Site icon Όλο Υγεία

Ποιοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν αφυγραντήρα

αφυγραντήρα

Ένας αφυγραντήρας μπορεί να μην ωφελεί με τον ίδιο τρόπο όλους. Κάποιους μάλιστα η χρήση τους μπορεί να τους επιδεινώσει προβλήματα υγείας που ήδη έχουν.

Υπάρχουν ορισμένες πιθανές… παρενέργειες από τη χρήση ενός αφυγραντήρα στο χώρο σας, όπως είναι η υπερβολική μείωση της υγρασίας. Κάποια άτομα θα πρέπει, επομένως, να είναι πιο προσεκτικά με τη χρήση του.

Οι αφυγραντήρες μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιο υγιεινό περιβάλλον εξαλείφοντας τη μούχλα και τη σκόνη και απομακρύνοντας επίσης εισβολείς, όπως οι κατσαρίδες και οι αράχνες.

Τα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας μπορεί, επίσης, να ωφελήσουν τους ανθρώπους που έχουν ΧΑΠ. Εάν ζείτε σε μια περιοχή με υγρό κλίμα, ένας αφυγραντήρας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χρήση του κλιματιστικού σας. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να μην ωφελήσει την υγεία σας.

Ποιοι και πότε να τον αποφεύγουν

  1. Αν ζείτε σε περιοχή με χαμηλή υγρασία
  2. Αν έχετε έκζεμα ή πνευμονία
  3. Αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα

 

1. Αν ζείτε σε περιοχή με χαμηλή υγρασία

Οι αφυγραντήρες κάνουν τον αέρα πιο στεγνό. Εάν ζείτε σε ένα ήδη ξηρό κλίμα (όπως έρημος ή περιοχή μεγάλου υψομέτρου) ή χρησιμοποιείτε φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για να θερμάνετε το σπίτι σας, μπορεί να μην χρειάζεται αφυγραντήρας.

2. Αν έχετε έκζεμα ή πνευμονία

Προβλήματα υγείας, όπως η πνευμονία μπορεί στην πράξη να επιδεινωθούν εάν ο αέρας είναι πολύ ξηρός. Το δέρμα και τα μαλλιά σας μπορεί επίσης να επηρεαστούν, εάν το σπίτι σας γίνει ένα πολύ ξηρό μέρος. Τα άτομα με έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε εξάρσεις της νόσου τους στο ξηρό περιβάλλον.

Όταν χρησιμοποιείτε έναν αφυγραντήρα, ίσως χρειαστεί να προσέχετε ιδιαίτερα να παραμένετε ενυδατωμένοι. Εάν έχετε ξηρό βήχα ή βουλωμένη μύτη, η λειτουργία ενός αφυγραντήρα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

3. Αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα

Στην περίπτωση που έχετε άσθμα ή αναπνευστικά θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με τη χρήση του καθώς μπορεί να σας βοηθήσει μόνο αν τον χρησιμοποιήσετε σωστά, ενώ στην αντίθετη περίπτωση μπορεί και να επιδεινώσει την κατάσταση σας. Ένας από τους πρωταρχικούς ρόλους ενός αφυγραντήρα είναι να απομακρύνει την υγρασία από τον αέρα που δημιουργεί μούχλα, οδηγώντας σε αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο, η αφαίρεση υπερβολικής υγρασίας από τον αέρα έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. Η ιδανική RH για ένα δωμάτιο είναι μεταξύ 50 και 55%.

Αν ρίξετε την υγρασία σε χαμηλότερα από αυτό το όριο δημιουργείται ένα περιβάλλον ξηρού αέρα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα για άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα. Η υπερβολική υγρασία από έναν υγραντήρα πάλι μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση από την αντίθετη αιτία.

Υπάρχουν, πάντως, λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση ενός αφυγραντήρα ως πραγματική θεραπεία για το χρόνιο άσθμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, αλλά δεν υπάρχουν επίσης και στοιχεία ότι η δοκιμή ενός αφυγραντήρα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
QuizMaker

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version