Η λεμονιά είναι από τα πιο αγαπημένα καρποφόρα δέντρα και τη συναντάμε σχεδόν και σε κάθε κήπο και αυλή. Είναι ένα χρήσιμο δέντρο και τα ζουμερά λεμόνια τα θέλουμε και τα χρησιμοποιούμε παντού, στη μαγειρική, στα γλυκά, στα ποτά ακόμη και στο καθάρισμα του σπιτιού.
Ο χυμός των λεμονιών είναι όξινος και εξαιρετικά υγιεινός, καθώς είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φώσφορο, κάλιο και υδατάνθρακες. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Βοηθά, μεταξύ άλλων, στον μεταβολισμό του σώματος και έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους.
Ενώ μπορείτε να αγοράσετε μια λεμονιά από ένα φυτώριο και να τη μεταφυτέψετε ή να τη φυτέψετε σε εξωτερικό χώρο, μπορείτε οπωσδήποτε να καλλιεργήσετε τη δική σας λεμονιά από σπόρους. Ναι, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να παράγει καρπούς από ένα δέντρο που αγοράσατε από φυτώριο, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι τόσο ικανοποιητικό όσο περνούν τα χρόνια.
Η καλλιέργεια λεμονιάς από σπόρους δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Μπορεί να χρειαστούν κάποια χρόνια για να αρχίσει να παράγει καρπούς η λεμονιά που καλλιεργήσατε από σπόρο και ακόμη και τότε, μπορεί να μην έχει την εμφάνιση και τη γεύση που περιμένετε. Αυτό που θα απολαύσετε είναι η υπέροχη μυρωδιά που δημιουργεί καθώς μεγαλώνει, καθώς και η ικανοποίηση ότι μεγαλώσατε κάτι μόνοι σας.
Προετοιμάστε και φυτέψτε τους σπόρους λεμονιάς σας
Πριν βιαστείτε να πάρετε όλα τα εργαλεία του κήπου σας για να προετοιμαστείτε για τη σκληρή δουλειά που ακολουθεί, πρέπει να κάνετε κάποια προπαρασκευαστική εργασία. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη δουλειά από την κουζίνα σας.
Απλά κόψτε ένα λεμόνι στη μέση ή στα τέσσερα, ανάλογα με το πόσους σπόρους ελπίζετε να πάρετε. Προσέξτε να μην χτυπήσετε κανέναν από αυτούς. Αφαιρέστε τους σπόρους, τοποθετήστε τους σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύνετε τους απαλά για να αφαιρέσετε τυχόν εναπομείναντα πολτό. Αν κάποιοι από τους σπόρους επιπλέουν στο μπολ με το νερό, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμοι και πρέπει να τους πετάξετε. Αφήστε τους σπόρους σας στο νερό όλη τη νύχτα για να μουλιάσουν, ώστε να μαλακώσει το εξωτερικό κέλυφος.
Την επόμενη μέρα, χρησιμοποιήστε ένα νυχοκόπτη ή ένα μαχαίρι για να κόψετε τις μυτερές άκρες των σπόρων και να ξεφλουδίσετε εύκολα το εξωτερικό κέλυφος. Φυτέψτε τους σπόρους σε βάθος 2,5 εκατοστών σε ποιοτικό χώμα γλάστρας σε δοχείο με καλή αποστράγγιση στο κάτω μέρος. Θέλετε οι σπόροι λεμονιού σας να διατηρούν την υγρασία, αλλά θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν κάθονται σε μια λίμνη νερού όπου μπορούν να δημιουργηθούν βακτήρια και να θέσουν το φυτό σας σε κίνδυνο ασθένειας.
Καλύψτε τους φυτεμένους σπόρους σας σε μια διαφανή πλαστική σακούλα και δέστε την καλά. Μόλις τα φυτά σας αρχίσουν να αναπτύσσονται, αφαιρέστε το κάλυμμα και τοποθετήστε τα σε φωτεινό φωτισμένο χώρο.
Πώς να φροντίσετε τη λεμονιά σας
Μόλις η λεμονιά σας μεγαλώσει αρκετά ώστε να παράγει φύλλα, μπορεί να μεταφερθεί στον κήπο σας. Όπου κι αν επιλέξετε να τοποθετήσετε τη λεμονιά σας, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε σημείο όπου θα έχει τουλάχιστον οκτώ ώρες πλήρη έκθεση στον ήλιο. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα που είναι κατάλληλο για εσπεριδοειδή κατά τους μήνες ανάπτυξης. Αλλά μην είστε υπερβολικοί όταν λιπαίνετε ή ποτίζετε.
Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται 2-3 ποτίσματα την εβδομάδα.
Η λεμονιά σας μπορεί να μην διακλαδίζεται γρήγορα με τον τρόπο που θέλετε στην αρχή, αλλά μπορείτε να κλαδέψετε την άκρη του κεντρικού βλαστού για να δώσετε ένα καλό σπρώξιμο. Μπορείτε επίσης να κλαδέψετε τη λεμονιά σας στο σχήμα που σας αρέσει καθώς συνεχίζει να διακλαδίζεται για να της δώσετε μια περιποιημένη εμφάνιση.
Προσοχή! Το δέντρο σας δεν είναι απρόσβλητο από τα κοινά παράσιτα και τις ασθένειες που στοχεύουν τα φυτά. Τα παράσιτα που πρέπει να προσέχετε περιλαμβάνουν τις αφίδες, τα έντομα κλίμακας και τους ανθρακωρύχους των φύλλων των εσπεριδοειδών, αλλά μπορούν να καταπολεμηθούν, χρησιμοποιώντας ένα φυτικό λάδι NEEM στα φυτά σας που πληροί όλες τις απαιτήσεις για χρήση στη βιολογική γεωργία και λειτουργεί ως συστηματικό εντομοκτόνο / νηματοδοκτόνο όταν ψεκάζεται στα φυτά ή εφαρμόζεται στο χώμα.