Όταν τραβάτε το καζανάκι της τουαλέτας με ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης εκτοξεύονται γρήγορα στον αέρα μικροσκοπικά σταγονίδια νερού. Τα σταγονίδια αυτά είναι σχεδόν αόρατα με γυμνό μάτι, αλλά είναι βλαβερά για την υγεία.
Τα μικρόβια μέσα στο σπίτι είναι παντού. Και φυσικά και μέσα στην τουαλέτα. Από τη λεκάνη, δε, εκσφενδονίζονται σωματίδια κάθε φορά που πατάτε το καζανάκι, χωρίς να τα βλέπετε.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και να καθαρίζονται καλά οι τουαλέτες, καθώς και οι πάγκοι και το δάπεδο γύρω από τις λεκάνες. Δείτε τι έδειξε μία νέα μελέτη και τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για να προστατευθείτε.
Μελέτη για τα βακτήρια της λεκάνης
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, όταν πατάτε το καζανάκι της τουαλέτας και το καπάκι είναι κατεβασμένο, μειώνεται σημαντικά η εξάπλωση των βακτηρίων.
Ερευνητές από τη Νότια Κορέα κατασκεύασαν μια τουαλέτα με αυτόματο καζανάκι, η οποία ενεργοποιείται μόνο όταν το καπάκι είναι κλειστό, ως όπλο κατά των ασθενειών.
Η δύναμη που έχει το καζανάκι μπορεί να εκτοξεύσει χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια αερολύματος, τα οποία μπορεί να περιέχουν ούρα, κόπρανα και μολυσματικά σωματίδια έως και πέντε μέτρα μακριά από τη λεκάνη.
Τι μπορούν να σας προκαλέσουν τα μολυσματικά σωματίδια της λεκάνης
Ορισμένα από αυτά τα μολυσματικά σωματίδια είναι ικανά να φτάσουν στο κατώτερο αναπνευστικό σας σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση ή να μολύνουν επιφάνειες οι οποίες, όταν αγγίζονται, οδηγούν σε μόλυνση.
Συσκευή αυτοκαθαρισμού της τουαλέτας
Εμπνευσμένη από την ανακάλυψη προηγούμενων μελετών ότι το να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάπλωσης αυτών των επικίνδυνων σωματιδίων, η ομάδα δημιούργησε τη συσκευή αυτοκαθαρισμού, η οποία θα παρουσιαστεί στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2024) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.
Οι ερευνητές δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της εφεύρεσής τους σε ένα νοσοκομείο στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, χρησιμοποιώντας οκτώ διαφορετικές τουαλέτες ασθενών, τέσσερις με τη συσκευή και τέσσερις χωρίς. Τοποθέτησαν οκτώ πλακίδια– που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια μικροβίων και βακτηρίων – σε διαφορετικά σημεία κάθε μπάνιου και τράβηξαν μία φορά το καζανάκι όλων των τουαλετών χωρίς την παρουσία ούρων ή κοπράνων.
Αφού άφησαν τα σωματίδια να καθίσουν, η ομάδα επώασε τις πλάκες για δύο ημέρες, επιτρέποντας την ανάπτυξη ορατών και μετρήσιμων αποικιών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στις επιφάνειες γύρω από τις τουαλέτες που ήταν εφοδιασμένες με τη συσκευή αυτόματης έκπλυσης βρέθηκαν λιγότερες από τις μισές βακτηριακές αποικίες σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν.
Λιγότερες αποικίες εντοπίστηκαν στις πλάκες που βρίσκονταν στο αριστερό χείλος του καθίσματος της τουαλέτας, 45 εκατοστά μπροστά από την τουαλέτα και στην αριστερή πλευρά της τουαλέτας για τις λεκάνες που ήταν εφοδιασμένες με τη νέα συσκευή.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα ευρήματά της θα εμπνεύσουν περισσότερους χώρους, ιδίως νοσοκομεία, να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να τραβάνε το καζανάκι με κλειστό καπάκι.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Jihye Park από το Ιατρικό Κέντρο Asan, στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, δήλωσε στη Mirror: «Οι νοσοκομειακές τουαλέτες προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για τη μετάδοση σωματιδίων από μολυσμένα απόβλητα. Κάθε πιθανό μέσο ελέγχου των λοιμώξεων πρέπει να εφαρμόζεται για να διατηρούνται οι ασθενείς, ιδίως οι πιο ευάλωτοι, όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς και υγιείς».