Πώς να καθαρίσετε σωστά την πιατοθήκη της κουζίνας

πιατοθήκη

Όταν καθαρίζετε την κουζίνα σας, το τραπέζι, τις καρέκλες και τους πάγκους, δεν πρέπει να ξεχνάτε την πιατοθήκη. Η πιατοθήκη που βρίσκεται δίπλα στον νεροχύτη και στην οποία τοποθετείτε πλυμένα πιάτα, μπορεί να γίνει εστία ανάπτυξης μικροβίων.

Δυστυχώς, πολλοί ξεχνούν να καθαρίζουν τακτικά την πιατοθήκη τους. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας. Είναι πολύ πιθανό να φιλοξενεί μικρόβια τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες.

Ευτυχώς, το να το διατηρείτε καθαρή την πιατοθήκη σας είναι εύκολο και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο και κόπο. Παρακάτω, μια ειδικός μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές για την απολύμανση της πιατοθήκης σας.

Παρόλο που όλα τα πιάτα που τοποθετείτε στην πιατοθήκη είναι τεχνικά καθαρά, η πιατοθήκη σας μπορεί να έρθει σε επαφή με πολλά πράγματα που δεν είναι.

«Οι τροφιμογενείς ασθένειες ή άλλοι τύποι ανάπτυξης βακτηρίων είναι τα πιο πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην κουζίνα» εξηγεί στο Marthastewart η Vera Peterson, πρόεδρος της Molly Maid, μιας εταιρείας της Neighborly.

Δεδομένου ότι τα βακτήρια, τα αποξηραμένα σωματίδια τροφίμων και η περιστασιακή επαφή με μολυσμένες επιφάνειες (θα μπορούσατε να ακουμπήσετε την πιατοθήκη με τα χέρια σας καθώς πηγαίνετε να τα πλύνετε μετά το χειρισμό ωμού κοτόπουλου) μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα. Γι’ αυτό το καλύτερο είναι να την απολυμαίνετε συχνά και να την καθαρίζετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Πώς να καθαρίσετε σωστά την πιατοθήκη της κουζίνας

Θα πρέπει να πλένετε το σουρωτήρι πιάτων σας καθημερινά ή τουλάχιστον μετά από κάθε χρήση, λέει η Peterson. «Αφού τακτοποιήσετε τα πιάτα, φροντίστε να το σκουπίσετε και να το στεγνώσετε με μια καθαρή πετσέτα» τονίζει η ίδια.

Αυτό θα κρατήσει μακριά τη μούχλα και είναι ένα καλό προληπτικό μέτρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λευκό ξύδι.

«Αν ξεπλένετε το σουρωτήρι σας με αυτό μετά από κάθε χρήση και το αφήνετε να στεγνώσει, θα κρατήσει τη μούχλα, τα βακτήρια και το ωίδιο μακριά» σημειώνει η Peterson.

Μέθοδοι απολύμανσης της πιατοθήκης

Η τακτική συντήρηση είναι απαραίτητη, όπως και ο περιστασιακός βαθύς καθαρισμός. «Πολλές πιατοθήκες μπαίνουν ακόμη και στο πλυντήριο πιάτων. Το να τις βάζετε στο πλυντήριο πιάτων έπειτα από κάθε δύο χρήσεις θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι παραμένει καθαρή η πιατοθήκη σας και δεν συγκεντρώνει σωματίδια τροφής που μπορούν να προκαλέσουν βακτήρια ή μούχλα» τονίζει η Peterson.

«Αν δεν μπορείτε να βάλετε την πιατοθήκη στο πλυντήριο πιάτων, μπορείτε απλά να την πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων μετά από κάθε χρήση. Αυτό θα αποτρέψει τυχόν προβλήματα με βακτήρια ή μούχλα» αναφέρει η ίδια.

Ένας καλός κανόνας είναι να απολυμαίνετε την πιατοθήκη σας μετά από κάθε δύο χρήσεις ή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, προσθέτει η Peterson. «Αν παρατηρήσετε, δε, ότι πέφτει πάνω στην πιατοθήκη κάτι άλλο εκτός από νερό (σκεφτείτε τρόφιμα, ποτά και άλλους ρύπους), τότε θα πρέπει να την καθαρίσετε εκείνη τη στιγμή για να αποτρέψετε τη δημιουργία λεκέδων ή βακτηρίων» σημειώνει.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν η σχάρα της πιατοθήκης σας παρουσιάζει σημάδια λεκέδων ή έχει υποστεί πρόσφατη διαρροή, μπορείτε να προσπαθήσετε να τη γυαλίσετε με μαγειρική σόδα και στη συνέχεια να την τρίψετε με ένα υγρό σφουγγάρι. Η μαγειρική σόδα όχι μόνο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των λεκέδων, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων που προκαλούν οσμές.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top