Site icon Όλο Υγεία

Οι πιο εύκολες συνταγές για τέλειο και ζουμερό σολομό – Θα τις λατρέψετε

συνταγές

Ο σολομός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πιο υγιεινά ψάρια. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, σελήνιο και ιώδιο, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, προστατεύοντας από εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις. Πώς θα μαγειρέψετε τον σολομό για να τον λατρέψετε και τον εντάξετε στη διατροφή σας.

Ο σολομός περιέχει περισσότερα DHA (δοκοσαεξανοϊκό οξύ) και EPA (εικοσιπενταενοϊκό οξύ) ωμέγα-3 από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο, με εξαίρεση άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγγα και οι σαρδέλες και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Μπορείτε να δείτε τις τέλειες συνταγές για σολομό με βουτυρένια και απίστευτη γεύση που λιώνει στο στόμα σας.

Το πιο συνηθισμένο λάθος όταν πρόκειται για σολομό είναι το υπερβολικό μαγείρεμα. Στην πραγματικότητα, στοιχηματίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν μαγειρέψει ποτέ τον σολομό τους σε σημείο που να λιώνει στο στόμα. Αυτό που πιθανώς θεωρείτε ότι είναι έτοιμο είναι μάλλον παραψημένο.

Σολομός: Πρέπει να τον ξεπλύνετε πριν τον μαγειρέψετε; Τι απαντά ειδικός 

Ο σολομός, όπως και η μπριζόλα, μπορεί να σερβιριστεί σε ένα φάσμα από rare έως well-done εσωτερικά. Τα φιλέτα, ειδικά ένα άπαχο, μπορούν να μετατραπούν από τέλεια ψημένα σε ξεραμένα μέσα σε λίγα λεπτά. Το φιλέτο σολομού μπορεί να φτάσει τους 62 βαθμούς ή τους 52 βαθμούς για μέτρια ψημένο. Αξίζει να το δοκιμάσετε, ακόμη και αν σας φαίνεται αρκετά κακοψημένο.

Οι 5 πιο εύκολες συνταγές για σολομό

Οι δημοφιλείς μέθοδοι για το μαγείρεμα του σολομού ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, από το τραγανό μέχρι το αργό και χαμηλό ψήσιμο. Οι ευκολότεροι και πιο συνηθισμένοι τρόποι μαγειρέματος σολομού είναι στο φούρνο σε ταψί και στο τηγάνι με λίγο λάδι. Διαβάστε συνολικά 5 διαφορετικές μεθόδους για να μαγειρέψετε τον σολομό και βρείτε την καλύτερη.

Όλες οι συνταγές χρησιμοποιούν φιλέτο σολομού, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνταγή 1:

Μέθοδος για σολομό: Αργά ψημένος στο φούρνο

Λεπτομέρειες μεθόδου: Ανάψτε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και μαγειρέψτε για 15 έως 35 λεπτά. Αλείψτε με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε το και αφήστε το φούρνο να κάνει τη δουλειά του.

Χρόνος μαγειρέματος: 28 λεπτά.

Αποτελέσματα: Ζουμερός και πεντανόστιμος σολομός. Ο σολομός δεν στεγνώνει λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και η σάρκα παραμένει λαμπερή, κόκκινη σαν θαλασσινή και δεν είναι αρκετά σφιχτή.

Πεντανόστιμα noodles με σολομό από το Σεφ Κώστα Δημόπουλο 

Συνταγή 2:

Μέθοδος σολομού: Σολομός στο φούρνο με ελαιόλαδο

Λεπτομέρειες μεθόδου: Μαγειρέψτε το ψάρι στο ίδιο του το λίπος. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μετά ψήνετε το ψάρι στον φούρνο, στο καυτό λάδι.

Βάζετε αλάτι, πιπέρι και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσετε σε ένα ταψί κατάλληλο για φούρνο και το καλύψετε με ελαιόλαδο. Είναι πολύ σημαντικό να βυθίσετε πλήρως ολόκληρο το φιλέτο, αν θέλετε να ψηθεί ομοιόμορφα, και αυτό μπορεί να σημαίνει πολύ λάδι. Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 50 βαθμούς, οπότε θα μεταφέρετε ολόκληρο το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο 110 βαθμών για 25 λεπτά.

Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά

Αποτελέσματα: Αυτή η μέθοδος με το πολύ λάδι δίνει στον σολομό την καλύτερη γεύση. Το λάδι έδωσε γεύση στο φιλέτο και το κράτησε υγρό. Το υπερβολικό λάδι όμως δεν είναι και τόσο υγιεινό, ενώ το ψήφισο αυτό είναι λίγο ανομοιόμορφο, με κάποια σημεία να είναι πιο αφράτα και άλλα πιο ψημένα.

Συνταγή 3:

Μέθοδος σολομού: Sous Vide

Λεπτομέρειες μεθόδου: Στους 50 βαθμούς για 30 λεπτά. Αν αντιμετωπίζετε τον σολομό σαν μπριζόλα (όπως θα έπρεπε), τότε το sous vide μπορεί να είναι το φόρτε σας. Οι οπαδοί αυτής της τεχνικής, η οποία ουσιαστικά μαγειρεύει τις πρωτεΐνες που έχουν σφραγιστεί σε κενό αέρος, λατρεύουν την ακρίβειά της, η οποία σας επιτρέπει να επιλέξετε την ακριβή ποιότητα ψησίματος του ψαριού σας.

Επιλέγετε τους 50 βαθμούς. Αφού φέρετε την κατσαρόλα με το νερό σε αυτή τη θερμοκρασία, τοποθετείτε τον καρυκευμένο, λαδωμένο σολομό σε μια σακούλα μέσα στο νερό.

Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά συν τουλάχιστον 30 λεπτά μαρινάδας.

Αποτελέσματα: Ο χρόνος μαγειρέματος των 30 λεπτών είναι λίγο μεγαλύτερος από άλλες μεθόδους, αλλά δεν χρειάζεται να δίνετε προσοχή και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να προετοιμάσετε τα συνοδευτικά πιάτα. Επίσης, δεν απαιτείται καθάρισμα μετά, και ο σολομός ήταν εξαιρετικός και ακριβώς όπως περιγράφεται.

Ο σολομός είναι λίγο σφιχτός και αφράτος και ίσως κοντά στο να είναι παραψημένος. Το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε μαρινάδα αν θέλετε να προσθέσετε αρωματικά ή γεύσεις.

Συνταγή 4:

Μέθοδος σολομού: Σολομός ψημένος σε πακέτο από λαδόκολλα

Λεπτομέρειες μεθόδου: Ψήνετε σε λαδόκολλα στους 190 βαθμούς για 12 έως 14 λεπτά.

Σχετικά με αυτή τη μέθοδο: Το ψήσιμο σε λαδόκολλα σας προσφέρει υγρό και νόστιμο σολομό. Βάζετε στο ταψί λαδόκολλα, τοποθετείτε τον σολομό και λάδι, σκεπάζετε καλά τον σολομό με τη λαδόκολλα και βάζετε το ταψί σε φούρνο 190 βαθμών.

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Αποτελέσματα: Τώρα αυτή είναι μια αλάνθαστη μέθοδος, και γρήγορη, επίσης. Το φιλέτο σολομού είναι τέλεια ψημένο. Το ψάρι έτσι είναι νόστιμο, αρκετά υγρό, αλλά και ελαφρώς σφιχτό.

Συνταγή 5:

Μέθοδος σολομού: Αλατισμένος και ψημένος στο τηγάνι

Λεπτομέρειες μεθόδου: Για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Ψήστε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 12 έως 16 λεπτά συνολικά, γυρίζοντας μία φορά.

Σχετικά με αυτή τη μέθοδο: Ο σολομός περνάει τη μισή του ζωή σε αλμυρό νερό ούτως ή άλλως, οπότε αυτή η μέθοδος είναι σούπερ. Μετά από ένα γρήγορο 15λεπτο μούλιασμα, τοποθετείτε τον σολομό σε ένα στεγνό, κρύο τηγάνι, βάζετε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και τον μαγειρεύετε για έξι λεπτά ανά πλευρά.

Χρόνος μαγειρέματος: Περίπου 30 λεπτά συνολικά.

Αποτελέσματα: Είναι η τέλεια συνταγή. Χωρίς να χρησιμοποιείτε λίπος, καταφέρνετε να μαγειρέψετε το ψάρι που είναι σχεδόν το ίδιο γευστικό με το φιλέτο που μαγειρεύεται στο λάδι. Ο συνδυασμός της άλμης και της υψηλότερης θερμοκρασίας παρήγαγε ένα υγρό, αφράτο φιλέτο με ένα ακόμα ροζ χρώμα στο κέντρο, σαν μια τέλεια μισοψημένη μπριζόλα. Είναι γρήγορη, εύκολη, νόστιμη και η καλύτερη συνταγή για σολομό! Δοκιμάστε τη και θα τη λατρέψετε!

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version