Θέλετε να προστατεύσετε το μωρό σας από μικρόβια και μολύνσεις; Η σωστή καθαριότητα της κούνιας του είναι πιο σημαντική απ’ όσο νομίζετε. Μάθετε ποια μέθοδος καθαρισμού είναι η πιο αποτελεσματική, ποια σημεία συγκεντρώνουν τα περισσότερα βακτήρια και πώς να κρατάτε το χώρο του μωρού απόλυτα ασφαλή με απλά βήματα.
Το κόλπο για να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ξανά χαρτί κουζίνας και χαρτοπετσέτες
Κούνια: Πώς να την καθαρίσετε αποτελεσματικά – Πώς επηρεάζουν τα μικρόβια τα μωρά
Η θεωρία της «υπόθεσης της υγιεινής» υποστηρίζει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε υπερβολικά καθαρά περιβάλλοντα, χωρίς επαφή με κοινά μικρόβια, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργίες, άσθμα και αυτοάνοσα νοσήματα. Η ελεγχόμενη έκθεση σε μικρόβια, μέσω του φυσιολογικού τοκετού, του θηλασμού, της επαφής με άλλα παιδιά και με ζώα ή της ζωής στην εξοχή, φαίνεται πως βοηθά το ανοσοποιητικό να «εκπαιδευτεί» σωστά. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοούμε την καθαριότητα, αλλά ότι η ισορροπία είναι το κλειδί.
Η ειδικός σε θέματα βρεφών Annalisa Thomas υπογράμμισε ότι τα μωρά είναι «ιδιαίτερα ευάλωτα» σε ανθυγιεινά περιβάλλοντα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.
Ως αποτέλεσμα, η συσσώρευση βρωμιάς, αλλεργιογόνων, βακτηρίων και ακάρεων σκόνης στην κούνια ενός μωρού μπορεί να οδηγήσει σε «αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα, δερματικούς ερεθισμούς και μολύνσεις στα μάτια».
Το να διατηρείται η κούνια του μωρού καθαρή είναι ζωτικής σημασίας, αλλά σύμφωνα με την ειδικό, δεν είναι όλα τα καθαριστικά υλικά και μέθοδοι 100% ασφαλή ή αποτελεσματικά.
Προειδοποιεί να αποφεύγετε τη χλωρίνη, την αμμωνία, τα ισχυρά χημικά και τα καθαριστικά με άρωμα, συμβουλεύοντας τους γονείς να προτιμούν προϊόντα ασφαλή για το μωρό και το δέρμα ή, ιδανικά, βιολογικά καθαριστικά.
Αφαιρέστε επίμονους λεκέδες από τα χαλιά με ένα υλικό που έχετε στο μπάνιο σας
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η ρουτίνα καθαρισμού
Η συνιστώμενη ρουτίνα καθαρισμού της κούνιας από την Annalisa περιλαμβάνει την πλήρη απογύμνωση της κούνιας, αφαιρώντας προστατευτικά στρώματος, σεντόνια, μαξιλάρια και παιχνίδια, τα οποία πρέπει να πλυθούν σε ζεστό νερό με ασφαλές ή βιολογικό απορρυπαντικό για μωρά.
«Μπορείτε να το κάνετε στο χέρι ή στο πλυντήριο ρούχων. Βεβαιωθείτε ότι και το νερό που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο και το ξέβγαλμα είναι καθαρό».
Αναλυτικά η διαδικασία:
- Αρχικά, σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα την κούνια για να αφαιρέσετε τυχόν σκόνη και ακάρεα που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα.
- Στη συνέχεια, ανακατέψτε ένα σαπούνι φιλικό προς το δέρμα με ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, μαλακό πανί για να σκουπίσετε όλες τις επιφάνειες της κούνιας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα δύσκολα σημεία.
- Αφήστε την κούνια να στεγνώσει καλά στον αέρα πριν τοποθετήσετε ξανά τα σκεπάσματα ή τα υφάσματα.
Η Annalisa συνιστά στους γονείς να καθαρίζουν την κούνια του μωρού τους κάθε δυο μήνες ώστε να διασφαλίζουν ότι το παιδί παραμένει υγιές κατά τη διάρκεια του ύπνου του.
Για τον καθαρισμό του στρώματος του μωρού, η Annalisa προτείνει να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Στεγνωτήριο: 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε πάνω του
Γιατί είναι υποχρεωτικός ο καθαρισμός;
Η Annalisa έδωσε επίσης μια σημαντική προειδοποίηση στους γονείς:
«Δεν θα γνωρίζετε ότι έχει προκληθεί ζημιά μέχρι να είναι πολύ αργά και το μωρό να εμφανίσει πιο σοβαρά προβλήματα, όπως δερματικά, αναπνευστικά ή οφθαλμικά, ή ακόμη και μια αλλεργία που θα το ακολουθεί για όλη του τη ζωή».
«Ενώ η καθαριότητα είναι ζωτικής σημασίας, ο υπερβολικός αποστειρωτισμός μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία ενός μωρού».
Εφαρμόστε την «καθαριότητα της οργής» για ένα σπίτι που αστράφτει
«Το να έχει ένα καθαρό λίκνο ή κούνια για να κοιμάται είναι πολύ σημαντικό, όμως η έκθεσή του σε μια μικρή ποσότητα καθημερινής μικροβίων σε άλλες συνθήκες μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του, προετοιμάζοντάς το για τον έξω κόσμο».