Σας έχει τύχει να βρείτε ένα τάπερ με μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο; Έχετε αναρωτηθεί αν είναι ασφαλές να το φάτε; Δείτε τι απαντούν οι ειδικοί.
Οι ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων έχουν την απάντηση για το χρονικό διάστημα που μπορούμε να κρατήσουμε στο ψυγείο το μαγειρεμένο κοτόπουλο και να το απολαύσουμε χωρίς κίνδυνο, αλλά και πότε πρέπει να το πετάξουμε.
Ο ασφαλής τρόπος για να αντέχει το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο
Ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο είναι το κλειδί για να εξασφαλίσετε ότι εξακολουθεί να είναι ασφαλές να το φάτε μέρες αφού το βάλατε στο ψυγείο.
Πρώτον, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο που έχει απομείνει θα μπει στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τη στιγμή που το μαγειρέψατε. Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα όταν η θερμοκρασία του κρέατος παραμένει στην «ζώνη κινδύνου», δηλαδή από 4 έως 60 βαθμούς Κελσίου.
Η τοποθέτηση του μαγειρεμένου κοτόπουλου σε ένα καθαρό και στεγνό, αεροστεγές δοχείο, μέσα σε μία αχρησιμοποίητη πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το κοτόπουλο φρέσκο.
Μπορείτε να γράψετε στη σακούλα την ημερομηνία που βάλατε το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο για να σιγουρευτείτε ότι θα ξέρετε πόσες μέρες έχουν περάσει όταν θελήσετε να το φάτε.
Πόσες μέρες μπορεί να μείνει το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο;
Σύμφωνα με Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να μείνει με ασφάλεια στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις μέρες.
Το FoodSafety.gov, ένας αμερικανικός οργανισμός καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων, συνιστά επίσης η σαλάτα κοτόπουλου, οι κοτομπουκιές, τα μπιφτέκια και το μαγειρεμένο (ψητό, σοταρισμένο, τηγανητό) κοτόπουλο ότι μπορούν να διαρκέσουν στο ψυγείο σας από τρεις έως τέσσερις ημέρες.
Ένα καλά μαγειρεμένο λουκάνικο κοτόπουλου μπορεί να μείνει έως και μία εβδομάδα επειδή περιέχει υψηλότερα επίπεδα νατρίου, επομένως το αλάτι διατηρεί τέτοια προϊόντα για λίγο περισσότερο.
Πώς θα ξέρετε ότι το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο είναι ακόμα ασφαλές
Ενώ το μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να κρατήσει στο ψυγείο από τρεις έως τέσσερις ημέρες, είναι πιθανό να χαλάσει νωρίτερα. Αναζητήστε αυτά τα σημάδια για να κρίνετε αν ήρθε η ώρα να πετάξετε αυτό το κοτόπουλο.
- Εμφάνιση
- Μυρωδιά
- Υφή
- Εμφάνιση: Όταν το μαγειρεμένο κοτόπουλο χαλάει, παίρνει μία γκρι ή πράσινη απόχρωση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε γκριζοπράσινη μούχλα στην επιφάνεια του κρέατος, που δείχνει ότι έχει αλλοιωθεί.
- Μυρωδιά: Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν το μαγειρεμένο κοτόπουλο έχει χαλάσει εάν ήταν μαριναρισμένο ή φτιαγμένο με βότανα, μπαχαρικά ή σάλτσα. Μερικές φορές, το χαλασμένο κρέας κοτόπουλου μπορεί να μην δίνει σημάδια αλλοίωσης. Μπορεί να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει ίδια γεύση. Το πιο ασφαλές για εσάς είναι να τηρήσετε το περιθώριο των τριών έως τεσσάρων ημερών. Συνήθως, το χαλασμένο μαγειρεμένο κοτόπουλο αναδύει μια αποκρουστική, όξινη μυρωδιά που δύσκολα θα σας ξεφύγει αν το μυρίσετε καλά.
- Υφή: Το χαλασμένο μαγειρεμένο κοτόπουλο μπορεί να είναι γλοιώδες. Δυστυχώς, το ξέπλυμα ή το ξαναζέσταμα του μαγειρεμένου κοτόπουλου δεν σκοτώνει απαραίτητα τα βακτήρια ούτε καταστρέφει τις τοξίνες. Αντίθετα, το πλύσιμο μπορεί να περάσει τα βακτήρια και σε άλλα τρόφιμα και σκεύη, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Αν είναι γλοιώδες, το πετάτε αμέσως.
Τι θα πάθω αν φάω μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει χαλάσει;
Μην πανικοβληθείτε αν έχετε φάει κοτόπουλο που έχει χαλάσει ή έχει περάσει το όριο των τριών έως τεσσάρων ημερών. Μπορεί να είσαι μια χαρά. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι έγκυοι, οι ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ορισμένα από τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι η ναυτία, τα ρίγη, ο έμετος, η διάρροια, αλλά μπορεί να προκληθεί και αφυδάτωση και πιο σπάνια να είναι αιματηρά τα κόπρανά σας. Εάν επιμείνουν τα συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε γιατρό.