Όταν τα εργαστήρια θέλουν να αναπτύξουν βακτήρια σαλμονέλας ή E. coli για έρευνα, δημιουργούν ζεστά και υγρά περιβάλλοντα με άφθονη θρεπτική κοπριά για τα παθογόνα. Τι γίνεται με το σφουγγάρι της κουζίνας; Γνωρίζετε ότι είναι πολύ πιο βρώμικο απ’ ό,τι νομίζετε;
Βλέποντας από την οπτική γωνία των βακτηρίων, οι κουζίνες μας είναι αρκετά ακριβή αντίγραφα ενός εργαστηριακού περιβάλλοντος: σούπερ άνετα δωμάτια στα οποία υπάρχει άφθονη βιο-τροφή για να γευματίσουν – στις επιφάνειες προετοιμασίας και μαγειρέματος, στους νεροχύτες μας, στα εργαλεία μας και, πιο συγκεκριμένα, στα σφουγγάρια της κουζίνας μας και μέσα σε αυτά.
Ο κατάλογος των βακτηρίων που μπορούν να ανθίσουν σε ένα συνηθισμένο σφουγγάρι είναι μεγάλος: Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus, E. Coli, Listeria και άλλα. Βακτήρια που μπορούν να ζήσουν πολλές μέρες πάνω του και να σας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σαλμονέλα, ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος και το E. coli μπορούν να ζήσουν έως και 16 ημέρες πάνω ή μέσα σε ένα σφουγγάρι κουζίνας. Τα βακτήρια ζουν και στα πανιά μικροϊνών μέχρι και 13 ημέρες.
Αποδεικνύεται τελικά ότι στην κουζίνα που μαγειρεύουμε και τρώμε κάθε μέρα υπάρχουν αντικείμενα που είναι μολυσμένα και γεμάτα με μικρόβια και βακτήρια. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι στον μακρύ κατάλογο των πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα, το καθάρισμα του σφουγγαριού δίπλα στον νεροχύτη συνήθως δεν υπάρχει. Κι όμως θα έπρεπε να είναι και να βρίσκεται μάλιστα ψηλά στη λίστα.
Από τη σκοπιά των βακτηρίων, το σφουγγάρι είναι εκείνο το ειδικό μέρος στην κουζίνα σας που δεν στεγνώνει ποτέ, γίνεται επανειλημμένα ζεστό και, το πιο επικίνδυνο, αναπληρώνεται τακτικά το απόθεμα τροφικής βρωμιάς κάθε φορά που καθαρίζετε με αυτό ένα τηγάνι ή ένα πιάτο ή σκουπίζετε μια επιφάνεια.
Σχετικό άρθρο: Βακτήρια βαμπίρ: Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες για τις λοιμώξεις στο αίμα
Τι πρέπει να κάνετε με το σφουγγάρι της κουζίνας
Το πρώτο κύριο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε για τα αντικείμενα αυτά. Στα παθογόνα που μεταφέρονται στην κουζίνα αρέσει να είναι ζωντανά, πράγμα που σημαίνει ότι θα εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία, για να εξασφαλίσουν τη δική τους επιβίωση, όπως κάνουν όλα τα βακτήρια.
Αυτό σημαίνει ότι οι δικές σας οικιακές ομάδες επίθεσης βακτηριδίων και σαλμονέλας θα συνεχίσουν να μάχονται για την επιβίωσή τους όταν η κουζίνα έχει καθαριστεί και έχετε αποσυρθεί στον καναπέ σας. Δείτε τις παρακάτω απλές συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό των σφουγγαριών σας και να μην κινδυνεύετε να κολλήσετε διάφορα μικρόβια ή βακτήρια.
5 τρόποι για να καθαρίσετε το σφουγγάρι της κουζίνας
- Στεγνώστε τα σφουγγάρια
- Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα
- Χρησιμοποιήστε ξύδι
- Χρησιμοποιήστε τον φούρνο μικροκυμάτων
- Βάλτε το σφουγγάρι στο πλυντήριο πιάτων
1. Στεγνώστε τα σφουγγάρια
Πρώτον, ένας γενικός κανόνας: Μην τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο δίπλα στο νεροχύτη και σίγουρα μην τα στριμώχνετε όλα μαζί σε σαπουνοθήκη. Μεταξύ των χρήσεων, χρειάζονται μια ευκαιρία να στεγνώσουν. Καλό είναι να βάζετε τα σφουγγάρια κατακόρυφα μόλις τελειώνετε το πλύσιμο αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και να περιμένετε να στεγνώσουν για να τα χρησιμοποιήσετε ξανά.
2. Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα
Πάρτε ένα μικρό μπολ και φτιάξτε μια πάστα από μερικές κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα και λίγο νερό και ανακατέψτε το σφουγγάρι σας για μερικά λεπτά. Πιέστε το και αφήστε το να στεγνώσει. Η μαγειρική σόδα είναι μια βάση ή αλκαλική ένωση, που σημαίνει ότι καθαρίζει αυξάνοντας το pH.
3. Χρησιμοποιήστε ξύδι
Το ξύδι, το οποίο είναι όξινο, θα μειώσει δραματικά το pH του σφουγγαριού σας – και είναι πιο εχθρικό προς τα βακτήρια από τη μαγειρική σόδα. Συνιστάται να καθαρίζετε το σφουγγάρι με ξύδι. Αν το αφήνετε με λευκό ξύδι για πέντε λεπτά σε ένα πιάτο ή ένα μικρό μπολ, είναι καλή ιδέα. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά έχει κριθεί ότι το ξύδι σκοτώνει περίπου το 99,6% των βακτηρίων.
4. Χρησιμοποιήστε τον φούρνο μικροκυμάτων
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ακτινοβολία του φούρνου μικροκυμάτων σκοτώνει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό βακτηρίων (99,9% για την ακρίβεια). Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, τοποθετήστε μέσα τα σφουγγάρια και σκοτώστε όλα τα μικρόβια που έχουν επάνω.
5. Βάλτε το σφουγγάρι στο πλυντήριο πιάτων
Το πλυντήριο πιάτων «βράζει» και καθαρίζει το σφουγγάρι σας, όπως καθαρίζει και τα πιάτα, τα οποία λάμπουν από καθαριότητα. Το πλυντήριο πιάτων μπορεί να σκοτώσει, όπως και ο φούρνος μικροκυμάτων, μέχρι το 99,9% των βακτηρίων.
Σχετικό άρθρο: Ο τέλειος τρόπος για να καθαρίσετε τη φριτέζα αέρος