Ένα συνηθισμένο εργαλείο κουζίνας σώζει την κατάσταση και μπορεί να σας βοηθήσει να μαλακώσετε αποτελεσματικά το βούτυρο σας πριν το χρησιμοποιήσετε για οποιαδήποτε συνταγή.
Ακόμη και έμπειροι αρτοποιοί ή δημιουργοί συνταγών ξεχνούν μερικές φορές να βγάλουν το βούτυρο από το ψυγείο εγκαίρως πριν ξεκινήσουν μια συνταγή. Όλα τα υλικά μπορεί να είναι συγκεντρωμένα, ο φούρνος προθερμασμένος και τότε προκύπτει ξαφνικά το ζήτημα ότι το βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαβήτης: 5 νόστιμα σνακ που σταθεροποιούν το σάκχαρο και αναστρέφουν την αντίσταση στην ινσουλίνη
Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι ένας γρήγορος τρόπος για να μαλακώσει το βούτυρο, αλλά η υπερβολική θέρμανση μπορεί να το λιώσει. Ωστόσο, με τη σωστή τεχνική, ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να γίνει το ιδανικό εργαλείο για αυτή τη διαδικασία.
Πώς να μαλακώσετε τέλεια το βούτυρο σε 10 λεπτά
Σύμφωνα με τη Sally McKenney, το μυστικό για να μαλακώσει γρήγορα το βούτυρο περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Ζεσταίνετε δύο φλιτζάνια νερό σε ένα γυάλινο δοχείο μέτρησης στον φούρνο μικροκυμάτων για δύο λεπτά, μέχρι να γίνει πολύ ζεστό.
- Κόβετε το κρύο βούτυρο σε κύβους, τοποθετήστε το σε ένα πιάτο και βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων, αφαιρώντας το δοχείο με το ζεστό νερό.
- Κλείστε την πόρτα και αφήστε το βούτυρο να μαλακώσει για 10 λεπτά στην θερμότητα που έχει παραμείνει.
Με αυτή τη μέθοδο, το βούτυρο μπορεί να ξεκινήσει από τους 9°C και να φτάσει τους 16°C σε 10 λεπτά. Ιδανικά, το βούτυρο πρέπει να φτάσει περίπου τους 18°C για χτύπημα με ζάχαρη, οπότε λίγα λεπτά επιπλέον μπορούν να φέρουν το τέλειο αποτέλεσμα. Είναι καλό να ελέγχεται το βούτυρο μετά από 10 λεπτά, καθώς η απόδοση κάθε φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να διαφέρει.
Γιατί είναι σημαντικό το μαλάκωμα του βουτύρου
Το βούτυρο στη σωστή θερμοκρασία είναι ζωτικής σημασίας για το ψήσιμο, παρόλο που συχνά παραβλέπεται στις συνταγές. Η ένδειξη «μαλακωμένο» μπορεί να φαίνεται αυτονόητη, αλλά το πώς ακριβώς λειτουργεί το βούτυρο στα γλυκίσματα κάνει τη διαφορά.
Όταν το βούτυρο χτυπιέται με ζάχαρη σε ζύμη για κέικ ή μπισκότα, ο στόχος είναι να ενσωματωθεί αέρας στη ζύμη, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αφράτο και ελαφρύ.
Αν το βούτυρο είναι πολύ κρύο, δεν ενώνεται πλήρως με τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας σβώλους. Αν, από την άλλη, είναι πολύ μαλακό ή λιωμένο, γίνεται πολύ πυκνό.
Πώς να καταλάβετε ότι το βούτυρο είναι αρκετά μαλακωμένο
Το ιδανικό βούτυρο πρέπει να είναι αρκετά εύκαμπτο ώστε να κρατά το αποτύπωμα του δαχτύλου αν πιεστεί ελαφρά, αλλά να μην είναι τόσο μαλακό που το δάχτυλο να διαπερνά εύκολα την επιφάνεια. Επίσης, η εμφάνιση του πρέπει να είναι ματ και όχι γυαλιστερή ή λιπαρή.
Μπορεί το βούτυρο να προστατεύσει από τον καρκίνο; Ανατρεπτική μελέτη
Οι μικρές λεπτομέρειες, όπως η σωστή θερμοκρασία του βουτύρου, μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ελαφρύ και αφράτο γλύκισμα και ένα βαρύ και λιπαρό αποτέλεσμα. Με τη συγκεκριμένη τεχνική, εξασφαλίζεται ένα σημαντικό βήμα για τέλεια αποτελέσματα στο ψήσιμο.