Ποια τρόφιμα μπορείτε να ξαναβάλετε στην κατάψυξη και ποια απαγορεύεται -Πώς γίνεται σωστά η απόψυξη

τρόφιμα - κατάψυξη

Συχνά μας συμβαίνει στο σπίτι να βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατάψυξη, αλλά χρησιμοποιούμε μόνο το μισό. Ή ξεπαγώνουμε κάποιο έτοιμο φαγητό και τρώμε μόνο το μισό. Συνήθως τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη, αλλά πάντα αναρωτιόμαστε αν αυτό είναι σωστό.

Ορισμένα τρόφιμα είναι ασφαλή για επαναλαμβανόμενη κατάψυξη, αν και η ποιότητα και η γεύση τους μπορεί να επηρεαστούν, εξηγεί η Kaavya Rathnakumar, PhD, ανώτερη επιστήμονας στο Balchem Human Nutrition and Health και πρόεδρος του Product Development Division του Institute of Food Technologists.

Τα 7 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στην κατάψυξη – Κίνδυνος για την υγεία όταν τα αποψύχετε

Ποια τρόφιμα μπορούμε να βάλουμε ξανά στην κατάψυξη

Το αν μπορείτε να βάλετε ένα τρόφιμο ξανά στην κατάψυξη εξαρτάται από το είδος του. Ας δούμε ποια τρόφιμα αντέχουν στο να μπουν ξανά στην κατάψυξη και ποια όχι.

Ψωμί και αρτοσκευάσματα

Το ψωμί διατηρείται καλά στην κατάψυξη, ακόμη και μετά από πολλαπλές φορές.

«Τα αρτοσκευάσματα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, και η δομή τους αποτρέπει τη σημαντική φθορά από τους κρυστάλλους πάγου», εξηγεί η Rathnakumar.

Παρόλο που η επαναλαμβανόμενη κατάψυξη μπορεί να τα ξηράνει ελαφρώς, η ασφάλεια δεν επηρεάζεται. Επιστημονικά, η γλουτένη στο ψωμί προστατεύει την ποιότητά του, ενώ το λίπος στις ζύμες διατηρεί την υφή τους.

Γιατί δεν πρέπει να τυλίγετε τα τρόφιμα με αλουμινόχαρτο – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς θα τα αποθηκεύσετε σωστά

Σούπες και σάλτσες

Οι σούπες και οι ζωμοί που περιέχουν πολύ νερό και λίπος μπορούν να καταψυχθούν και να ξεπαγώσουν πολλές φορές χωρίς σημαντική απώλεια στη γεύση και την ποιότητα.

«Αρκεί να μην περιέχουν γαλακτοκομικά ή βάσεις με άμυλο, που μπορεί να διαχωριστούν», προσθέτει η Rathnakumar.

Επειδή τα υγρά δεν χάνουν υγρασία όπως τα στερεά τρόφιμα, η υφή και η γεύση τους παραμένουν σχεδόν ίδιες.

Φρούτα και λαχανικά

Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά του εμπορίου διατηρούνται με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης, η οποία σχηματίζει μικρούς κρυστάλλους πάγου που προστατεύουν τις κυτταρικές δομές. Στην οικιακή κατάψυξη, οι μεγαλύτεροι κρύσταλλοι μπορεί να καταστρέψουν τα κύτταρα.

«Η επαναλαμβανόμενη κατάψυξη είναι ασφαλής, αλλά μπορεί να προκαλέσει αλλαγές χρώματος, όπως το καφέ χρώμα στα λαχανικά», εξηγεί η Rathnakumar.

Για να αποφύγετε την αλλοίωση, ζεματίστε τα λαχανικά πριν τα καταψύξετε.

Κατάψυξη: To κόλπο με το κέρμα που δείχνει αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση

Κρέας και πουλερικά

Εφόσον το κρέας έχει ξεπαγώσει σωστά στο ψυγείο (και όχι στον πάγκο ή τον νεροχύτη), είναι ασφαλές να το καταψύξετε ξανά. Ωστόσο, επειδή χάνει λίγη υγρασία κατά τη διαδικασία, η ποιότητά του μπορεί να μειωθεί. Το κρέας μπορεί να γίνει πιο ξηρό και σκληρό, αλλά παραμένει ασφαλές. Αν δεν σκοπεύετε να το καταναλώσετε άμεσα, μαγειρέψτε το πριν το καταψύξετε ξανά, καθώς τα μαγειρεμένα κρέατα αντέχουν καλύτερα.

Ποια τρόφιμα απαγορεύεται να βάλουμε ξανά στην κατάψυξη

Ορισμένα τρόφιμα δεν αντέχουν την κατάψυξη και απόψυξη ξανά και ξανά. Η Rathnakumar προτείνει να τα αποφεύγετε:

  • Ωμά θαλασσινά: Η κατάψυξη κατ’ επανάληψη αλλοιώνει την υφή, κάνοντάς τα μαλακά.
  • Αυγά: Χάνουν την υφή τους και γίνονται νερουλά.
  • Λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό: Όπως το μαρούλι και το αγγούρι, που αλλοιώνονται.
  • Κρεμώδεις σούπες: Διαχωρίζονται και πήζουν.
  • Γαλακτοκομικά: Η κρέμα και το τυρί μπορεί να αλλοιωθούν, αποκτώντας υφή νερουλή ή σβολιασμένη.

Μούχλα: Τι θα συμβεί αν φάτε κατά λάθος – Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν

Συμβουλές για σωστή κατάψυξη και απόψυξη

  • Ξεπαγώστε τα τρόφιμα πάντα στο ψυγείο για να αποφύγετε την ανάπτυξη βακτηρίων.
  • Καταψύξτε τρόφιμα σε μερίδες, ώστε να μην χρειάζεται να τα βάζετε ξανά και ξανά στην κατάψυξη.
  • Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία ή, ιδανικά, συσκευασία κενού αέρα.
  • Ζεματίστε τα λαχανικά πριν τα καταψύξετε, ώστε να διατηρήσουν χρώμα και υφή.
  • Όταν είναι δυνατόν, μαγειρέψτε τα κατεψυγμένα τρόφιμα χωρίς να τα ξεπαγώσετε πρώτα.
Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ποια τρόφιμα αντέχουν επαναλαμβανόμενη κατάψυξη: Ψωμί, αρτοσκευάσματα, σούπες, σάλτσες, φρούτα, λαχανικά, και σωστά αποψυγμένα κρέατα μπορούν να μπουν ξανά στην κατάψυξη, αν και μπορεί να επηρεαστεί η ποιότητά τους.
  • Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να καταψύχονται ξανά: Ωμά θαλασσινά, αυγά, λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, κρεμώδεις σούπες και γαλακτοκομικά αλλοιώνονται σημαντικά με την επαναλαμβανόμενη κατάψυξη.
  • Σωστές πρακτικές κατάψυξης: Χρησιμοποιήστε αεροστεγή δοχεία, καταψύξτε τρόφιμα σε μερίδες, ξεπαγώστε πάντα στο ψυγείο, και ζεματίστε τα λαχανικά πριν τα καταψύξετε.
  • Βελτίωση υφής και διατήρησης: Μαγειρέψτε τα τρόφιμα πριν τα καταψύξετε, ειδικά τα κρέατα και επιλέξτε να τα καταναλώσετε άμεσα για καλύτερη ποιότητα.
Scroll to Top