Φοράτε σωστά τα εσώρουχά σας; Ένας ειδικός προειδοποιεί πως οι συνήθειες που έχουμε μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μολύνσεων. Δείτε ποια είναι τα συχνότερα λάθη, πώς επηρεάζουν την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε.
Εσώρουχα: Κάθε πότε πρέπει να τα πετάτε για να αποφύγετε μολύνσεις -Τι να προσέξετε στα καινούργια
Πώς τα εσώρουχα γίνονται επικίνδυνα όταν δεν τα βάζουμε σωστά
Το υλικό των εσωρούχων μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη βακτηρίων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις. Η επιλογή υφασμάτων με βάση τη μορφολογία και την τραχύτητα της επιφάνειάς τους είναι σημαντική, καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν την προσκόλληση των βακτηρίων, σύμφωνα με δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Microscopy and Microanalysis. Επιπλέον, το πλύσιμο των εσωρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να μην εξαλείφει πλήρως τα βακτήρια, προτείνοντας την ανάγκη για κατάλληλες πρακτικές υγιεινής.
Η λεγόμενη «σαπίλα στη βουβωνική χώρα» («crotch rot») προκαλείται από τον μύκητα tinea corporis, γνωστό και ως δερματοφυτίαση και εμφανίζεται ως φολιδωτό, με φαγούρα και μερικές φορές κοκκινισμένο δέρμα.
Σύμφωνα με τον Dr Samuel Choudhury, γενικό ιατρό με εξειδίκευση στην περιποίηση δέρματος, η μόλυνση μεταδίδεται συχνά από τα πόδια προς τη γεννητική περιοχή.
Σε ένα βίντεο που κοινοποίησε στους 365.000 ακολούθους του στο Instagram, ο Dr Choudhury προειδοποίησε ότι η δερματοφυτίαση στα πόδια είναι εξαιρετικά συχνή και επηρεάζει περίπου το 70% των ανθρώπων για «τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους».
Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 20% θα υποφέρουν κάποια στιγμή από την ίδια μόλυνση στη βουβωνική περιοχή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Γιατί κάποιοι άνδρες δεν αλλάζουν εσώρουχα καθημερινά; Τι λένε οι επιστήμονες
Πώς να προστατέψετε τη βουβωνική χώρα
Ο Dr Choudhury εξήγησε ότι τα εσώρουχα έρχονται σε επαφή με τα σπόρια του μύκητα στα πόδια και τα μεταφέρουν προς τη βουβωνική χώρα.
«Άρα αυτό είναι που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τη μυκητίαση στη βουβωνική χώρα», πρόσθεσε.
«Το να μην φοράτε εσώρουχα δεν είναι η λύση, αλλά το να φοράτε πρώτα τις κάλτσες σας είναι. Λειτουργεί ως φραγμός ώστε να περιορίσετε τη μόλυνση».
Πρόσθεσε επίσης ότι όσοι υποφέρουν από επίμονες μυκητιάσεις στη βουβωνική χώρα θα πρέπει να «σκεφτούν την κατάσταση των ποδιών τους».
Εσώρουχα: Είναι πιο υγιεινό να φοράμε ή όχι; Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι στις μολύνσεις
Οι οδηγίες του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) ενισχύουν τις προειδοποιήσεις του Dr Choudhury, αναφέροντας ότι οι μυκητιασικές λοιμώξεις στη βουβωνική χώρα προκαλούνται συνήθως από επαναμόλυνση από άλλα μέρη του σώματος, όπως τα χέρια ή τα πόδια.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι νεαροί άντρες είναι οι πιο πιθανό να υποφέρουν, καθώς και όσοι εργάζονται σε περιβάλλοντα με υψηλές θερμοκρασίες, φορούν στενά ρούχα ή είναι παχύσαρκοι.
Αυτοί οι μύκητες υπάρχουν φυσικά στο δέρμα και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα.
Ωστόσο, η χρήση ρούχων που έχουν μουσκέψει από ιδρώτα μετά την άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη έκθεση στην υγρασία, επιτρέποντας στους μύκητες να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.
Η μυκητίαση στη βουβωνική χώρα, που μερικές φορές αποκαλείται «σαπίλα στη βουβωνική χώρα» («crotch rot»), είναι μεταδοτική όσο τα σπόρια του μύκητα παραμένουν στο δέρμα.
Αυτά τα σπόρια μπορούν ακόμη και να επιβιώσουν σε επιφάνειες όπως σεντόνια και πετσέτες για περισσότερο από έναν χρόνο, αν δεν πλυθούν.
Ποια ρούχα δεν πρέπει να φοράτε στο κρεβάτι – Τι ισχύει για κάλτσες και εσώρουχα
Συμβουλές για την αντιμετώπιση της μόλυνσης
- Καθημερινό πλύσιμο των προσβεβλημένων περιοχών του δέρματος
- Προσεκτικό στέγνωμα
- Αποφυγή ξυσίματος
- Πλύσιμο ρούχων και κλινοσκεπασμάτων
Αν τα συμπτώματα δεν βελτιωθούν με θεραπείες στο σπίτι, οι ειδικοί συμβουλεύουν να επικοινωνήσετε με γιατρό για καθοδήγηση.
Γιατί δεν πρέπει να φοράτε ποτέ τις κάλτσες στο κρεβάτι ακόμα και αν κρυώνετε
Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν αντιμυκητιασική κρέμα όπως υδροκορτιζόνη ή/και από του στόματος αντιμυκητιασικά αν η μόλυνση επιδεινωθεί.