Site icon Όλο Υγεία

Ποιο είναι το κόλπο για να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι

καρπούζι

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF

Τα καρπούζια είναι μια από τις πιο δροσιστικές καλοκαιρινές λιχουδιές που μπορείτε να απολαύσετε, αλλά δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανακαλύψετε μόλις κόψετε το καρπούζι ότι είναι άγευστο και δεν τρώγεται με τίποτα. Δείτε ποιο είναι το κόλπο για να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι.

Όλοι λατρεύουν το καρπούζι, ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Το καρπούζι αποτελείται από 91% νερό και περιέχει πολλούς ηλεκτρολύτες. Η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών βοηθάει στην αποφυγή της αφυδάτωσης.

Αλλά η επιλογή του σωστού και κατάλληλου φρούτου δεν είναι και τόσο εύκολη. Συχνά τα καρπούζια δεν είναι αρκετά γλυκά και δεν είναι νόστιμα. Πώς θα επιλέξετε το τέλειο καρπούζι για το σπίτι σας;

Ποιο είναι το κόλπο για να διαλέξετε το καλύτερο καρπούζι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο που πρέπει να κοιτάξετε σε ένα καρπούζι είναι το βάρος του. Ένα καλό καρπούζι είναι βαρύ για το μέγεθός του. Σε σύγκριση με άλλα καρπούζια παρόμοιου μεγέθους, αυτό που είναι βαρύτερο είναι πιο πιθανό να είναι πιο γλυκό και ζουμερό.

Το δεύτερο τεστ ονομάζεται τεστ χτυπήματος. Ψάχνετε για έναν «κούφιο» ήχο. Χτυπάτε απαλά το καρπούζι με το χέρι σας και αν ακούσετε έναν «κούφιο» ήχο, το επιλέγετε γιατί είναι καλό.

Ένα τρίτο τεστ έχει να κάνει με τα κουκούτσια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καρπούζια με κουκούτσια είναι σχεδόν πάντα καλύτερα από τα καρπούζια χωρίς κουκούτσια.

Τα οφέλη του καρπουζιού για την υγεία

Το καρπούζι περιέχει βασικά αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την πρόληψη ασθενειών και τη γενική ευεξία. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος να ενυδατωθείτε κατά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Περιέχει βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Α που είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος και των ματιών. Το καρπούζι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων, ενώ περιέχει και βιταμίνη Β6, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα το καρπούζι έχει λυκοπένιο, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο καρπούζι και σε άλλα φρούτα και λαχανικά και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η ουσία αυτή δίνει στο καρπούζι το κόκκινο χρώμα του, αλλά έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Σύμφωνα με έρευνες, το καρπούζι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μικρή ποσότητα φυτικών ινών. Και τα δύο είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας της πέψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην κένωση του εντέρου, ενώ το νερό βοηθά στη μετακίνηση των αποβλήτων μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Επιπλέον, το καρπούζι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία των ματιών σας και συμβάλλουν στην πρόληψη των διαταραχών της όρασης που σχετίζονται με την ηλικία, ενώ έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version