Οι φριτέζες αέρος, τα γνωστά σε όλους air fryer, τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε αγαπημένες συσκευές πολλών νοικοκυριών. Είναι οικονομικά, χρησιμοποιούν λιγότερο λάδι από τις παραδοσιακές φριτέζες και ζεσταίνουν τα τρόφιμα γρήγορα και ομοιόμορφα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε την ασφάλεια των τροφίμων για να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση.
Ένα συνηθισμένο λάθος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένεια είναι ο μη καθαρισμός της φριτέζας αέρα μεταξύ των χρήσεων. Αν και πιθανόν να μην καθαρίζετε τον κλασικό φούρνο ή τον φούρνο μικροκυμάτων σας μετά από κάθε χρήση, το να το παραμελείτε τον καθαρισμό του air fryer μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Ο τέλειος τρόπος για να καθαρίσετε τη φριτέζα αέρος
Για παράδειγμα, αν δεν έχετε μαγειρέψει καλά ένα κομμάτι κοτόπουλου που έχει μολυνθεί από σαλμονέλα και το πετάξετε, τα βακτήρια θα μπορούσαν να μολύνουν ένα άλλο τρόφιμο. Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δηλώνει ότι τα περισσότερα στελέχη σαλμονέλας μπορούν να παραμείνουν μολυσματικά για έως και 32 ώρες σε στεγνή επιφάνεια.
Η Candess Zona-Mendola, συντάκτρια ενός ιστολογίου για την ασφάλεια των τροφίμων και δικηγόρος σε εταιρεία για την ασφάλεια των τροφίμων, προειδοποιεί ότι το μαγείρεμα σε βρώμικο air fryer που δεν καθαρίζεται μεταξύ χρήσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων.
Air fryer: Πώς να το καθαρίσετε σωστά για να αποφύγετε τη μούχλα και τους κινδύνους για την υγεία
Πώς να καθαρίζετε το air fryer για να αποφύγετε τη μόλυνση
Ομοίως, η Janilyn Hutchings, επιστήμονας τροφίμων για το StateFoodSafety, προειδοποιεί ότι εάν δεν καθαρίζετε τακτικά το air fryer, τα σωματίδια και τα μικρόβια των προηγούμενων τροφίμων θα συσσωρευτούν στο καλάθι και θα μολύνουν τα τρόφιμα που βάζετε στη συσκευή.
«Προσπαθήστε να καθαρίζετε τη φριτέζα αέρα μετά από κάθε γεύμα που μαγειρεύετε. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο, αλλά δεν είναι», συμβούλεψε η ειδικός. Για να γίνει ακόμα πιο εύκολος ο καθαρισμός της φριτέζας αέρα, η Candess προτείνει τη χρήση ζεστού νερού με λίγο υγρό πιάτων.
«Αφήστε το καλάθι να μουλιάσει όσο χρειάζεται, ώστε να μην χρειαστεί να τρίψετε τα ψημένα τρόφιμα. Τρία λεπτά από το χρόνο σας θα διατηρήσουν τη φριτέζα αέρα σας φρέσκια, την κοιλιά σας ασφαλή και την κουζίνα σας καθαρή», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Τέλος, όταν καθαρίζετε τη φριτέζα αέρα είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε σκεύη που θα μπορούσαν να καταστρέψουν την αντικολλητική επιφάνεια. Επίσης, αποφύγετε τα απολυμαντικά καθώς γενικά δεν είναι κατάλληλα για επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.