Site icon Όλο Υγεία

Τι διαφορά έχει το baking powder από τη μαγειρική σόδα – Μπορούν να βλάψουν την υγεία;

baking powder - μαγειρική σόδα

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματά σας να φουσκώνουν σωστά και να έχουν την τέλεια υφή; Ανάμεσα στο baking powder και τη μαγειρική σόδα υπάρχει μια βασική διαφορά που επηρεάζει το αποτέλεσμα. Γνωρίζοντας πότε να χρησιμοποιήσετε το καθένα, θα εξασφαλίσετε αφράτα κέικ και μπισκότα με την ιδανική σύσταση.

Τεστ 1 λεπτού: Βρείτε πόσο υγιές είναι το στομάχι σας

Baking powder και μαγειρική σόδα – Μπορούν να βλάψουν την υγεία;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση μαγειρικής σόδας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως αυξημένα επίπεδα νατρίου στο αίμα, που μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση και τη λειτουργία των νεφρών.

Επιπλέον, το μπέικιν πάουντερ περιέχει συστατικά όπως όξινα άλατα και άμυλο καλαμποκιού, τα οποία είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση στις ποσότητες που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Όπως με κάθε πρόσθετο τροφίμων, η μέτρια χρήση είναι το κλειδί για την αποφυγή πιθανών προβλημάτων υγείας.

Είναι καλύτερο να μην αντικαθιστάτε το baking soda με baking powder ή το αντίστροφο: έχουν λεπτά αλλά διαφορετικά χημικά αποτελέσματα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους και πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτές τις διαφορές προς όφελός σας;

Το μαγειρικό συστατικό που αντιμετωπίζει την καούρα, προστατεύει τα δόντια και μειώνει τη φλεγμονή

Τι περιέχουν τα δυο πρόσθετα στο κουτί τους;

Μια γρήγορη ματιά στη συσκευασία αποκαλύπτει τη διαφορά μεταξύ των δύο προϊόντων. Το baking soda (μαγειρική σόδα) περιέχει ένα μόνο συστατικό: όξινο ανθρακικό νάτριο, γνωστό και ως διττανθρακικό νάτριο ή απλά «σόδα». Το baking soda είναι γνωστό για τις χρήσεις του στον καθαρισμό, το μαγείρεμα και την εξουδετέρωση οσμών.

Το baking powder είναι συνήθως ένα μείγμα από τρία συστατικά: baking soda, ένα οξύ και ένα άμυλο που προέρχεται από καλαμπόκι, ρύζι ή σιτάρι. Το άμυλο διευκολύνει τη μέτρηση της σκόνης και επίσης αποτρέπει την πρόωρη αντίδραση του οξέος με τη βάση. Το baking powder χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μαγειρική. Το κοινό συστατικό και των δύο προϊόντων είναι το baking soda. Αυτό το άλας μπορεί να καθαριστεί από φυσικές πηγές ή να παραχθεί συνθετικά.

Μαγειρική σόδα: 6 τρόποι για να την χρησιμοποιήσετε στον κήπο

Το οξύ είναι το κλειδί – Τι συμβαίνει στο κέικ

Το baking soda είναι βάση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αντιδράσει χημικά με οξέα. Αυτή η αφρίζουσα αντίδραση παράγει φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα, νερό και ένα μείγμα νέων αλάτων. Το baking soda μπορεί επίσης να απελευθερώσει διοξείδιο του άνθρακα όταν θερμαίνεται σε θερμοκρασίες άνω των 80°C.

Όταν προσθέτετε baking soda σε ένα μείγμα για κέικ, θα δείτε κάποια αρχική χημική ενεργοποίηση από τα οξέα των τροφίμων. Αυτό προκαλεί τον σχηματισμό φυσαλίδων και την άνοδο του μείγματος. Τα οξέα προέρχονται από άλλα συστατικά του μείγματος, όπως το γιαούρτι, το buttermilk ή το ραβέντι. Αν υπάρχει υπερβολικό οξύ, το μεγαλύτερο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα θα απελευθερωθεί σε αυτό το αρχικό στάδιο του μείγματος.

Μόλις τοποθετήσετε το μείγμα στον ζεστό φούρνο, η υψηλή θερμοκρασία θα σχηματίσει περισσότερες φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η θερμική ενεργοποίηση σχηματίζει ένα νέο άλας, το ανθρακικό νάτριο, το οποίο μπορεί να αφήσει μια επίγευση και αίσθηση «σαπουνιού» στο στόμα, αν υπάρχει υπερβολική ποσότητα στο τελικό προϊόν.

Η ανάμιξη του baking powder στο μείγμα για κέικ θα οδηγήσει επίσης σε χημική ενεργοποίηση και δημιουργία φυσαλίδων. Το baking soda που περιέχεται στο μείγμα θα αντιδράσει με το οξύ που περιλαμβάνεται στο baking powder, καθώς και με τυχόν όξινα συστατικά του μείγματος.

Μαγειρική σόδα: Πώς να την χρησιμοποιήσετε στην τουαλέτα για να την καθαρίσετε και να την ξεβουλώσετε

Ο τύπος του οξέος που περιέχεται στο baking powder μπορεί να αλλάξει διακριτικά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το baking powder. Όσο πιο διαλυτό είναι το οξύ στο μείγμα, τόσο ταχύτερα θα σχηματιστούν φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα.

Συνταγές που ζητούν και baking powder και baking soda πιθανότατα επιδιώκουν δύο πράγματα: να εξουδετερώσουν την περίσσεια οξέος από κάποιο άλλο συστατικό και να προσφέρουν μια καθυστερημένη, θερμικά ενεργοποιημένη άνοδο.

Το baking soda μπορεί επίσης να ενισχύσει το ρόδισμα της επιφάνειας των τροφίμων. Αυτή η κατηγορία χημικών αντιδράσεων έχει ως αποτέλεσμα νόστιμους μετασχηματισμούς σε καβουρδισμένο καφέ, ψημένες μπριζόλες, φρυγανισμένο ψωμί και άλλα.

Παράλληλα, η υπερβολική ποσότητα baking soda μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση των τροφίμων.

Μαγειρική σόδα: 6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με αυτή

Μπορώ να αντικαταστήσω το baking powder με baking soda;

Το ψήσιμο (όπως και η χημεία) είναι μια ακριβής επιστήμη. Είναι καλύτερο να μην αντικαθιστάτε το baking soda με baking powder ή το αντίστροφο: έχουν μικρά αλλά διαφορετικά χημικά αποτελέσματα.

Αν χρειαστείτε οπωσδήποτε αντικατάσταση, ο γενικός κανόνας είναι ότι χρειάζεστε τριπλάσια ποσότητα baking powder για την αντίστοιχη ποσότητα baking soda (δηλαδή, αν η συνταγή ζητά ένα κουταλάκι του γλυκού baking soda, θα προσθέσετε τρία κουταλάκια του γλυκού baking powder).

Αλλά αυτό δεν είναι μια ακριβής αντιστοιχία: δεν λαμβάνει υπόψη τον βασικό ρόλο του οξέος που υπάρχει ήδη στο baking powder. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την τελική ισορροπία στη συνταγή σας.

Μπορείτε να το αντισταθμίσετε προσθέτοντας ένα οξύ, όπως κρέμα ταρτάρ ή κιτρικό οξύ. Όμως, μπορεί να είναι δύσκολο να επιτύχετε τις σωστές αναλογίες μεταξύ οξέος και βάσης. Αυτά τα οξέα είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν άμεση απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα, με λιγότερο αέριο να απομένει για ενεργοποίηση στον φούρνο, οδηγώντας πιθανώς σε ένα συμπαγές ψήσιμο.

Πιάτα με γρατσουνιές: Οι ειδικοί συμβουλεύουν πώς να τα κάνετε να φαίνονται σαν καινούρια

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντικαθιστάτε το baking soda με baking powder για καθαρισμό. Το οξύ που περιέχεται στο baking powder θα εξουδετερώσει τη δράση καθαρισμού του διττανθρακικού νατρίου, ενώ το άμυλο μπορεί να αφήσει ένα κολλώδες, με ρίγες υπόλειμμα. Είναι καλύτερο να διατηρείτε και το baking powder και το baking soda στην κουζίνα σας για τις διαφορετικές χρήσεις τους.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version