά με τη διατήρηση του αγαπημένου σας ποτού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς και τις ιδανικές θερμοκρασίες για να σερβίρετε κόκκινο, λευκό, ροζέ και αφρώδες κρασί.
Είναι υγιεινό να πίνετε κρασί κάθε μέρα; Τι λένε οι ειδικοί
Και απαντώντας για εκείνη τη φλέγουσα ερώτηση σχετικά με τη διατήρηση του κόκκινου κρασιού στο ψυγείο, η ειδικός τονίζει ότι μπορείτε να διατηρήσετε το κρασί φρέσκο για έως και πέντε ημέρες. Απλώς φροντίστε να το αφήσετε να επανέλθει στην κατάλληλη θερμοκρασία σερβιρίσματος πριν το πιείτε.
Δείτε πόσο διαρκεί το ανοιχτό κρασί και πώς να το αποθηκεύσετε σωστά
Όταν ένα μπουκάλι κρασί μένει ανοιχτό πέρα από τις λίγες ώρες που χρειάζεται για να «αναπνεύσει», η ποιότητά του αρχίζει να υποβαθμίζεται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε κάποια βήματα για να διατηρήσετε τη μακροζωία του, εάν θέλετε να το τελειώσετε πριν μετατραπεί ουσιαστικά σε ξύδι.
Σύμφωνα με την Thralls, κάθε τύπος κρασιού απαιτεί διαφορετικές μεθόδους αποθήκευσης. Εδώ είναι μια ανάλυση των πιο κοινών.
Αφρώδες κρασί: 1-3 ημέρες στο ψυγείο
«Τα αφρώδη κρασιά χάνουν τη γεύση τους γρήγορα μετά το άνοιγμα», αναφέρει η Thralls. «Ένας αφρώδης οίνος παραδοσιακής μεθόδου, όπως το Cava ή η σαμπάνια (που έχουν περισσότερες φυσαλίδες) θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από έναν αφρώδη οίνο όπως το Prosecco». Επενδύστε σε ένα bouchon (πώμα αφρώδους οίνου) για καλύτερα αποτελέσματα.
Αυτός ο τύπος κρασιού είναι πιο υγιεινός – Έχει λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες
Ανοιχτά, γλυκά λευκά και ροζέ κρασιά – 4-5 ημέρες στο ψυγείο
«Τα περισσότερα ανοιχτά λευκά και ροζέ κρασιά πίνονται για έως και μια εβδομάδα όταν φυλάσσονται στο ψυγείο με φελλό. Θα παρατηρήσετε ότι η γεύση θα αλλάξει διακριτικά μετά την πρώτη μέρα καθώς το κρασί οξειδώνεται. Ο συνολικός χαρακτήρας των φρούτων του κρασιού συχνά μειώνεται και γίνεται λιγότερο ζωντανό», εξηγεί η Thralls.
Λευκό κρασί με γεμάτο σώμα: 2-3 ημέρες στο ψυγείο
«Τα λευκά κρασιά με γεμάτο σώμα, όπως το Chardonnay και το Viognier τείνουν να οξειδώνονται πιο γρήγορα, επειδή έρχονται σε επαφή με περισσότερο οξυγόνο κατά τη διαδικασία ωρίμανσης πριν από την εμφιάλωση», εξηγεί η Thrals. «Φροντίστε να τα διατηρείτε πάντα κλειστά και στο ψυγείο. Εάν πίνετε πολύ από αυτό το είδος κρασιού, είναι πολύ καλή ιδέα να επενδύσετε και σε καπάκια κενού».
Κόκκινο κρασί: 3-5 ημέρες στο ψυγείο
«Τα κόκκινα κρασιά μπορούν να αποθηκευτούν σε δροσερό, σκοτεινό μέρος με φελλό ή στο ψυγείο σας», λέει η Thralls. «Όσο περισσότερη τανίνη και οξύτητα έχει το κόκκινο κρασί, τόσο περισσότερο τείνει να διαρκέσει μετά το άνοιγμα». Για παράδειγμα, ένα κρασί χαμηλότερης τανίνης όπως το Pinot Noir δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ όσο τα πλούσια κόκκινα όπως το Cabernet Sauvignon.
«Μερικά κρασιά θα βελτιωθούν ακόμη και μετά την πρώτη μέρα ανοίγματος», προσθέτει η Thralls. «Αν δεν έχετε ψυγείο κρασιού, το κανονικό σας ψυγείο είναι καλύτερο από το να αφήνετε το κρασί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Απλώς βγάλτε το κόκκινο κρασί περίπου 10 λεπτά πριν το καταναλώσετε για να ζεσταθεί λίγο».
Πονάει το κεφάλι σας έστω και με ένα ποτήρι κρασί; Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Συμβουλές για την αποθήκευση κρασιού
Ενώ οι προαναφερθείσες οδηγίες είναι χρήσιμες για κάθε αρχάριο στο κρασί, η Thralls προτείνει μερικούς γενικούς κανόνες που πρέπει να λάβετε υπόψη σε κάθε ανοιχτό μπουκάλι.
- Επενδύστε σε έναν συντηρητή κρασιού. «Λειτουργούν πολύ καλά για τη διατήρηση του κρασιού μετά το άνοιγμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φελλό και να τον σπρώξετε προς τα μέσα ή να δοκιμάσετε ένα προϊόν όπως το Repour, το οποίο αφαιρεί το οξυγόνο από τη φιάλη.
- Αποθηκεύστε οποιοδήποτε ανοιχτό κρασί στο ψυγείο. «Ή σε ένα ψυγείο κρασιού, αν έχετε», λέει η Thralls. «Αυτή η αποθήκευση θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του κρασιού, διατηρώντας το φρέσκο. Η ιδανική θερμοκρασία στο κελάρι ή στο ψυγείο κρασιού είναι 12,7 βαθμοί Κελσίου».
- Κρατήστε το κρασί μακριά από το άμεσο ηλιακό φως ή πηγές θερμότητας. «Αυτό είναι πάνω από το ψυγείο ή τον φούρνο. Αν μείνει εκεί, θα καταστραφεί το άρωμα και τη γεύση του κρασιού», καταλήγει η ειδικός.