Κοτόπουλο: Γιατί πρέπει να ρίχνετε βραστό νερό πριν το μαγειρέψετε

κοτόπουλο - βραστό νερό

Ένα απλό βήμα πριν το μαγείρεμα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ρίχνοντας βραστό νερό στο κοτόπουλο, αφαιρείτε τυχόν ακαθαρσίες, βελτιώνετε την υφή της πέτσας και βοηθάτε στο πιο τραγανό ψήσιμο. Δείτε πώς να το κάνετε σωστά.

Κοτόπουλο: Στήθος, μπούτι ή φτερούγες είναι το πιο υγιεινό κομμάτι;

Ρίξτε βραστό νερό για μια χρυσαφένια πέτσα στο κοτόπουλο

Το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, απαραίτητης για τη σύνθεση των μυών, την αποκατάσταση των ιστών και τις ενζυμικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βασικά αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα, συμβάλλοντας στη συνολική ευεξία.

Ο Cole Wagoner, δημοφιλής μάγειρας στα social media, δημιουργεί πιάτα που συνδυάζουν απλότητα και φινέτσα. Είναι πάντα καλαίσθητα σερβιρισμένα και προσεγμένα στην παραμικρή λεπτομέρεια. Τα μπουτάκια κοτόπουλου που ετοιμάζει έχουν χρυσαφένια απόχρωση, είναι ζουμερά, και διαθέτουν τραγανή πέτσα που σπάει με το παραμικρό άγγιγμα.

Με δεδομένο ότι τα μπουτάκια θεωρούνται από τα πιο γευστικά μέρη του κοτόπουλου, ζητήθηκε από τον Cole να μοιραστεί την εμπειρία του σχετικά με τη μέθοδο αυτή και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποδίδει τόσο καλά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cole Wagoner (@colewagoner)

Το «πιο υγιεινό γεύμα του κόσμου» για το 2025 – Τι περιλαμβάνει για ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο

Από πού προέρχεται αυτή η τεχνική;

Προέρχεται από έναν φίλο του Cole, επιστήμονα τροφίμων, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί σε συνταγές κατά καιρούς. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως σε ασιατικές κουζίνες, απ’ όπου και εμπνεύστηκε.

Τι συμβαίνει όταν ρίχνουμε καυτό νερό στην πέτσα του κοτόπουλου;

Η πέτσα συρρικνώνεται αμέσως, τραβιέται προς τα πίσω και γίνεται πιο λεπτή και σχεδόν διάφανη, λόγω της απόδοσης του υποδόριου λίπους κάτω από την επιφάνεια και μεταξύ της σάρκας. Το λίπος αυτό συνήθως προσπαθεί να απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όπως όταν η πέτσα έρχεται σε επαφή με το τηγάνι για αρκετό χρόνο ώστε να ροδίσει, ενώ το λίπος λιώνει.

Σε δοκιμασίες μαγειρικής συνηθίζεται να αφαιρείται η πέτσα, να αναποδογυρίζεται και να απομακρύνεται το λίπος με ξύσιμο. Η συγκεκριμένη τεχνική προσφέρει παρόμοιο αποτέλεσμα, αλλά με λιγότερο κόπο και σε μικρότερο χρόνο.

Το τέλειο μαρινάρισμα για ένα «χρυσαφένιο» κοτόπουλο – Το συστατικό που δίνει γεύση και βοηθάει στο να μην καεί

Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το νερό;

Το νερό πρέπει να είναι βραστό.

Πότε εφαρμόζεται το αλάτισμα στο κοτόπουλο;

Συνιστάται η μέθοδος του ξηρού μαριναρίσματος (dry brine) για ένα βράδυ, με 1-2% αλάτι ανάλογα με το βάρος, στο ψυγείο χωρίς κάλυμμα. Αυτή η διαδικασία ενισχύει σημαντικά τη γεύση και βοηθάει επίσης στο να στεγνώσει η πέτσα, κάτι που σε συνδυασμό με το βραστό νερό οδηγεί σε υπερτραγανό αποτέλεσμα. Πριν το ρίξιμο του νερού, καλό είναι να αφαιρείται το ορατό αλάτι από την επιφάνεια. Μετά το βραστό νερό, το κοτόπουλο σκουπίζεται και ακολουθεί το καρύκευμα.

Υπάρχουν άλλες προτάσεις στον τρόπο μαγειρέματος πέρα από το βραστό νερό;

Όχι. Η συγκεκριμένη μέθοδος απλώς βοηθάει την πέτσα να γίνει πιο τραγανή και χρυσαφένια, χωρίς να επηρεάζει ουσιαστικά τον τρόπο μαγειρέματος. Είναι κατάλληλη για οποιαδήποτε τεχνική, όπως ψήσιμο στη σχάρα, στον φούρνο ή sous vide.

Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία και διάρκεια μαγειρέματος;

Προτείνεται μαγείρεμα σε τηγάνι στους 200°C περίπου, με περιστασιακή αναστροφή, μέχρι να επιτευχθεί εσωτερική θερμοκρασία 74-80°C. Το μεγαλύτερο μέρος του μαγειρέματος (περίπου 80%) γίνεται με την πέτσα προς τα κάτω.

Για τις ανάγκες δοκιμής της μεθόδου, χρησιμοποιήστε πακέτο με μπουτάκια κοτόπουλου, με πέτσα και κόκκαλο. Τα μπουτάκια να αλατιστούν και να τοποθετηθούν σε σχάρα στο ψυγείο για ένα βράδυ. Έπειτα, ρίχνετε βραστό νερό πάνω τους μέχρι να γίνουν διάφανα. Το μαγείρεμα πραγματοποιείται με δύο τρόπους σε τηγάνι σύμφωνα με τις οδηγίες του Cole και σε air fryer στους 200°C για 20 λεπτά.

Και οι δύο εκδοχές θα δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα μπουτάκια στο τηγάνι θα παρουσιάσουν εντυπωσιακό ροδοκοκκίνισμα, έντονη τραγανότητα και σχεδόν πλήρη απουσία του υποδόριου λίπους που συνήθως παραμένει ακόμη και μετά από ψήσιμο.

Γαλοπούλα ή κοτόπουλο; Ποιο είναι πιο υγιεινό σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η προσθήκη αυτού του απλού σταδίου, του να ρίξετε βραστό νερό, ακόμα και χωρίς το νυχτερινό μαρινάρισμα, βοηθάει σημαντικά στην απόδοση του λίπους και οδηγεί σε μια από τις πιο τραγανές και απολαυστικές πέτσες κοτόπουλου που μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

Όλο Υγεία

Scroll to Top