Θέλετε να κάνετε τα λαχανικά πιο γευστικά και να τα απολαμβάνετε σε κάθε γεύμα; Ένας κορυφαίος σεφ αποκαλύπτει το απλό μυστικό που μεταμορφώνει τη γεύση τους και τα κάνει πραγματικά απολαυστικά – χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία.
Το Νο1 λαχανικό για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με καρδιολόγο
Τι προτείνει γνωστός σεφ για να κάνετε πιο νόστιμα τα λαχανικά σας
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης λαχανικών σε μόλις 306–372 γραμμάρια συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο (23,2%), ισχαιμική καρδιοπάθεια (22,9%), αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο (15,9%), καρκίνο του οισοφάγου (28,5%) και διαβήτη τύπου 2 (26,1%).
Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στον κορεσμό και στη μείωση της υπερκατανάλωσης τροφής. Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή, ειδικά μέσω δημιουργικών μεθόδων μαγειρέματος, μπορεί να ενθαρρύνει την υιοθέτηση μιας πιο ισχυρής και υγιούς διατροφικής προσέγγισης.
Τώρα ένας σεφ μας δείχνει και ένα κόλπο για να τα κάνουμε να είναι νόστιμα και να μειώσει τις δικαιολογίες για να τα αποφύγουμε.
Πρόκειται για ένα κόλπο που δεν κάνουν πολλοί, αλλά βελτιώνει σημαντικά τη γεύση.
Πολλοί μαγειρεύουν λαχανικά καθημερινά, είτε τα προσθέτουν στα ζυμαρικά, σε stir fry ή σε ένα ψητό ως συνοδευτικό. Όταν τηγανίζουμε λαχανικά, το συνηθισμένο είναι να χρησιμοποιούμε λάδι, όπως ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι. Ωστόσο, ένας σεφ δήλωσε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό, που θα μας εξοικονομήσει χρήματα και θα κάνει τα λαχανικά μας πιο νόστιμα.
Ο Callum Graham, επικεφαλής σεφ στο εστιατόριο Bohemia με αστέρι Michelin στο Jersey, δήλωσε στο Sky News πώς μαγειρεύει τα λαχανικά του, και το έξυπνο κόλπο του είναι εξαιρετικό για εξοικονόμηση χρημάτων και ενίσχυση της γεύσης.
Ο ταλαντούχος λάτρης της γαστρονομίας λέει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μαγειρεύουν τα λαχανικά μέσα στους ίδιους τους χυμούς τους για να ενισχύσουν τη γεύση. Σε πολλά λαχανικά, υπάρχουν μέρη που κόβουμε και πετάμε. Ωστόσο, ο σεφ αποκαλύπτει ότι υπάρχουν εξαιρετικοί τρόποι για να τα χρησιμοποιήσουμε.
Το «θαυματουργό» λαχανικό που προστατεύει από άνοια, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις
Πώς να χρησιμοποιήσετε τα κοτσάνια για ακόμη περισσότερα οφέλη και καλύτερη γεύση
Λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα σπαράγγια και το κουνουπίδι έχουν κοτσάνια που συνήθως κόβουμε και πετάμε. Όμως, αυτά τα κοτσάνια θα πρέπει να κρατιούνται και να χρησιμοποιούνται στη διαδικασία μαγειρέματος.
Ο Graham τόνισε ότι αυτά τα κοτσάνια μπορούν να μπουν σε ένα μπλέντερ ή έναν επεξεργαστή τροφίμων και να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα των λαχανικών. Αυτό όχι μόνο προσθέτει στη βαθιά γεύση των λαχανικών, αλλά βοηθά και στην εξοικονόμηση χρημάτων από το μαγειρικό λάδι.
Επιπλέον, αυτή η μέθοδος βοηθά τα λαχανικά να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά, σε σύγκριση με μεθόδους όπως το τηγάνισμα ή το βράσιμο. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι βοηθάμε τον πλανήτη με έναν μικρό αλλά σημαντικό τρόπο.
Η σπατάλη τροφίμων είναι συχνό φαινόμενο, με εκατομμύρια τόνους τροφίμων να πετιούνται κάθε χρόνο σε κάθε χώρα. Αυτή η μέθοδος είναι ένας τρόπος για να μειωθεί αυτή η σπατάλη, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε τα λαχανικά μας πιο νόστιμα.
Το «λαχανικό της Ιλιάδας» που μειώνει τη φλεγμονή, ρίχνει πίεση και χοληστερίνη και βοηθά στην πέψη
Σύμφωνα με την Waste Management, η ποσότητα τροφίμων που πετιέται κάθε χρόνο ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρκετή για να ταΐσει 30 εκατομμύρια ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, το 70% της σπατάλης τροφίμων προέρχεται από τα νοικοκυριά (6,7 εκατομμύρια τόνοι).
Συνδυάζοντας τη σωστή προετοιμασία και μαγειρική των λαχανικών με άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση αρκετού νερού, η τακτική άσκηση και ο ποιοτικός ύπνος, μπορεί να ενισχύσει τα θετικά αποτελέσματα και να προάγει τη μακροχρόνια ευημερία.