Πώς πρέπει να πλένετε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα διώξετε υπολείμματα φυτοφαρμάκων

φρούτα

Τα φρούτα και λαχανικά αποτελούν βασικό κομμάτι μιας σωστής και υγιεινής διατροφής. Αλλά πρέπει να τα πλένετε πριν τα καταναλώσετε; Χρειάζονται όλα τα τρόφιμα πλύσιμο; Και πώς θα διώξετε τα βακτήρια και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σίγουρα δεν είναι και το καλύτερό σας, αλλά δεν μπορείτε να το γλιτώσετε. Το πλύσιμο είναι απαραίτητο για να καταναλώσετε άφοβα φρούτα και λαχανικά και για να μην πάθετε κάποια τροφική δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με το CDC, είναι καλό να καθαρίζετε όλα τα φρούτα και λαχανικά, ακόμη κι αυτά που θα ξεφλουδίσετε γιατί είναι πολύ πιθανό να έχουν εξωτερικά επιβλαβή βακτήρια ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πλένετε

Είναι πολύ απλός, πιο απλός απ’ ό,τι φαντάζεστε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλύσιμο με άφθονο νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε με ασφάλεια τα αγαπημένα σας φρούτα και λαχανικά.

Δεν χρειάζεται να αφιερώσετε πολύ χρόνο. Ελάχιστα λεπτά αρκούν για να μην βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας. Ανοίξτε τη βρύση και αφήστε να τρέξει άφθονο νερό πάνω στα τρόφιμά σας για να απομακρύνει τους περισσότερους μιρκοοργανισμούς.

Αν πλένετε με νερό τα τρόφιμα δεν κινδυνεύετε να κολλήσετε σαλμονέλα, e.coli ή λιστέρια και να ταλαιπωρηθείτε επειδή θελήσατε να φάτε μία σαλάτα ή ένα φρούτο.

Μπορείτε, αν θέλετε, να τοποθετήσετε τα φρούτα ή τα λαχανικά μέσα σε ένα μπολ και να προσθέσετε λίγο ξύδι ή λεμόνι. Τα αφήνετε 10 λεπτά, τα ξεπλένετε και μπορείτε να τα απολαύσετε με ασφάλεια.

Το λεμόνι είναι καλύτερο για φρούτα και λαχανικά με περισσότερους πόρους για να μην αλλοιωθεί η γεύση τους.

Προσοχή: Δεν πρέπει να πλένετε τα τρόφιμα με σαπούνι!

Γιατί μπορεί να μείνουν πάνω στα φρούτα και τα λαχανικά υπολείμματα χημικών στοιχείων από το σαπούνι. Και δεν αποκλείεται να εισέλθουν και στο εσωτερικό τους. Οπότε έτσι πιστεύετε λανθασμένα ότι έχετε καθαρά τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα. Στην πραγματικότητα έχετε φρούτα και λαχανικά με διάφορα χημικά επάνω που είναι το ίδιο επικίνδυνα για την υγεία σας.

Επίσης, καλό είναι να μην αφήνετε για ώρες τα τρόφιμα μέσα σε νερό με ξύδι γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση τους και δεν θα σας αρέσουν μετά.

Επίσης, διατηρείτε τα φρούτα και τα λαχανικά χωριστά από ωμά τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Και τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες αφού τα κόψετε, τα ξεφλουδίσετε ή τα μαγειρέψετε.

Και μία ακόμη συμβουλή: Να πλένετε μόνο τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε εκείνη την ώρα. Δεν χρειάζεται να κάνετε αυτό που έκανε η μαμά και η γιαγιά σας παλαιότερα που έπλεναν όλα τα τρόφιμα και τα έβαζαν στο ψυγείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να ξεπλένετε με άφθονο νερό τα φρούτα και τα λαχανικά που θα φάτε ή θα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή σας εκείνη τη στιγμή. Έτσι θα διατηρήσετε τα υπόλοιπα τρόφιμα φρέσκα και ζουμερά μέχρι να τα καταναλώσετε.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top