Είναι πιθανό να αποθηκεύετε τα υπολείμματα φαγητών λανθασμένα, χωρίς να γνωρίζετε ότι το αλουμινόχαρτο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία.
Με τις νέες πληροφορίες για την υγεία να βγαίνουν συνεχώς και να μας κατακλύζουν, μπορεί να είναι δύσκολο να παραμένετε ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες συμβουλές. Τώρα, οι ειδικοί προτείνουν ότι αν τυλίγετε τα υπολείμματά σας σε αλουμινόχαρτο, πρέπει να το σταματήσετε αμέσως.
4 τρόφιμα που απαγορεύεται να βάζετε στο ψυγείο – Πώς να τα αποθηκεύετε σωστά
Γιατί οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το αλουμινόχαρτο μπορεί να μας βλάψει
Ο Zachary Cartwright, επιστήμονας τροφίμων στο Aqualab στο Σικάγο, έχει πολλά να πει για το θέμα του αλουμινόχαρτου. Ενώ είναι ένα κοινό υλικό σε πολλές κουζίνες, προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην το χρησιμοποιούν. Όπως εξηγεί το Unilad, ο Cartwright υποστηρίζει ότι:
«Τα τρόφιμα που είναι τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από επικίνδυνα βακτηρίδια για έναν απλό λόγο, δεν είναι εντελώς αεροστεγώς σφραγισμένα».
Σύμφωνα με τον ειδικό, ασφαλέστερη επιλογή είναι τα αεροστεγή δοχεία ή οι σφραγιζόμενες πλαστικές σακούλες. Όταν μίλησε στο Southern Living, ο Cartwright εξήγησε ακριβώς γιατί το αλουμινόχαρτο δεν μπορεί να σφραγίσει αεροστεγώς. Ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Το αλουμινόχαρτο από μόνο του δεν μπορεί να δημιουργήσει μια πλήρως αεροστεγή σφράγιση επειδή δεν είναι ενδογενώς συγκολλητικό και δεν προσαρμόζεται τέλεια στις επιφάνειες».
Αυτή η έλλειψη ικανότητας αεροστεγούς σφράγισης οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο βακτηριδίων. Περισσότερα βακτήρια σημαίνουν περισσότερες πιθανότητες για δυσάρεστες αντιδράσεις, όπως δηλητηρίαση από τροφή. Ο Cartwright δεν είναι ο μόνος ειδικός που αντιτίθεται σε αυτή τη μέθοδο αποθήκευσης υπολειμμάτων.
Η Primrose Freestone, ανώτερη λέκτορας μικροβιολογίας κλινικών εφαρμογών στο Πανεπιστήμιο του Leicester, υποστηρίζει επίσης ότι το αλουμινόχαρτο μπορεί να είναι θανατηφόρο.
Πατάτες: Το λάθος στην αποθήκευση τους που θέτει σε κίνδυνο την υγεία – Ειδικός προειδοποιεί
Σωστή αποθήκευση τροφίμων
Η Freestone είναι ακόμα μία υποστηρίκτρια των αεροστεγών επιλογών αποθήκευσης τροφίμων. Επιπλέον, προειδοποιεί τους ανθρώπους ότι η αποθήκευση στο ψυγείο απλά επιβραδύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Δεν την σταματάει.
«Μόνο η κατάψυξη στους -20°C σταματά την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν δηλητηρίαση από τρόφιμα».
Αν δεν σκοτώσετε ή δεν αποτρέψετε αυτά τα βακτήρια, μπορεί να εκτεθείτε σε δηλητηρίαση από τροφή. Επιπλέον, η Freestone υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε τα υπολείμματά εντός δύο ημερών. Αν δεν νομίζετε ότι θα μπορέσετε, καλύτερα να τα καταψύξετε για αργότερα.
Σκόρδο: Ο πανέξυπνος τρόπος να το αποθηκεύετε για να κρατάει έως και 6 μήνες
Αν λοιπόν θέλετε να κρατήσετε την κουζίνα σας καθαρή και το στομάχι σας υγιές, φάτε τα υπολείμματα γρήγορα και ό,τι κι αν κάνετε, μην τα αποθηκεύετε σε αλουμινόχαρτο… Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσοίωνα.