Site icon Όλο Υγεία

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ξαναζεστάνετε το φαγητό – Έτσι δεν θα πάθετε δηλητηρίαση

ξαναζεστάνετε

Η αναθέρμανση των τροφών και των φαγητών που περίσσεψαν από την προηγούμενη μέρα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα, αλλά μειώνει και τα απορρίμματα. Ωστόσο, εάν τα φαγητά ξαναζεσταθούν με λάθος τρόπο, μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Τι να προσέξετε για να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, αίμα στα κόπρανα, πονοκέφαλος, πυρετός και αίσθημα αδυναμίας. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης συνήθως διαρκούν μία ή δύο μέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο και να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο, αν ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και δεν απευθυνθεί άμεσα στο νοσοκομείο.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι – Τι λένε οι ειδικοί 

Γι’ αυτό οι ειδικοί σας συμβουλεύουν τι να προσέξετε όταν ξαναζεσταίνετε το φαγητό που περίσσεψε για να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Κατά την αναθέρμανση του φαγητού, ο σωστός χειρισμός είναι το κλειδί για την υγεία σας και τη γεύση του γεύματός σας.

Πρέπει να βάζετε στο ψυγείο το φαγητό που περίσσεψε το συντομότερο δυνατό από το μαγείρεμα (εντός 2 ωρών). Αποθηκεύστε το στο ψυγείο και καταναλώστε το εντός 3-4 ημερών.

Εναλλακτικά, μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη για 2-3 μήνες. Μετά από αυτό το σημείο, εξακολουθούν να θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση, αλλά η υφή και η γεύση πιθανότατα θα αλλοιωθούν και δεν θα είναι τόσο νόστιμο.

Επίσης, τα φαγητά που έχετε στην κατάψυξη πρέπει να αποψύχονται κατάλληλα πριν τα ζεστάνετε μεταφέροντάς τα στο ψυγείο σας ή χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση απόψυξης του φούρνου μικροκυμάτων σας. Μόλις αποψυχθούν, βάλτε τα στο ψυγείο και καταναλώστε τα εντός 2 ημερών.

Είναι ασφαλές να ξαναζεστάνετε τα μερικώς αποψυγμένα φαγητά χρησιμοποιώντας μια κατσαρόλα, φούρνο μικροκυμάτων ή φούρνο. Ωστόσο, η αναθέρμανση θα διαρκέσει περισσότερο αν το φαγητό δεν έχει ξεπαγώσει εντελώς.

Ζεστάνετε το φαγητό μέχρι να φθάσει τους 70°C. Ανακατεύετε το φαγητό κατά την αναθέρμανση για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη θέρμανση, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων.

Ποια λαχανικά δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά – Προκαλούν δηλητηρίαση 

Μην ξαναζεσταίνετε τα φαγητά που περίσσεψαν πάνω από μία φορά και μην βάζετε στην κατάψυξη ξανά το φαγητό που έχει ήδη αποψυχθεί.

Πώς θα ξαναζεστάνετε μία μπριζόλα

Τα πιο συνηθισμένα παράπονα με την ξαναζεσταμένη μπριζόλα είναι το ξεραμένο, λαστιχένιο ή άγευστο κρέας. Ωστόσο, ορισμένες μέθοδοι αναθέρμανσης διατηρούν τη γεύση και την υγρασία.

Λάβετε υπόψη σας ότι το κρέας που έχει περισσέψει συνήθως έχει καλύτερη γεύση όταν θερμαίνεται από τη θερμοκρασία δωματίου, γι’ αυτό αφήστε το εκτός ψυγείου για περίπου 10 λεπτά πριν το ξαναζεστάνετε.

Επιλογή 1: Φούρνος

Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζεστάνετε ξανά τη μπριζόλα, ώστε να διατηρηθεί τρυφερή και γευστική.

Ρυθμίστε το φούρνο σας στους 120°C. Τοποθετήστε τη μπριζόλα σε μια συρμάτινη σχάρα μέσα σε ένα ταψί. Αυτό επιτρέπει στο κρέας να ψηθεί καλά και από τις δύο πλευρές.

Μόλις προθερμανθεί ο φούρνος, βάλτε τη μπριζόλα μέσα και αφήστε τη για περίπου 10-20 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά. Ανάλογα με το πάχος της μπριζόλας, οι χρόνοι ψησίματος ποικίλλουν. Η μπριζόλα θα είναι έτοιμη μόλις ζεσταθεί. Δεν πρέπει να είναι καυτή στο κέντρο της.

Επιλογή 2: Φούρνος μικροκυμάτων

Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή αν δεν έχετε πολύ χρόνο. Η μαγειρική σε φούρνο μικροκυμάτων συχνά στεγνώνει τη μπριζόλα, αλλά αυτό μπορεί να αποφευχθεί με μερικά απλά βήματα:

Τοποθετήστε τη μπριζόλα σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων. Ρίξτε λίγη σάλτσα κρέατος στην κορυφή της μπριζόλας και προσθέστε μερικές σταγόνες λάδι ή βούτυρο.

Σκεπάστε το σκεύος για μικροκύματα. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας τη μπριζόλα κάθε 30 δευτερόλεπτα περίπου, μέχρι να είναι ζεστή αλλά όχι πολύ καυτή. Αυτό δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από δύο λεπτά.

Επιλογή 3: Τηγάνι

Αυτός είναι ένας άλλος γρήγορος τρόπος για να ζεστάνετε τη μπριζόλα για να διατηρηθεί υπέροχα τρυφερή.

Προσθέστε λίγο ζωμό βοδινού κρέατος ή σάλτσα σε ένα βαθύ τηγάνι. Ζεσταίνετε το ζωμό ή τη σάλτσα μέχρι να σιγοβράσει, αλλά μην το αφήσετε να βράσει.

Στη συνέχεια, προσθέστε το κρέας και αφήστε το να ζεσταθεί μέχρι να είναι ζεστό σε όλο το μήκος του. Αυτό θα πάρει μόνο ένα ή δύο λεπτά.

Επιλογή 4: Πλαστική σακούλα με δυνατότητα επανασφράγισης

Αυτή η επιλογή είναι ιδανική για να διατηρήσετε την μπριζόλα ζουμερή και λαχταριστή. Αν και δεν χρειάζεται τόσο χρόνο όσο ο φούρνος, ο χρόνος μαγειρέματος είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον φούρνο μικροκυμάτων ή το τηγάνισμα. Δεν λειτουργεί καλά αν έχετε περισσότερες από μία μπριζόλες να ξαναζεστάνετε.

Τοποθετήστε την μπριζόλα σε επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα κατάλληλη για θέρμανση και απαλλαγμένη από επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως το BPA.

Προσθέστε στη σακούλα υλικά και καρυκεύματα της επιλογής σας, όπως σκόρδο και ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Βεβαιωθείτε ότι όλος ο αέρας έχει απομακρυνθεί από τη σακούλα. Σφραγίστε καλά.

Τοποθετήστε τη σφραγισμένη σακούλα σε μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό που σιγοβράζει και ζεστάνετε μέχρι να ζεσταθεί το κρέας. Αυτό συνήθως διαρκεί 4-8 λεπτά ανάλογα με το πάχος.

Μετά το μαγείρεμα, μπορείτε να δώσετε στη μπριζόλα ένα γρήγορο ψήσιμο στο τηγάνι, αν θέλετε.

Πώς θα ξαναζεστάνετε κοτόπουλο και κρέατα

Η αναθέρμανση του κοτόπουλου και ορισμένων κόκκινων κρεάτων μπορεί συχνά να οδηγήσει σε αποξηραμένο, σκληρό φαγητό. Σε γενικές γραμμές, το κρέας είναι καλύτερο να ξαναζεσταθεί με την ίδια μέθοδο με την οποία μαγειρεύτηκε.

Είναι ακόμα δυνατό να ζεστάνετε το κοτόπουλο και άλλα κόκκινα κρέατα με ασφάλεια χωρίς να στεγνώσει το γεύμα σας.

Επιλογή 1: Φούρνος

Αυτή η μέθοδος απαιτεί τον περισσότερο χρόνο, αλλά είναι η καλύτερη επιλογή για υγρά, ζουμερά φαγητά που περίσσεψαν.

Ρυθμίστε το φούρνο σας στους 120°C. Προσθέστε το κρέας σε ένα ταψί, ακολουθούμενο από μια πρέζα λάδι ή βούτυρο. Καλύψτε το με αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθεί.

Αυτή η μέθοδος διαρκεί συνήθως τουλάχιστον 10-15 λεπτά. Ωστόσο, η διάρκεια εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα του κρέατος. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε ότι το κρέας έχει ζεσταθεί καλά πριν το σερβίρισμα.

Επιλογή 2: Φούρνος μικροκυμάτων

Η αναθέρμανση του κρέατος σε φούρνο μικροκυμάτων είναι σίγουρα η πιο γρήγορη επιλογή. Ωστόσο, η αναθέρμανση για περισσότερο από δύο λεπτά συνήθως οδηγεί σε στεγνό φαγητό.

Τοποθετήστε το κρέας σε ένα σκεύος κατάλληλο για μικροκύματα. Προσθέστε στο κρέας μια μικρή ποσότητα νερού, σάλτσας ή λαδιού και καλύψτε το με ένα καπάκι κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων.

Βάλτε το φούρνο μικροκυμάτων σε μέτρια φωτιά για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε το φαγητό να ζεσταθεί ομοιόμορφα και καλά.

Επιλογή 3: Τηγάνι

Παρόλο που είναι μια λιγότερο δημοφιλής επιλογή, το κοτόπουλο και άλλα κρέατα μπορούν σίγουρα να ζεσταθούν ξανά στον φούρνο. Θα πρέπει να κρατάτε τη θερμοκρασία χαμηλή για να αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα. Αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων ή δεν έχετε πολύ χρόνο, αυτή είναι μια καλή μέθοδος.

Προσθέστε λίγο λάδι ή βούτυρο στο τηγάνι. Τοποθετήστε το κρέας στο τηγάνι, σκεπάστε το και ζεστάνετε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία.

Γυρίστε το κρέας στα μισά του χρόνου για να βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί ομοιόμορφα. Αυτή η μέθοδος διαρκεί συνήθως περίπου 5 λεπτά, αλλά εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα του κρέατος.

Πώς θα ξαναζεστάνετε ψάρια

Τα ψάρια μπορούν να ξαναζεσταθούν παρόμοια με το κρέας. Ωστόσο, το πάχος του φιλέτου έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική γεύση. Τα παχύτερα κομμάτια ψαριού – όπως του σολομού – θα διατηρήσουν την υφή και τη γεύση καλύτερα από τα πιο λεπτά.

Επιλογή 1: Φούρνος μικροκυμάτων

Αυτή είναι μια καλή επιλογή εάν δεν έχετε πολύ χρόνο και το ψάρι δεν είναι παναρισμένο.

Πασπαλίστε το ψάρι με νερό ή λάδι πριν το τοποθετήσετε σε ένα σκεύος για φούρνο μικροκυμάτων.

Σκεπάστε το σκεύος και ζεστάνετε σε χαμηλή προς μέτρια ισχύ για 20-30 δευτερόλεπτα κάθε φορά, ελέγχοντας τακτικά μέχρι το ψάρι να είναι έτοιμο αλλά όχι παραψημένο. Αναποδογυρίζετε τακτικά το φιλέτο για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη θέρμανση.

Επιλογή 2: Φούρνος

Αυτή είναι μια καλή επιλογή για τη διατήρηση της υγρασίας και της γεύσης. Ωστόσο, απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Ρυθμίστε το φούρνο σας στους 120°C. Αν το ψάρι δεν είναι παναρισμένο, τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το σε ένα ταψί ψησίματος. Ψήστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι το κέντρο να είναι καυτό και να αχνίζει.

Επιλογή 3: Ατμός ή τηγάνι

Τα σοταρισμένα, ψημένα στη σχάρα και ψητά ψάρια ξαναζεσταίνονται καλά όταν ζεσταίνονται ή μαγειρεύονται στον ατμό ή σε τηγάνι.

Προσθέστε λάδι ή βούτυρο σε ένα τηγάνι. Τοποθετήστε το σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το ψάρι. Καλύψτε το τηγάνι με καπάκι και ελέγχετε κάθε λίγα λεπτά, γυρίζοντας τακτικά.

Για τον ατμό: Τυλίξτε το ψάρι χαλαρά σε αλουμινόχαρτο. Τοποθετήστε το σε σχάρα πάνω από νερό που βράζει σε σκεπαστή κατσαρόλα. Αχνίστε για περίπου 4-5 λεπτά ή μέχρι το ψάρι να ζεσταθεί πλήρως.

Πώς θα ξαναζεστάνετε το ρύζι

Το ρύζι – ειδικά το ξαναζεσταμένο ρύζι – ενέχει κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης αν δεν το ξαναζεστάνετε σωστά.

Το άψητο ρύζι μπορεί να περιέχει σπόρια του βακτηρίου Bacillus cereus, το οποίο μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Αυτά τα σπόρια είναι εκπληκτικά ανθεκτικά στη θερμότητα και συχνά επιβιώνουν από το μαγείρεμα.

Αν και είναι ασφαλές να ξαναζεστάνετε το ρύζι, μην το κάνετε ποτέ αν έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι προτιμότερο να σερβίρετε το ρύζι αμέσως μόλις μαγειρευτεί, στη συνέχεια να το βάλετε στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα και να το καταναλώσετε το πολύ σε 2 μέρες.

Ακολουθούν ορισμένες καλές επιλογές για την αναθέρμανση του ρυζιού.

Επιλογή 1: Φούρνος μικροκυμάτων

Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, αυτός είναι ο πιο γρήγορος και βολικός τρόπος για να ζεστάνετε ξανά το ρύζι.

Προσθέστε το ρύζι σε ένα σκεύος για φούρνο μικροκυμάτων μαζί με λίγο νερό. Αν το ρύζι έχει κολλήσει μεταξύ του, σπάστε το με ένα πιρούνι.

Καλύψτε το πιάτο με ένα κατάλληλο καπάκι ή μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα και μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ζεσταθεί σε όλο του το μήκος. Αυτό συνήθως διαρκεί 1-2 λεπτά ανά μερίδα.

Επιλογή 2: Τηγάνι στον ατμό

Αυτή η επιλογή απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο από το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά εξακολουθεί να είναι γρήγορη.

Προσθέστε το ρύζι και λίγο νερό σε μια κατσαρόλα Αν το ρύζι έχει κολλήσει, σπάστε το με ένα πιρούνι. Καλύψτε το τηγάνι με ένα κατάλληλο καπάκι και ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε τακτικά το ρύζι μέχρι να ζεσταθεί.

Επιλογή 3: Φούρνος

Αν και απαιτεί περισσότερο χρόνο, η αναθέρμανση του ρυζιού στο φούρνο είναι μια άλλη καλή επιλογή, αν δεν υπάρχει διαθέσιμος φούρνος μικροκυμάτων.

Βάλτε το ρύζι σε ένα σκεύος κατάλληλο για φούρνο μαζί με λίγο νερό. Η προσθήκη βουτύρου ή λαδιού μπορεί να αποτρέψει το κόλλημα και να ενισχύσει τη γεύση. Σπάστε το ρύζι με ένα πιρούνι αν έχει κολλήσει. Καλύψτε με ένα κατάλληλο καπάκι ή αλουμινόχαρτο. Ζεστάνετε στους 150°C μέχρι να ζεσταθεί, το πολύ 15-20 λεπτά.

Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, το φαγητό σας είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να έχετε τον φόβο ότι θα πάθετε κάποια τροφική δηλητηρίαση.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version