Μπαταρία smartphone: Κάθε πότε πρέπει να τη φορτίζετε και τι να κάνετε για να κρατήσει παραπάνω

smartphone

Τελικά, είναι καλό ή κακό για τη μπαταρία του κινητού, να τη φορτίζετε όλη μέρα; Ποια είναι η ιδανική φόρτιση; Η επιστήμη απαντά.

Αν πολλές φορές νιώθετε αβέβαιοι για το κάθε πότε, και για πόσο χρόνο πρέπει φορτίζετε το smartphone σας, αν το φορτίζετε πολύ, ή λίγο, να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι. Ίσως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που συνεχίζουν να μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας, είναι η μπαταρία του κινητού.

Μπορεί τα σύγχρονα smartphone να μπορούν σχεδόν να κάνουν τα πάντα πλέον, από το να τραβήξουν κινηματογραφικής ποιότητας φωτογραφίες, μέχρι να αναγνωρίζουν πρόσωπα, στο θέμα της μπαταρίας όμως, ακόμα πάσχουν. Ανάλογα με τη χρήση που κάνετε, η μπαταρία ενός μέσου smartphone μπορεί να κρατήσει κατά μέσο όρο μέχρι μία ημέρα.

Έχουν βγει κατά καιρούς πολλά tips, οδηγίες και στρατηγικές φόρτισης για να επεκτείνετε τη ζωή της μπαταρίας σας. Άλλοι άνθρωποι φορτίζουν το κινητό τους όλη μέρα, άλλοι το φορτίζουν όποτε βρουν πρίζα, ανεξαρτήτως αν έχει αδειάσει η μπαταρία ή όχι, άλλοι το φορτίζουν μέχρι το 80%, και άλλοι το αφήνουν πρώτα να κλείσει από τη μηδενική μπαταρία και μετά το συνδέουν στην πρίζα. Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλές στρατηγικές για το πώς να φορτίζετε το κινητό σας, αλλά, στο τέλος της μέρας, έχει καμία σημασία;

Σύμφωνα με ερευνητές που ειδικεύονται στις μπαταρίες και παρακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια τη συμπεριφορά μιας μπαταρίας ανάλογα με τη ρουτίνα φόρτισης, υπάρχουν όντως στρατηγικές που θα επεκτείνουν την ημερομηνία λήξης της.

Τι λέει η επιστήμη

Το να φορτίζετε το κινητό σας, μειώνει την απόδοση της μπαταρίας σε βάθος χρόνου με όποιον τρόπο κι αν το φορτίζετε. Τα smartphones είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες λειτουργούν ως εξής: τα ιόντα λιθίου, κινούνται από το αρνητικό ηλεκτρόδιο προς το θετικό κατά τη διάρκεια της εκφόρτισης και αντίστροφα κατά τη φόρτιση. Η κίνηση των ιόντων, ασκεί πίεση στα ηλεκτρόδια, και αυτό οδηγεί στη μείωση της διάρκειας ζωής της. Ουσιαστικά, όσο περισσότερο φορτίζετε το κινητό σας, τόσο περισσότερο μειώνεται η μέγιστη χωρητικότητα της μπαταρίας.

Αυτό συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό, όταν φορτίζετε συνεχώς το κινητό σας, μέχρι το 100%. Αν, όμως, δεν φορτίζετε το κινητό σας συνεχώς στο 100%, και από την άλλη, δεν το αφήνετε να αδειάσει τελείως, τότε βοηθάτε στο να επεκταθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το καλύτερο θα είναι να κρατάτε τη μπαταρία του κινητού σας ανάμεσα στα ποσοστά 20% και 40%.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, παίζει και η θερμοκρασία. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μπαταρίας. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει, ότι όταν είστε έξω στον ήλιο το καλοκαίρι, και χρησιμοποιείτε το κινητό σας, η μπαταρία αδειάζει πολύ πιο γρήγορα από το κανονικό.

Παρόλο που, όπως είπαμε, όσο πιο πολλές φορτίσεις κάνετε στο κινητό σας, τόσο περισσότερο μειώνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, στην αντίπερα όχθη, όσο περισσότερο κρατάτε το κινητό σας φορτισμένο πάνω από το 50%, δηλαδή αν το έχετε σχεδόν πάντα στην πρίζα κατά τη διάρκεια της μέρας, αυξάνετε τη διάρκεια ζωής της.

Τι λένε οι κατασκευαστές

Η Apple υποστηρίζει ότι μπορείτε να φορτίζετε το κινητό σας, όποτε πραγματικά θέλετε. Η Google, συμβουλεύει επίσης το ίδιο, ενώ η πρόταση της Samsung, είναι να κρατάτε το κινητό σας πάντα με πάνω από 50% μπαταρία.

Έχει διαφορά;

Τελικά, το να τα κάνετε όλα αυτά, δηλαδή, να κρατάτε το κινητό σας στο 50%, ή να μην το φορτίζετε συχνά, ή να το μην το αφήνετε να φτάσει σε πλήρη φόρτιση, θα έχει όντως μεγάλη διαφορά στην διάρκεια ζωής της μπαταρίας; Η απάντηση είναι: Όχι και τόσο. Θα κάνει μια μικρή διαφορά, αλλά όχι αρκετά σημαντική.

Το συμπέρασμα

Επομένως, αξίζει πραγματικά τον κόπο να κρατάτε πρόγραμμα φόρτισης και να το ακολουθείτε ευλαβικά, για να δώσετε παράταση ζωής στην μπαταρίας σας; Εξαρτάται. Αν δεν σας φαίνεται κόπος όλο αυτό, κάντε το, Αν από την άλλη, δεν θέλετε να σκοτίζεστε και τόσο για τη μπαταρία του κινητού σας, και θέλετε να το φορτίζετε όποτε σας βολεύει, ακολουθήστε αυτή την τακτική. Στο τέλος της μέρας, δεν έχει και μεγάλη διαφορά.

Όλο Υγεία

Scroll to Top