Δεν είναι μυστικό ότι οι φριτέζες αέρος βρίσκονται πλέον σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά, καθώς κάνουν το μαγείρεμα εύκολο και γρήγορο. Όμως, όπως και οι άλλες συσκευές της κουζίνας σας, η φριτέζα αέρος πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Δείτε τον ευκολότερο τρόπο για να καθαρίσετε τη συσκευή σας. Θα χρειαστείτε μόλις λίγα λεπτά και θα είναι πάλι έτοιμη για να ετοιμάσει το επόμενο γεύμα σας!
Προτού καθαρίσετε τη φριτέζα αέρος, βεβαιωθείτε ότι η συσκευή είναι απενεργοποιημένη, αποσυνδεδεμένη από την πρίζα και ότι έχει κρυώσει πλήρως.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σύρμα για να την τρίψετε και να ξεκολλήσετε τα κολλημένα τρόφιμα, καθώς αυτό θα καταστρέψει την αντικολλητική επίστρωση της φριτέζας σας και έπειτα δεν θα μαγειρεύει σωστά το φαγητό σας.
Σχετικό άρθρο:
Το μαγείρεμα στη φριτέζα αέρος είναι υγιεινό; Τι λένε οι ειδικοί του Κλίβελαντ
Ο τέλειος τρόπος για να καθαρίσετε τη φριτέζα αέρος
Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη γνωστή μέθοδο που εφαρμόζετε σε όλα τα ταψιά. Υπάρχει ένας τέλειος τρόπος για να κάνετε τη δουλειά σας πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Γεμίστε το καλάθι μέχρι τη μέση με σαπουνόνερο και ρυθμίστε τη συσκευή να δουλεύει στον αέρα για τρία λεπτά. Πετάξτε το νερό και κάντε ένα τελευταίο ξέπλυμα για να καθαρίσει απίστευτα το ταψί από τη φριτέζα αέρος.
Τι θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε τη φριτέζα αέρος
Για να καθαρίσετε τη φριτέζα αέρος, θα χρειαστείτε:
- ένα σφουγγάρι (μαλακό)
- ένα πανί μικροϊνών
- 2 κουταλιές της σούπας σαπούνι πιάτων
- 1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα (προαιρετικά)
Οδηγίες για να καθαρίσετε τη φριτέζα αέρος
- Προσθέστε σαπούνι και νερό. Βάλτε στο καλάθι της φριτέζας ζεστό νερό (περίπου 2,5 εκατοστά) και 2 κουταλιές της σούπας σαπούνι πιάτων. Το σαπούνι πιάτων είναι μια εξαιρετική επιλογή, επειδή έχει παράγοντες απολίπανσης και βοηθά σε ακόμη βαθύτερο καθαρισμό.
- Ζεστάνετε για 3 λεπτά. Εισάγετε το καλάθι στη φριτέζα αέρα, ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς και “ψήστε” το σαπουνόνερο για 3 λεπτά.
- Πετάξτε και ξεπλύνετε. Μετά από 3 λεπτά, βγάλτε το καλάθι έξω και πετάξτε το νερό στο νεροχύτη. Ξεπλύνετε και ελέγξτε για τυχόν βρωμιές ή υπολείμματα που εξακολουθούν να υπάρχουν. Αν υπάρχουν υπολείμματα, επαναλάβετε τη διαδικασία.
- Μουλιάστε σε νερό. Πριν το τρίψιμο, αφήστε το καλάθι και το ταψάκι που έχει μέσα να μουλιάσουν σε ζεστό, σαπουνόνερο για 10 λεπτά.
- Τρίψτε με σφουγγάρι. Μετά το μούλιασμα για 10 λεπτά, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό σφουγγάρι για να τρίψετε ελαφρά το καλάθι και το ταψί. Στη συνέχεια ξεπλύνετε.
- Χρησιμοποιήστε ξύδι ή σόδα. Αντιμετωπίστε τα σκληρά υπολείμματα με σόδα ή ξύδι.
Για τα πιο σκληρά υπολείμματα, δημιουργήστε μια πάστα από 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα και μια σταγόνα νερό. Τρίψτε την πάστα στα σκληρά σημεία και αφήστε την να δράσει για 10 λεπτά. Τρίψτε απαλά με μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες για να απομακρύνετε τα σωματίδια. Ξεπλύνετε καλά.
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα μισό μισό από λευκό ξύδι και ζεστό νερό. Είναι κι αυτό αποτελεσματικό στην αφαίρεση κάθε βρωμιάς της φριτέζας σας.
Στεγνώστε το καλάθι και το ταψί με μια πετσέτα μικροϊνών. Να είστε σίγουροι ότι έχουν στεγνώσει εντελώς πριν χρησιμοποιήσετε τη φριτέζα αέρος.
Προσοχή: Πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο πανί από μικροΐνες ή μαλακό σφουγγάρι όταν καθαρίζετε τη φριτέζα αέρος για να μην καταστρέψετε την αντικολλητική επίστρωση.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τη φριτέζα αέρος
Είναι πάντα καλύτερο να καθαρίζετε μια φριτέζα αέρος μετά από κάθε χρήση, ειδικά αν υπάρχει κολλημένο φαγητό. Εάν βιάζεστε και δεν είναι ορατό φαγητό μετά τη χρήση, μπορείτε απλώς να σκουπίσετε τη φριτέζα αέρα με μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα ή ένα πανί από μικροΐνες μέχρι να μπορέσετε να την καθαρίσετε σωστά.
Συμβουλές για να διατηρήσετε καθαρή τη φριτέζα αέρος
Ψεκάστε το ταψί με σπρέι μαγειρικής πριν από κάθε χρήση ή τοποθετήστε χαρτί ψησίματος – λαδόκολλα. Κυκλοφορούν πλέον στην αγορά χαρτιά ψησίματος στο μέγεθος της φριτέζας και είναι καταπληκτικά γιατί λερώνουν ελάχιστα τη φριτέζα σας όταν μαγειρεύετε. Και τα πετάτε έπειτα από κάθε χρήση.
Καθαρίζετε το καλάθι της φριτέζας και το ταψί κάθε φορά που μαγειρεύετε, ειδικά αν υπάρχουν κομμάτια φαγητού.