Site icon Όλο Υγεία

Λεμόνι: 5 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με αυτό

Λεμόνι

Το λεμόνι σας προσφέρει πολλές χρήσεις εκτός της μαγειρικής και μπορεί να γίνει ο καλύτερος βοηθός σας στο καθάρισμα. Προσοχή όμως, όταν το χρησιμοποιείται σε 5 αντικείμενα γιατί τότε δεν είναι ασφαλές.

Το λεμόνι με το ζωντανό του χρώμα αποτελεί βασικό συστατικό του οικιακού καθαρισμού. Με το λεμόνι μπορείτε να απαλλαγείτε από οσμές, να καθαρίσετε τους λεκέδες στα ρούχα σας αλλά και ολόκληρο το σπίτι σας!

Τα λεμόνια είναι πλούσια σε κιτρικό οξύ, βιταμίνη C και πολυφαινόλες. Η εριοκιτρίνη είναι η κύρια πολυφαινόλη του λεμονιού. Είναι ένα κίτρινο και υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που αφθονεί στο χυμό και τη φλούδα του λεμονιού. Στο αιθέριο έλαιο του λεμονιού έχουν εντοπιστεί 21 συστατικά, εκ των οποίων τα δύο κύρια είναι το λιμονένιο και το β-πινένιο.

Ο χυμός λεμονιού είναι εξαιρετικός στον καθαρισμό πολλών πραγμάτων – είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την αντιμετώπιση δύσκολων συνδυαστικών λεκέδων από αντηλιακό και για την απόσμηση σανίδων κοπής που έχουν διατηρήσει έντονες μυρωδιές από τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

Πότε δεν πρέπει να καθαρίζετε με λεμόνι

Αλλά ο χυμός λεμονιού δεν είναι ασφαλής για χρήση σε όλες τις επιφάνειες και τα υφάσματα και, το κρίσιμο είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύεται με χλωρίνη ή με προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη, καθώς ο συνδυασμός δημιουργεί επικίνδυνες τοξικές αναθυμιάσεις.

Για να αποφύγετε δαπανηρές ζημιές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αρκετά κοινά οικιακά αντικείμενα δεν πρέπει να καθαρίζονται με λεμόνι ή να εκτίθενται σε αυτό. Ορισμένα από αυτά μπορεί να σας εκπλήξουν, οπότε διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζετε με λεμόνι.

  1. Χλωρίνη
  2. Φυσική πέτρα
  3. Δάπεδα από σκληρό ξύλο
  4. Επιμετάλλωση ορείχαλκου
  5. Σκούρα ή έντονα χρωματιστά ρούχα

1. Χλωρίνη

Η χλωρίνη δημιουργεί μια χημική αντίδραση που δημιουργεί τοξικό αέριο όταν αναμιγνύεται με οξέα. Μπορεί να έχετε ακούσει να μην αναμειγνύετε τη χλωρίνη με ξύδι και ο ίδιος κανόνας ισχύει και για το χυμό λεμονιού. Ποτέ και σε καμία περίπτωση μην αναμειγνύετε χλωριούχο χλωρίνη ή προϊόντα που περιέχουν χλωριούχο χλωρίνη με χυμό λεμονιού.

2. Φυσική πέτρα

Οι επιφάνειες φυσικής πέτρας, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων, των δαπέδων, των επίπλων και των αξεσουάρ, δεν πρέπει να εκτίθενται σε χυμό λεμονιού. Το οξύ στο χυμό λεμονιού μπορεί να προκαλέσει διάβρωση σε μάρμαρο, γρανίτη, σχιστόλιθο και άλλες φυσικές πέτρες.

3. Δάπεδα από σκληρό ξύλο

Ο χυμός λεμονιού μπορεί να καταστρέψει τη σφράγιση στα ξύλινα δάπεδα, δημιουργώντας μια θαμπή εμφάνιση και αφήνοντας τα δάπεδα ευάλωτα σε ζημιές. Αποφύγετε να καθαρίζετε τα δάπεδα από σκληρό ξύλο με λεμόνι και, αν σας πέσει ένα κομμάτι λεμονιού ή χυθεί χυμός λεμονιού, καθαρίστε το όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο έκθεσης της σφράγισης στο κιτρικό οξύ.

4. Επιμετάλλωση ορείχαλκου

Αυτό το στοιχείο μπορεί να είναι λίγο δύσκολο όταν πρόκειται για τον καθαρισμό με λεμόνι. Ενώ ο συμπαγής ορείχαλκος μπορεί να γυαλιστεί χρησιμοποιώντας λεμόνι ή άλλα όξινα καθαριστικά μέσα, τα επιχαλκωμένα με ορείχαλκο αντικείμενα δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με χυμό λεμονιού, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση.

Αλλά πώς μπορείτε να καταλάβετε αν ένα αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από συμπαγή ορείχαλκο σε σχέση με την ορειχάλκινη πλάκα; Χρησιμοποιήστε το τεστ με μαγνήτη: Κρατήστε έναν μαγνήτη πάνω στο αντικείμενο – αν ο μαγνήτης δεν έλκεται από το μέταλλο, τότε πρόκειται για συμπαγή ορείχαλκο, αλλά αν αισθανθείτε μαγνητική έλξη, το αντικείμενο είναι κατασκευασμένο από ορειχάλκινη πλάκα και θα πρέπει να παραλείψετε τον χυμό λεμονιού.

5. Σκούρα ή έντονα χρωματιστά ρούχα

Ο χυμός λεμονιού μπορεί να έχει μια μικρή λευκαντική επίδραση σε σκουρόχρωμα και έντονα χρωματισμένα ρούχα και υφάσματα, οδηγώντας σε μη αναστρέψιμη απώλεια χρώματος. Αποφύγετε να τον στύψετε απευθείας σε σκούρα ή έντονα φωτεινά ρούχα, οικιακά είδη και ταπετσαρίες.

Όλο Υγεία

Exit mobile version