Site icon Όλο Υγεία

Ποια σκεύη δεν πρέπει να βάζετε στον φούρνο μικροκυμάτων – Εκλύουν επικίνδυνες χημικές ουσίες

Ποιο είναι το λάθος που κάνετε με τον φούρνο μικροκυμάτων – Τι πρέπει να προσέξετε

Source: 123rf.com

Αν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε καθημερινά τον φούρνο μικροκυμάτων γιατί με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε χρόνο, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί και να μην κάνετε κι εσείς το λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι πολλοί δεν χρησιμοποιούν τα σωστά δοχεία και τα σωστά μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια δοχεία δεν πρέπει να τοποθετείτε στον φούρνο μικροκυμάτων και γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τόσο κακό να μην χρησιμοποιείτε τα σωστά μπολ.

Ποιο είναι το λάθος που κάνετε με τον φούρνο μικροκυμάτων

Όταν πρόκειται για το ζέσταμα των τροφίμων, συνιστάται γενικά να αποφεύγετε να ζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων πράγματα σε πλαστικά δοχεία. Αλλά ενώ οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αυτός δεν είναι ο ιδανικός τρόπος για να ζεστάνουν το φαγητό, πολλοί εξακολουθούν να το κάνουν.

Γιατί είναι τόσο κακό να βάζετε πλαστικά σε φούρνο μικροκυμάτων; Τι λένε οι ειδικοί;

«Το μαγείρεμα σε πλαστικό σε μικροκύματα θερμαίνει τόσο το πιάτο όσο και το τρόφιμο», λέει η Phoebe Stapleton, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Rutgers. Και προσθέτει ότι:

«Αυτή η αυξημένη θερμοκρασία επιτρέπει στις χημικές ουσίες μέσα στο πλαστικό πιάτο να απελευθερωθούν στο τρόφιμο που ζεσταίνεται».

Αυτό ισχύει ακόμη και για τα πλαστικά που φέρουν την ένδειξη «ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων», λέει η Kelly Johnson-Arbor, τοξικολόγος στο MedStar Health.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που πραγματικά σημαίνει η ετικέτα είναι ότι πρόκειται περισσότερο για έναν χαρακτηρισμό που υποδεικνύει ότι το πλαστικό δοχείο σας δεν θα διαλυθεί εύκολα όταν το ζεστάνετε μερικές φορές.

«Παρά τη σταθερή χημική δομή των πλαστικών προϊόντων, οι χημικές ουσίες μπορούν να διαρρεύσουν από τα πλαστικά υπό ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που παρατηρούνται κατά το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων» αναφέρει η τοξικολόγος.

Αυτές οι χημικές ουσίες περιλαμβάνουν τη δισφαινόλη-Α (BPA) και τις φθαλικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να συσσωρευτούν στους ιστούς του σώματος και συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί επίσης να ενισχύσει την απελευθέρωση μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων που ονομάζονται μικροπλαστικά στα τρόφιμα και τα ποτά» λέει η Johnson-Arbor.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν υποστηρίζει όλα αυτά. Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με δύο δοχεία παιδικών τροφών από πολυπροπυλένιο και μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα από πολυαιθυλένιο.

Τα δοχεία γεμίστηκαν με απιονισμένο νερό ή 3% οξικό οξύ, με σκοπό να μιμηθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα και τα λαχανικά – που συνήθως υπάρχουν στις τροφές για νήπια και μωρά – και στη συνέχεια τα έβαλαν σε φούρνο μικροκυμάτων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ποσότητα των νανοσωματιδίων που κατέληγαν στα τρόφιμα και τα υγρά ποικίλλει, αλλά εκτίμησαν ότι τα βρέφη που πίνουν προϊόντα με νερό που έχει ζεσταθεί σε μικροκύματα και τα νήπια που έχουν ζεστάνει γαλακτοκομικά προϊόντα σε μικροκύματα προσλαμβάνουν τις μεγαλύτερες σχετικά συγκεντρώσεις μικροπλαστικών. Σε ένα μεταγενέστερο πείραμα που εξέτασε αυτές τις συγκεντρώσεις σε νεφρικά κύτταρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις το 23% των εκτεθειμένων κυττάρων επέζησε.

Τι ακριβώς πρέπει να αποφύγετε; Το μαγείρεμα σε οτιδήποτε πλαστικό δεν είναι ιδανικό, λέει η Stapleton. Αλλά αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να επιλέγετε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς BPA».

«Ωστόσο, τα δοχεία που φέρουν την ένδειξη ότι είναι απαλλαγμένα από BPA μπορεί να εξακολουθούν να περιέχουν άλλες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες δισφαινόλης» αναφέρει η ίδια. Και τονίζει πως «Το γεγονός ότι ένα δοχείο διαφημίζεται ως απαλλαγμένο από BPA δεν σημαίνει ότι είναι απολύτως ασφαλές».

Και η Stapleton συμφωνεί. «Ενώ η συσκευασία μπορεί να λέει «ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων», αυτό δεν αναφέρεται στην ανθρώπινη υγεία» τονίζει και υπογραμμίζει ότι «Κανένα πλαστικό δεν είναι απόλυτα ασφαλές».

«Σε γενικές γραμμές, τα άτομα θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν πλαστικά στον φούρνο μικροκυμάτων, ανεξάρτητα από τον τύπο πλαστικού», λέει ο Jordan Kuiper, επιδημιολόγος και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Milken Institute του Πανεπιστημίου George Washington.

Τι μπορεί να συμβεί αν όντως βάζετε το φαγητό σας σε πλαστικό δοχείο στον φούρνο μικροκυμάτων;

Αν ζεστάνετε το φαγητό σε ένα πλαστικό δοχείο μία ή δύο φορές, πιθανότατα θα είστε μια χαρά. Αλλά το να το κάνετε τακτικά αυτό σίγουρα δεν είναι καλό. «Μπορεί να μην είναι άμεσα επιζήμιο, αλλά η συνεχής χρήση αυξάνει την έκθεση και τη δοσολογία σε χημικές ουσίες που έχουν αποδεδειγμένο κίνδυνο για ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων, των ενδοκρινικών διαταραχών και των προβλημάτων γονιμότητας, καθώς και των μεταβολικών και νευρολογικών ασθενειών», λέει η Stapleton.

Σύμφωνα με τον Kuiper, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα νανοπλαστικά στην υγεία των ανθρώπων.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει αυτά τα πλαστικά σωματίδια σε ανθρώπινους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, του πλακούντα και των όρχεων» λέει ο ίδιος.

Ο Kuiper επικαλείται μάλιστα μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο New England Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία διαπιστώθηκε 4,5 φορές υψηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου σε άτομα που είχαν νανοπλαστικά στο καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Οι ειδικοί σας συνιστούν να μην χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία στον φούρνο μικροκυμάτων και να επιλέγετε προϊόντα από γυαλί, τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version