Site icon Όλο Υγεία

Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρική κουβέρτα – Οι κίνδυνοι που ενέχει η χρήση της

ηλεκτρική κουβέρτα

Οι σύγχρονες ηλεκτρικές κουβέρτες είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις παλιότερης γενιάς. Πέρα από τα ζητήματα ασφαλείας, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική κουβέρτα.

Οι σύγχρονες ηλεκτρικές κουβέρτες διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως αυτόματη απενεργοποίηση επομένως η χρήση τους θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλους μας…

Είναι ασφαλής για όσους πάσχουν από διαβήτη;

Μερικά άτομα με διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν νευροπάθεια ή νευρική βλάβη, η οποία οφείλεται σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται η αίσθηση της αφής γεγονός που μπορεί να συνεπάγεται ότι δεν μπορούν να αισθανθούν το πραγματικό επίπεδο θερμότητας μιας ηλεκτρικής κουβέρτας. Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να έχει συνέπεια να μην αντιληφθούν τυχόν υπερθέρμανση και να υποστούν εγκαύματα στο δέρμα.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί μπορεί να σας συμβουλεύσουν να μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρική κουβέρτα ή άλλες μορφές θερμαντικών μέσων, αν έχετε διαβήτη. Μια εναλλακτική προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική κουβέρτα για να ζεστάνετε το κρεβάτι πριν κοιμηθείτε και μετά να την απενεργοποιήσετε ή να αφαιρέσετε την κουβέρτα πριν από τον ύπνο.

Είναι ασφαλής για όσους έχουν προβλήματα κυκλοφορίας;

Εάν ένα άτομο έχει προβλήματα κυκλοφορίας, οι ηλεκτρικές κουβέρτες μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Όπως και με τη διαβητική νευροπάθεια, μια παλαιότερη μελέτη από το 2008 δείχνει ότι ένα άτομο με προβλήματα κυκλοφορίας μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητο στα επίπεδα θερμότητας. Αυτό οφείλεται στον ουσιαστικό ρόλο που παίζει το δέρμα στη θερμορύθμιση, το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.

Επομένως, η χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται ότι η κουβέρτα ζεσταίνεται πολύ. Καλό είναι να μιλήσετε με έναν γιατρό για να σας διαβεβαιώσει ότι η χρήση αυτών των προϊόντων για τη δημιουργία ζεστασιάς είναι ασφαλής για σας.

Ποιος άλλος πρέπει να είναι προσεκτικός με τις ηλεκτρικές κουβέρτες;

Τα ακόλουθα άτομα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας. Θα μπορούσαν να μιλήσουν με έναν ειδικό εάν χρειάζονται επιπλέον ζεστασιά.

Ηλικιωμένοι

Οι ηλικιωμένοι μπορεί επίσης να πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση ηλεκτρικής κουβέρτας. Το δέρμα τους μπορεί να έχει αλλοιωμένους υποδοχείς θερμοκρασίας, που σημαίνει ότι ίσως δεν μπορούν να καταλάβουν αν είναι πολύ ζεστή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκαύματα.

Άτομα με άνοια

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες μπορεί επίσης να μην είναι κατάλληλες για άτομα με άνοια, νόσο του Πάρκινσον και  νόσο Αλτσχάιμερ.

Μια μελέτη του 2015 δείχνει ότι τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να έχουν δυσκολία στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Επιπλέον, όσοι έχουν προβλήματα κινητικότητας μπορεί να λυγίσουν ή να σπάσουν τα εσωτερικά καλώδια της κουβέρτας, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει βραχυκύκλωμα της κουβέρτας και ανάφλεξη.

Σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ, ένα άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές στην ευαισθησία του στη θερμοκρασία. Ως αποτέλεσμα, οι φροντιστές τους θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τη χρήση ηλεκτρικών κουβερτών και θερμαντικών μαξιλαριών για να τους βοηθήσουν να αποφύγουν τα εγκαύματα.

Επιτρέπεται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες μπορεί να μην είναι ασφαλείς για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή παράγουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία.

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα απώλειας του εμβρύου. Η μελέτη έδειξε ότι το ποσοστό αποβολών στα άτομα της ομάδας υψηλής έκθεσης ήταν διπλάσιο από εκείνα της ομάδας χαμηλής έκθεσης.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι συνολικά, τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν ότι οι πηγές περιβαλλοντικών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική κουβέρτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version