Κονσέρβες: Μην τις καταναλώσετε αν δείτε αυτά τα σημάδια

κονσέρβες

Η κατανάλωση κονσερβοποιημένων τροφίμων θέλει μεγάλη προσοχή, λένε οι ειδικοί. Τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν πρέπει να καταναλώσετε τις κονσέρβες που έχετε στο ντουλάπι σας για να μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Είναι πολύ πιθανό να αγοράζετε κι εσείς από το σούπερ μάρκετ κονσέρβες με μανιτάρια, φασολάκια, φασόλια, καλαμπόκι, αρακά, τόνο και διάφορα άλλα τρόφιμα για να ετοιμάζετε γρήγορα και εύκολα διάφορα πιάτα. Πώς θα αναγνωρίσετε, όμως, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το περιεχόμενο της κονσέρβας σας και δεν πρέπει να την ανοίξετε και να τη φάτε;

Ο Paul Jackson, εμπειρογνώμονας της NRC Business Waste, σας προτρέπει να ελέγχετε σχολαστικά τις κονσέρβες πριν τις καταναλώσετε.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν πρέπει να καταναλώσετε τις κονσέρβες

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, σημαντικό ρόλο παίζουν το σχήμα της κονσέρβας, ο τρόπος φύλαξής της και στο τι περιέχει – κάτι που εύκολα παραβλέπεται κατά την αποθήκευση τόσο στο σούπερ μάρκετ όσο και στο σπίτι σας.

Σύμφωνα με τον Paul Jackson, τα τρόφιμα από κονσέρβα με ρηχό βαθούλωμα είναι γενικά ασφαλή για κατανάλωση, εάν δεν υπάρχουν άλλα σημάδια ζημιάς.

Ωστόσο, τα βαθιά βαθουλώματα σε κονσέρβες τροφίμων είναι μια σημαντική κόκκινη σημαία. Αυτά τα βαθουλώματα μπορεί να επηρεάσουν τη σφράγιση, επιτρέποντας ενδεχομένως σε βακτήρια να εισέλθουν και να αλλοιώσουν το περιεχόμενο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις κονσέρβες για βαθιά βαθουλώματα πριν απολαύσετε τα τρόφιμα που βρίσκονται μέσα.

Σύμφωνα με τον Paul Jackson, τα βαθιά βαθουλώματα που αλλοιώνουν σημαντικά το σχήμα μιας κονσέρβας πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή.

Τα μικρο-θραύσματα, που συχνά προκαλούνται από αυτή τη ζημιά, μπορεί περιστασιακά να επιτρέπουν σε βακτήρια να ευδοκιμήσουν κατά μήκος των ραφών, οδηγώντας ενδεχομένως σε αλλαντίαση εάν καταποθούν, αναφέρει ο Paul Jackson στη Mirror.

Συνήθως, αυτή η σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια προκύπτει όταν τα βακτήρια παράγουν μια τοξίνη που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πτώση των βλεφάρων, δυσκολίες στην αναπνοή και θολή όραση, που προκύπτουν από την εξασθένιση των μυών σε όλο το σώμα.

Εκτός από τα βαθουλώματα, η σκουριά και τα ανώμαλα εξογκώματα είναι δύο άλλα μεγάλα “όχι” όταν πρόκειται για την κατανάλωση κονσερβοποιημένων προϊόντων. Αυτά μπορεί να ενθαρρύνουν μια παρόμοια επιβλαβή συσσώρευση βακτηρίων.

Ο Paul Jackson υπογραμμίζει ότι η σκουριά σε μια κονσέρβα είναι ανησυχητική, καθώς μπορεί να αποδυναμώσει το μέταλλο και να μολύνει το περιεχόμενο. Ακόμη και μικρές κηλίδες σκουριάς μπορεί να υποδηλώνουν ότι το τρόφιμο που βρίσκεται μέσα μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση.

Ένα ακόμη σημάδι που πρέπει να σας ανησυχήσει είναι μία ορατά φουσκωμένη κονσέρβα. Αυτό το φούσκωμα οφείλεται συνήθως σε συσσώρευση αερίων από βακτηριακή δραστηριότητα στο εσωτερικό της κονσέρβας, γεγονός που δείχνει ότι το τρόφιμο είναι αλλοιωμένο και δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Βεβαιωθείτε ότι πετάτε τα κονσερβοκούτια που διογκώνονται για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

«Εάν μια κονσέρβα εκτοξεύει υγρό όταν την ανοίγετε, αυτό μπορεί να οφείλεται σε συσσώρευση αερίου από μικροβιακή ανάπτυξη, υποδεικνύοντας αλλοίωση. Αυτό επηρεάζει τη γεύση και την ποιότητα του τροφίμου, αλλά αποτελεί επίσης σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί» τονίζει ο Paul Jackson.

Προκειμένου να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους και να διατηρήσετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, ο ίδιος σας συνιστά τη σωστή αποθήκευση αυτών των ειδών. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα αυτονόητο πράγμα, υπάρχουν διάφορες αόρατες επιρροές που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Για παράδειγμα, η αποθήκευση κονσερβοποιημένων προϊόντων σε ντουλάπι πάνω ή κοντά στο νεροχύτη είναι αναμφισβήτητα “λάθος”. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα δροσερό και ξηρό μέρος, αλλά η υγρασία και οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες που προκαλούνται από τον νεροχύτη μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία αλλοίωσης και να μειώσουν τη διάρκεια ζωής των κονσερβοποιημένων προϊόντων.

«Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν το σπάσιμο των κονσερβών, οδηγώντας ενδεχομένως στη διείσδυση αέρα και υγρασίας, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε σκουριά και πιθανή μόλυνση» αναφέρει ο Paul Jackson. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διατήρηση των κονσερβοποιημένων τροφίμων σε σταθερή, μέτρια θερμοκρασία συμβάλλει στη διατήρηση της μακροζωίας και της ασφάλειάς τους.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top