Ο έξυπνος τρόπος για να παραμείνει το ψωμί φρέσκο και αφράτο

ψωμί

Το ψωμί μπορεί για κάποιες μέρες να παραμείνει φρέσκο, απαλό και αφράτο, αρκεί να γνωρίζετε πως θα το αποθηκεύσετε. Υπάρχει ένας απλός τρόπος που σίγουρα δεν τον έχετε σκεφθεί.

Το ψωμί δεν λείπει από καμμιά κουζίνα. Ένα καρβέλι, είτε ψημένο στο σπίτι είτε από το φούρνο, είναι απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Ποιος λέει όχι στο φρέσκο μυρωδάτο ψωμί; Η αλήθεια είναι, όμως, ότι έχει μικρή διάρκεια ζωής.

Αν το αφήσουμε εκτεθειμένο, μέχρι το βράδυ θα αρχίσει να ξεραίνεται και την επόμενη ημέρα θα είναι μπαγιάτικο και θα αρχίσει σταδιακά να αποκτά μούχλα.

Φυσικά το μπαγιάτικο ψωμί δεν το πετάτε, διότι υπάρχουν πολλές συνταγές που βασίζονται σε αυτό ακριβώς το υλικό και μάλιστα είναι πεντανόστιμες, αλλά άλλη φορά θα δώσουμε συνταγές με μπαγιάτικο. Τώρα θα εξετάσουμε πώς το ψωμί θα παραμείνει φρέσκο όσο το δυνατόν περισσότερο και έτσι θα εξοικονομήσετε και χρήματα, αφού δεν θα χρειάζεται να πηγαίνετε κάθε μέρα στο φούρνο.

Το μυστικό της αποθήκευσης

Το μυστικό για φρέσκο ψωμί κάθε μέρα βρίσκεται στον τρόπο αποθήκευσης. Κάποιοι προτείνουν την τοποθέτηση του στο ψυγείο ή σε μια καθαρή χάρτινη ή πάνινη τσάντα που θα την κλείσετε καλά και θα την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από εστίες θερμότητας.

Ένας ειδικός στη μαγειρική βρήκε όμως πιο απλό τρόπο να διατηρηθεί φρέσκο και μάλιστα απορρίπτει την τοποθέτησή του στο ψυγείο, καθώς λόγω της υγρασίας χάνει την ελαστικότητά του.

Ποιος είναι αυτός ο έξυπνος τρόπος;

Η τοποθέτηση σέλινου μέσα στη σακούλα του ψωμιού. Κόψτε λίγα κοτσάνια, καθαρίστε τα και αφού τα στεγνώσετε ρίξτε τα σε μια αεροστεγή σακούλα και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου. Το ψωμί θα απορροφήσει την υγρασία που περιέχει το σέλινο και με τη σειρά του θα παραμείνει φρέσκο. Θα αποφύγετε έτσι να ανοίξετε τη σακούλα για να φτιάξετε ένα σάντουιτς και να βρείτε το ψωμί ξερό και μουχλιασμένο.

Η επιστήμη πίσω από αυτή τη μέθοδο είναι απλή.

Οι μοναδικές ιδιότητες του σέλινου που το καθιστούν κατάλληλο για συντήρηση ψωμιού είναι τα υψηλά επίπεδα νερού που περιέχει.

Εναλλακτικές λύσεις

Αν δεν εφαρμόσετε τον παραπάνω τρόπο διατήρησης του ψωμιού και αυτό ξεραθεί μην το πετάξετε. Απλώς βάλτε το κάτω από την ανοιχτή βρύση και στη συνέχεια ψήστε το στο φούρνο στους 160 βαθμούς για έξι λεπτά.

Το ξερό ψωμί γίνεται ξανά απαλό και αφράτο όπως όταν το αγοράσατε από το φούρνο. Προσοχή, αυτό μην το κάνετε για το ψωμί που έχει μουχλιάσει.

Μια άλλη αξιόπιστη μέθοδος για την διατήρηση της φρεσκάδας του ψωμιού είναι η τοποθέτησή του στην κατάψυξη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να το κόψετε σε φέτες. Αυτές φρυγανίζονται το ίδιο αποτελεσματικά με το φρέσκο αν καταψυχθούν.

Όλο Υγεία

Scroll to Top